20°
Hava Durumu
Hissedilen : 20.0°
Gorus Mesafesi : N/A
Basinc : 1015 hPa
Ruzgar : 4.0 Km/S - Bati
Nem : 64%
canlý izle
Süzgeç
NÝYET OKUYUCULARININ 10 YANLIÞI VE BÝR DOÐRU
Ahmet Karataþ
30/03/2016

11 Eylül saldýrýlarýndan bu yana ABD’de ve Avrupa’da “ÝSLAMAFOBÝA” projesi kapsamýnda, Müslümanlar potansiyel tehdit olarak görülmeye baþlandý.
Teammüden hazýrlanan ve tüm Müslümanlarý terörist gibi gösterip, sindirmeye matuf ve 100 yýllýk mazisi olan bu proje maalesef ülkemizde bile alýcýsýný bulmaya devam ediyor.

Baþta Avusturya, Almanya, Fransa ve Belçika olmak üzere birçok Batý ülkesinde müslümanlarýn, özellikle Türklerin evleri kundaklandý insanlar diri diri yakýldý, sokakta yürürken darp edildi, camileri yakýldý,yetmedi ezanlara, kýyafetlere  minarelere ve dini eðitime yasaklar getirildi.

Ýslam ile terörü eþdeðer gösterip kitleleri islam dininden koparmak ve dünya Haçlý imparatorluðunun ömrünü uzatmak adýna kurdurduklarý ve finanse ettikleri El Kaide, Boko Haram, Iþid gibi taþeron örgütlerle Müslümaný Müslümana boðazlatmaya baþladýlar. 

Bu sinsi tuzaða düþen insanýmýzýn tek sorunu islamý bilmemektir. Dinimizi Kur’andan ve sünnetten öðrenemeyen gençler ya radikalleþip terörist oluyorlar,” Allahu ekber” diyerek adam kesiyorlar yada misyonerlerin tuzaðýna düþüp Hristiyan  oluyorlar. Hiç olmadý; karþýmýza din karþýtý ateist olarak çýkýyorlar. 

Ýlgisizlik, bilgisizlik ve eðitimsizlikten kaynaklanan yukarýdaki tuzaklara düþmemek için hepimizin sevgi, hoþgörü, paylaþma ve barýþ dini olan Ýslam’ýn evrensel deðerleriyle yeniden buluþmamýz lazým deðil mi?

O halde Bodrum Kargý bölgesine yapýlacak olan "DÝNÝ VE KÜLTÜREL TESÝS" hepimiz için bir fýrsat olamaz mý? Bu güzel yatýrýma karþý çýkan paranoyak psikolojiyi tanýmamýz lazým. O nedenle, basýnda koparýlan fýrtýnalarýn ve yapýlan eleþtirilerin doðruluk derecesini araþtýrdým, proje müellifi Mimar Mustafa Yýldýz’dan ve Diyanet yetkililerinden aldýðým net ve doðru bilgileri paylaþmayý uygun gördüm. En azýndan samimi Bodrumlular bu din ve Ýslam karþýtý eylemlere  ve dini bir hizmeti siyasallaþtýrma eðilimlerine pabuç býrakmaz algý operasyonu karþýsýnda bu güzel projeye sahip çýkar.

ÝDDÝALAR VE GERÇEKLER

YANLIÞ1 : “Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý bu projeye 30 milyon tl vereceðine Bodrum’un kanalizasyon, altyapý, arýtma ,hastane okul gibi projelere aktarsýn. Belediyenin bunca sorunlarý varken, bu israf niye? “

DOÐRUSU: 30 milyon tl kesinlikle Diyanet’ten yani devlet bütçesinden çýkmayacak. Diðer cami hizmetlerinde olduðu gibi, hayýrsever vatandaþlar tarafýndan karþýlanacaktýr.     

Üstelik dile getirilen sorunlar ve hizmetler yerel yönetimlerin ve ilgili bakanlýklarýn yetki ve ilgisi dahilindedir.

Yol, arýtma, hastane vb. hizmetler Diyanet’in görev ev yetki alaný dýþýndadýr.

YANLIÞ 2: “ Proje, önce Ortakent Belediyesi, sonra da Bodrum Belediyesi tarafýndan reddedilmiþ olmasýna raðmen arkadan dolanýlýp izinler Ankara’dan alýnmýþtýr.”

DOÐRUSU: Ne yani ruhsat Vatikan’dan mý alýnacaktý? Yerel yönetimlerin reddettiði veya yasal süre içinde cevaplamadýðý projelerin Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna intikal ettirilmesi kanuni bir haktýr. Bakanlýk inceler yasalara göre onaylar veya reddeder.

