2 Aydır Onarılmayı Bekliyor!..

Bodrum’da yaklaşık 2 ay önce patlayan isale hattından su akıyor. Patlak onarılmayı bekliyor. MUSKİ'den yapılan açıklamada bugüne kadar isale hattı patlaklarından dolayı kaybedilen su kaybı miktarının 5,32 milyon m³ olduğu belirtildi.

2 Aydır Onarılmayı Bekliyor!..

Turgutreis Mahallesi’nde yaklaşık 2 aydır bir araziye, oradan da Mehmet Hilmi Caddesi’ne akan su vatandaşların tepkisini çekiyor. Turgutreis 1 Nolu Sağlık Ocağı’nın yanındaki arazide boşa akan su için daha önce MUSKİ ekiplerinin gelip müdahalede bulunduğu, fakat sorunun çözülemediği bildirildi. 

Tüm Türkiye’de bu yıl kuraklık alarmı verilirken, halihazırdaki suyun bu şekilde heba olmasının düşündürücü olduğu ifade ediliyor. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan mahalle sakini, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Ben buranın sorununu 2 aydan beri çekiyorum. Su bir yerden gelmiyor, 3 yerden geliyor. Tamir ettik diyorlar ama su gelmeye devam ediyor. Hem suya günah, hem de adamın tarlasına günah, çamur içinde. 2 aydır bu su buraya akıyor. Tarlanın içi yosun tuttu. Bir hayvan buraya girse batar. Su burada gölleniyor. Bu adamın tarlasına günah değil mi?” dedi.

Öte yandan Gazeteci Ali Peltek, ülkenin ve bölgemizin en önemli gündem maddelerinden bir haline gelen kuraklığın yereldeki etkilerini ve alınacak önlemleri sorduğu sorulara MUSKİ’den yanıt geldi. Sorular ve gelen yanıtlar şu şekilde;

Beklenen kuraklık ile ilgili acil eylem planı hazırlandı mı?

Evet hazırlandı. Her ne kadar asıl kuraklık eylem planı hazırlama görevi Su Yönetimi Genel Müdürlüğüne ait olsa da, bizler de hazırlığımızı yapmış durumdayız. Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz nitelikli bir kuraklık eylem planını 3 yıl önce tamamlayıp kamuoyuyla paylaşmıştır. Bu eylem planı kapsamında alınan tedbirlere ek tedbirleri de Kurumumuz hassasiyetle yerine getirecektir. Bu doğrultuda yeni kaynakların tahsis izin süreçleri, proje hazırlıklarına da başlanmıştır.

2020 yılında meydana gelen kayıp-kaçak ile ilgili ölçülebilir miktar nedir?

2014 yılında kurulan MUSKİ Genel Müdürlüğü devir aldığı sistemlerde 2014 yılı için %69 olan kayıp-kaçak oranını 2020 yılı temmuz ayı itibariyle 1/3 oranında azaltmış ve hızlı bir şekilde mücadeleye de devam etmektedir. Kayıp-kaçağın %30’ların altına indirilmesi için yaklaşık 750 Milyon TL ye kaynağa ihtiyaç olup; Finansman temini için müracaatlar tamamlanmıştır.

Ulusal Basında yer aldığı üzere, özellikle Bodrum’daki rekor seviyede olan ana isale hattı patlamalarına müdahale eden ekip, ekipman ve teknik eleman artışı söz konusu mu?

DSİ hatlarının yapım işleri 2011 yılı sonunda tamamlandı ve 2040 yılına kadar Bodrum’un içme suyu sorunu çözüldü sloganı ile DSİ tarafından geçici kabul işlemleri yapıldı. Bugüne kadar bu hatlar 1900 defa patladı. Toplam Hat uzunluğu 146 bin 450 metre. Halen sistemde devamlı arıza yapan 53,27 km CTP, 49,07 km HDPE boru bulunmaktadır. Arızaların bugüne kadar Muğlalılara yarattığı maliyetin toplamı 41,24 milyon TL’dir. Arızalardan kaynaklı su kaybı miktarı: 5,32 milyon m³’dür.

Bodrum Yarımadası genelinde 20 iş makinası ve 266 personelle kanalizasyon-içme suyu işletme faaliyetleri yürütülmektedir. Sadece DSİ hatları üzerinde uzmanlaşmış 3 ayrı ekibimiz ihdas edilmiş olmakla beraber, arızaların meydana geldiği anda tüm ekip ve ekipmanlarımızla gerekli müdahale 24 saat esaslı yürütülmektedir.