1300 TON MANDALİNA ZARAR GÖRDÜ

Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı İsmail Akpınar, fırtına ve...

1300 TON MANDALİNA ZARAR GÖRDÜ
Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı İsmail Akpınar, fırtına ve don nedeniyle 1300 ton mandalinanın zarar gördüğünü söyledi.
Akpınar, Bodrum'da dün başlayan ve akşam saatlerinde etkisini kaybeden fırtınanın, mandalina bahçelerine zarar verdiğini söyledi. Bodrum'da zaman zaman yaşanan don olaylarının da etkisiyle üreticilerin zor durumda kaldığını anlatan Akpınar, ''Bodrum Yarımadası'nda fırtına ve don nedeniyle yaklaşık 1300 ton mandalina zarar gördü. Ağaçtaki ürünlerin yüzde 60'ı fırtına nedeniyle döküldü'' dedi.
İsmail Akpınar, Bodrum Yarımadası'nda mandalina üretiminin daha çok Bitez, Ortakent, Göltürkbükü, Gündoğan Turgutreis ve kısmen Gümüşlük ile Yalıkavak beldelerinde yapıldığını belirterek, ''Üretici son yıllarda mandalina üretiminden zaten para kazanamıyordu. Geçen sene mandalinanın kilosunu 40 Kuruş'tan veriyorduk. Bu sene 20-25 Kuruş'a bile alıcı bulamadık. Şimdi fırtına nedeniyle dökülen mandalinalar üreticiyi iyice sıkıntıya soktu'' diye konuştu.
Bitez'de mandalina üreticiliği yapan Emin Özgüçlü de fırtına nedeniyle yaklaşık 5 ton mandalinasının zarar gördüğünü kaydetti. Üretici Emin Özgüçlü şöyle konuştu:
''Bu sene zaten mandalinayı satamadık, ağaçta kaldı. Bu nedenle mandalina iyice olgunlaştı. Şiddetli fırtına olduğu için ağaçtaki tüm mandalinalar dibine düştü. Ağaçların dibine düşen mandalinaları asitli olduğu için toplamamız lazım, yoksa ağaca zarar verir. Biz de dökülen mandalinaları kovalarla toplayarak dere yatağına koyduk. Bitez'de fırtına nedeniyli çok sayıda bahçe zarar gördü''
Ayşe Güçlü isimli mandalina üreticisi ise fırtına nedeniyle bahçesindeki çok sayıda mandalina ağacının zarar gördüğünü belirtti. Bu arada fırtına nedeniyle Bitez'deki bir minarenin de zarar gördüğü bildirildi.