Ýkincisi; Ortakent Belediyesi reddetmemiþtir, tam tersine sahip çýkmýþtýr. Þöyle ki;

Kendine ait arsayý Diyanet’e devretmiþ , süreç devam ederken, Büyükþehir olma aþamasýnda 6360 sayýlý yasayla proje ve plan onay yetkisi Bodrum Belediyesi’ne geçtiðinden, yasa gereði Ortakent Belediyesi dosyayý Bodrum Belediyesi’ne intikal ettirmiþtir.

Bodrum Belediyesi Meclisi de 07/11/2013 tarihli kararla dosyayý sadece reddetmemiþ, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna havale etmiþtir.

Yani burada arkadan dolanma yoktur. Bodrum Belediyesi’nin çizdiði ve yasalarýnýn belirlediði rota takip edilmiþtir.       

YANLIÞ 3: “Halka sorulmadan, STK’lara danýþýlmadan yapýlmýþ kasýtlý bir projedir.

DOÐRUSU: Sondan baþlayalým. Camisiyle,etkinlik alanlarýyla dini bir kompleks ne gibi bir kasýtla yapýlabilir ki? Devletin meþru bir kurumunun icraatý olan ve modern Türkiye’ye yakýþan bu tesisin nasýl bir art niyeti olabilir?

Halka sorulmadý iddiasýna gelince, siz þimdiye kadar adliye, okul, yol, arýtma, otel v.s. yatýrýmlarý için ayný ekibin “Halka sorulmalýydý” diye ayaklandýðýný duydunuz mu? 

Peki buradaki çifte standart niye? Bodrum karýþ karýþ yapýlaþmaya açýlýrken sesiniz çýkmayacak, halka sorma fikri cami yapýlýrken aklýnýza gelecek Ýþte asýl art niyet burada yatýyor.

Üstelik Diyanet dahil, devlet kurumlarýnýn referandum diye yasal bir  yetkisi yoktur. Bunu siyaset kurumlarý ve seçilmiþ yerel yönetimler yapar. Bodrum Belediyesi keþke Bakanlýða intikal ettirmeden önce, projeyi Mimarlar odasý ile birlikte  enine boyuna inceleyip kamuoyunun görüþ ve önerilerine sunsaydý daha iyi olmaz mýydý?

YANLIÞ 4: Bodrum’un camiye ihtiyacý yok, hastaneye, okula, ihtiyacý var. Dolayýsýyla bu yatýrým gereksizdir.

DOÐRUSU: Tesisin yapýlacaðý Kargý bölgesinde ortalama 6.000 civarýnda konut var. Sadece Bank-Ev’de  1.000 konut var. Yüzde kýrký  yaz-kýþ dolu. Yazýn ise ortalama beþ ay dolu olan bu konutlardaki vatandaþlarýmýzýn cami ihtiyacý olmadýðýna, nasýl peþinen hükmedilebilir. Bunun adý, baskýdýr, dayatmadýr, sindirmedir. Çünkü birileri halkýn dini ihtiyaçlarý için, halk adýna, halka raðmen karar veriyor, kestirip atýyor.

Kaldý ki; Ortakent Belediyesi,  o bölgede yaþayan vatandaþlarýn yoðun talebi üzerine Belediye’ye ait o araziyi, þehir planýnda lejanta “ dini tesis alaný olarak iþlemiþtir. Ve bu karar Meclis’ten oy birliði ile geçmiþtir.

Ayrýca, þehir planlarýnda okul saðlýk ve dini hizmetler için yer ayýrmak yasal bir zorunluluktur. Zaten burasý planda “ dini tesis alaný” olarak iþlendiði için baþka bir amaç için kullanýlamaz. 

YANLIÞ 5: Yazýn üç-beþ Ýstanbullu’nun kýþýn da itlerin dolaþtýðý bu tepeye tesis yapýlmasý gereksizdir. Üstelik plajda dini tesis mi olur? 

DOÐRUSU: Madem üç-beþ Ýstanbullu ve köpeklerin dolaþtýðý yerde niye bu kadar fýrtýnalar koparýlýyor o zaman? Ýstanbullularýn, yazlýkçýlarýn tamamýný dinsiz mi kabul edeceðiz? Ýbadet ihtiyaçlarýný beþ ay boyunca yok mu sayacaðýz?

