AB'den Çevre Farkındalık Etkinliği

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, yürüttüğü iklim değişikliği çalışmaları kapsamında Bodrum’da öğrencilerin de katılımıyla bir farkındalık etkinliği gerçekleştirildi.

AB'den Çevre Farkındalık Etkinliği

Avrupa Birliği tarafından dünyanın dört bir yanında yürütülerek dikkat çekilmesini sağladığı İklim Değişikliği Programı’nın önemli bir parçası olan Çevre Temizliği kampanyaları Muğla’da Dalyan ve Bodrum’da gerçekleştirildi. 

Bodrum’da Gümbet Sahilinde gerçekleştirilen programa AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut ile delegasyon üyeleri, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

Etkinlikte çöpten sanat eserleri yapan sanatçı Şinasi Yelkenci’nin eserleri sergilendi. Sanatçının özellikle çöplerden balıklardan oluşan “Palıkhane” sergisi dikkat çekti. Sanatçının çalışması, organizasyona katılan herkesin beğenisini topladı.  

Etkinlikte sahil temizliği yapan çocuklara ayrıca sahile vuran çöplerden sanat eserleri yapmaya çalıştılar. 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, basın mensuplarına yaptığı açıklamada Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun daha önce de Bodrum’u ziyaret ettiğini anlatarak şunları söyledi:

“Özellikle deniz kirliliği konusunda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler yapmıştık. Aynı şekilde bu sene de Gümbet Sahilinde büyük bir farkındalık çalışması yürütülüyor. Ben bu projeyi gerçekleştiren AB Delagasyonu ve başkanına çok teşekkür ediyorum. Dünyada şu anda iklim krizi gündemde ve bu iklim krizinden en fazla etkilenen bölgelerin arasında Akdeniz, Anadolu, Muğla ve Bodrum da var. Biz bunun etkilerini bu yaz çok acı bir şekilde hissettik. Orman yangınlarında çok büyük orman alanları tahrip oldu. Aynın zamanda çok büyük bir kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kaldık. Özellikle iklim krizi ile beraber yağmur rejiminin bozulması, içme suyu kaynaklarımıza ulaşımımız ve onların yeterliliğini şu anda tehlikeye atmakta. O yüzden bir an önce bir bütün olarak dünya, ülkeler, bölgeler ve yerel yönetimler olarak tabi ki bireysel olarak da bütün insanlar iklim krizini farkında olmalılar ve bunun için bir şeyler yapılması gerektiğini bilmeliler. Küçük de olsa her bir çaba bizim için önem taşımaktadır.”

Bodrum’da olmaktan dolayı çok büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getiren AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut ise “Bodrum’u hep duymuştum, hep gelmek istiyordum. Şimdi ilk kez Bodrum’a geldim. Ekonomi ve toplumumuzun karşısındaki yeşil dönüşümler hem bizim neslimiz hem de gelecek nesiller için aslında çok büyük bir mücadele. Küresel ısınmaya karşı bir aşı yok.  Hepimizin bu çalışmalara dahil olması gerekiyor. Hükümetler, belediyeler ve aynı zamanda bireyler bu değişim ve dönüşümlere katılmalı çünkü dünyamızı yaşanabilir bir dünya olarak görmek istiyoruz. Bugün de Bodrum’da sayın belediye başkanı ile birlikte deniz kirliliğine dair bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Bu bütün dünya için çok büyük bir problem. Denizlerdeki plastik miktarı korkutucu bir şekilde artmakta. Bu biyoçeşitliliğe karşı bir tehdit oluşturuyor. Bugün gençler ve genel nüfusta denizlerdeki plastik atıklarla ilgili bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü denizlerdeki plastiği azaltmak için kaynağından başlamak lazım. