"1974 TURGUTREİS"...

Turgutreis Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi 2013 yılı konferanslar...

Turgutreis Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi 2013 yılı konferanslar serisinde bu hafta Turgutreis Beldesi için çok önemli bilgilere ulaşan dünyaca ünlü araştırmacılardan Prof. Dr. Süha Özkan'ı ağırladı.

Konferans Turgutreis Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk, Meclis üyeleri Tarık Eray Çakır, Mehmet Türk, Yazı İşleri müdürü Pembegül Yıldız, Turgutreisliler ve 1974 yılında araştırmalarda yer alan 15 ailenin akrabalarından oluşan yaklaşık 50 kişinin katılımıyla Mavi Galeride Gerçekleşti.

1974 yılında Columbia Üniversitesi ile ODTÜ üniversitesinin yaptığı bir mimarlık antropolojisi çalışmasının tarih tortusunda kalan çalışmalarının anlatıldığı konferansta Prof. Dr. Süha Özkan çalışmalarının nasıl başladığını, nerelerde bu çalışmaları yaptıklarını, çalışma yaparken Turgutreis halkından farklı iş alanlarında, farklı tarihlerde 15 ailenin yardımlarıyla oluşturdukları çalışmalarını zengin görsel sunumuyla anlattı.

Özkan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Columbia Üniversitesinden 7, ODTÜ Üniversiten 7 kişi olmak üzere bir grup kurduk ve 15 ay üzerinde çalışmak üzere bir karar aldık. Yaptığımız uzun araştırmalar sonunda o zaman adı daha yeni Turgutreis olan eski adı ile Karatoprak olan beldenin Akçaalan Köyüne geldik. Bu bölgelere âşık olduk ve çalışmamızı burada yapmaya karar verdik. Karatoprak, Karabağ ve Akçaalan’ı bir bütün olarak kabul edip kendimize konu oluşturduk. Şimdi sizlere bu çalışmamızın izlenimlerinden sizlere bir öykü aktaracağım" dedi.

Çalışmalarının yer aldığı “Turgutreis 1974 “ adlı kitabının Turgutreis Belediyesi ve Bodrumlu işadamlarının destekleriyle Kasım ayının ilk haftasında çıkacağının da müjdesini veren Prof. Dr. Süha Özkan’a Turgutreis Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk’in teşekkür plaketini vermesiyle konferans son buldu.