Üstelik, Diyanet’e tahsis edilen bu arsanýn plajla alakasý yoktur, denize uzaklýðý 700 m dir. “ Ýtlerin dolaþtýðý yer” þimdi niye kýymete biniverdi.

YANLIÞ 6: “ Burasý dini tesis maskesi altýnda din baronlarýnýn konaklamasý, tatil yapmasý için kullanýlacak.”

DOÐRUSU: Proje incelendiðinde görülecektir ki,  bu tesiste býrakýn kampý, bir odalýk misafirhane bile yoktur. Hatta , en az iki-üç dil bilme þartý aranacak olan din  görevlisi için tesis dýþýnda mütevazi bir lojman vardýr. Dolayýsýyla bu iddia da diðerleri gibi yalan ve saçmadýr. 

YANLIÞ 7:  Bir köþe yazarý tarafýndan bu tesis ‘’  Yahþi-Ortakent  tepelerinde TOKÝ’ye ayrýlan arazinin 10 dönümlük bölümüne yapýlacakmýþ, bir bu eksikti.’’ Deniyor.

DOÐRUSU: ‘’Bir bu eksikti’’ ibaresinde hem küçümseme hem de gereksizlik vurgusu var. Yazýk, çok yazýk, halkýn inancý, dini yaþamý ve duygularý bu kadar hafife alýnmamalý ve bu kadar engellenmemelidir. Ne yazýk ki, camide izi olmayan herkes ne hikmetse karar merciine oturuverdi.

Ayrýca, Ortakent tepeleri ve TOKÝ arazisi olduðu da yalan ve yanlýþtýr.

Arazi TOKÝ’nin deðil, planda Ortakent Belediyesi ‘nin Kargý’da dini tesis alaný olarak tahsis ettiði ve Diyanete devrettiði Belediye arazisidir.

YANLIÞ 8: ‘’Turistlere Ýslam tanýtýlacakmýþ, hangi turist Ýslamý tanýmak için gelir?’’  

DOÐRUSU: Bu soruyu soran yazarýn ya cahil olmasý gerekir yada din karþýtý.

Mesnetsiz mazeretlerle halkýn inancýný ve dini hizmetleri siyasete meze yapmakla bir yere varýlamaz.

Siyaset ayrý bir kulvar, dini hizmetler ayrý bir kulvar olmasý gerekirken, sapla samaný karýþtýrmak kimseye fayda saðlamaz. Bundan da siyasi bir rant çýkmaz.

Karþý gelenlerin tamamýna yakýný belli bir siyasi kesime mensup olduklarýný görünce üzülmemek elde deðil. Halkýn inancýna,ezanýna, camisine savaþ açmak þimdiye kadar kime ne kazandýrmýþtýr?

Turizme gelince;  turist Ýslamý öðrenmek için gelmez. Bizim tarihimizde misyonerlik yoktur. Kültür ve inanç turizmi kapsamýnda isteyen turist kültürel etkinliklerimizi görür ve medeniyet mirasýmýzý tanýmýþ olur. Bunun adý turizmde çeþitliliktir. Yani biz þimdi yurtdýþýna gittiðimizde kiliseleri geziyoruz, bize hristiyanlýk mý aþýlamýþ oluyorlar? Uzakdoðu’da Budist tapýnaklarýný gezdiniz, Budist mi oldunuz? Üstelik bu etkinlik acentalarýn elinde, alternatif  bir zenginlik olur. 

YANLIÞ 9: ‘’Biz camiye karþý deðiliz projeye karþýyýz.’’

DOÐRUSU: Buraya kadarki “tezlerin çoðu zaman cami karþýtlýðý veya caminin gereksizliði üzerine kurulmuþtu. Olmayýnca proje karþýtlýðý devreye sokuldu.

Dolayýsýyla  bu iddianýn da rasyonalite açýsýndan da ,sosyolojik açýdanda  bir karþýlýðý yoktur. Hele kongre merkezinin doðru dürüst bir konferans ve toplantý salonlarýnýn olmadýðý Bodrum gibi bir yerde bu tesise karþý çýkmak için insanýn aklýndan zoru olmasý gerekir.

Karþý gelinen proje içeriðinde aþaðýdaki tesisler var. Bunlarýn hangisine karþý gelinebilir?  Bunlarýn hepsi kýþ turizmi için can suyu niteliðindedir.

-300 kiþilik cami
-Toplam da 5 adet konferans , sempozyum  ve seminer amaçlý toplantý salonlarý.
-Cep sinemasý, spor merkezi, bilgisayar odasý
-El sanatlarý atölyeleri(hat, tezhip, minyatür, çini, vitray, halý, kilim)
-Çay salonlarý, kafeterya, çay bahçesi
-Türk kültür Odasý, Türk-Ýslam Eserleri merkezi
-Halkoyunlarý, semah gösterileri ,klasik müzik ve tasavvuf etkinlikleri için salonlar.
Türkiye’de  bu proje  bir ilktir. Bodrum’a kazandýrýlacak olmasýndan dolayý gurur duyulmalýdýr. 

Çünkü, bu kompleks ulusal ve uluslarasý her türlü toplantýlara müsait olacaðýndan alternatif kýþ turizmi için bir fýrsattýr. Çünkü bu tesisin konaklamasý olmadýðý için sempozyum veya çalýþtaylara gelecek misafirler veya bilim insanlarý Bodrum’da ki otellerde kalacak, Bodrum’da ki  restoranlarda yemek yiyecek.

YANLIÞ 10: ‘’Cami ve tesis’e karþý deðiliz de Bodrum mimarisine uygun deðil’’

DOÐRUSU: Bu iddia da topu taca atmaktan baþka birþey deðildir.

Yahu! Biraz insaf! Bodrum mimarisine uymayan ne var bu projede? Sonuçta dini tesis, beþ yýldýzlý otel deðil, okul deðil, hastane deðil. Bodrum’da mantar gibi tesisler, konutlar yapýlýrken Bodrum mimarisi aklýmýza gelmedi de, þimdi mi geldi?

Herþeyden  önce Bodrum’daki tüm ruhsatlarda taþ yapý  tercih edilir,ki  bu tesisin tamamý taþ yapýdýr.

Kubbelerde  kurþun yerine, meþhur Türk-Ýslam düþünürü AHMET YESEVÝ’nin türbesindeki  kubbesi örnek alýnacak ve oluklu kiremit kullanýlacak, Sonuçta ‘’kiremit’’ Bodrum mimarisinin karakteristik özelliklerinden biridir. Bunun için eski Bodrum fotoðraflarýna bakmamýz yeterlidir.

Revaklarýn altýnda  Ýznik’te  özel üretilecek Osmanlý ve Selçuklu çini modelleri uygulanacak.

Sonuç olarak, tamamýna bakýldýðýnda  buram buram Selçuklu Osmanlý ve Anadolu kokan bu projenin neresi Bodrumla örtüþmüyor? Bodrum, Osmanlý ecdadýmýzýn bize armaðaný deðil midir? Niçin geçmiþimizden bu kadar rahatsýz oluyoruz? Aslýmýzý neslimizi niye inkar ediyoruz.

Peki öneriniz nedir? Barok,Rokoko ,Gotik,Rönesans,Ýon,Yunan,Afrika,Rus, Pers  ve Arap tarzý mý olsun?

Elimizi vicdanýmýza koyalým.1000 yýllýk kültür ve medeniyetimizden  imbik  imbik süzülüp gelen ve öz be öz yerli deðerlerimizi yansýtan bu esere tepki niye? Yoksa iþin içinde baþka bir þey mi var?

Ýstemezükçülere önerim þudur? Öyle sütre gerisine saklanmaya, maske takmaya, kukla kullanmaya, mazeretlere sýðýnmaya gerek yok. 

Yüreðiniz yetiyorsa yiðitçe çýkýn ortaya, açýkça biz Ýslam, din ve Türk tarihiyle alakalý hiçbir yatýrýmý Bodrum’a istemiyoruz deyin. Deyin ki halk da anlasýn kimin, neye niçin karþý olduðunu.

Ayrýca Atatürk’ün talimatýyla kurulan ve Cumhuriyetimizin ilk kurumlarýndan olan Diyanet üzerinden siyasi hesaplaþmaya kalkýþmak hem ayýptýr, hem de yazýktýr. Siyasetin yeri burasý deðildir.

 

Yorumlar
Ad Soyad
E-Posta
Ba?lyk
Yorum
Yazaryn Di?er Yazylary
Ayhan Ongun
Serdar Karcýlýoðlu
Ahmet Karataþ
Deniz Poyraz
Orhan Beþiroðlu
Dr. Sýla Özdemir
Berna Aysu
www.kenttv.net © 2000 - 2018 | KAYIN YAYINCILIK RADYO TV . A.Þž. | Cumhuriyet Mah. Kibris Þehitleri Cad. OASÝS AVM 3. Kisim No:314 BODRUM - MUÐLA | Tel: 0252 317 30 30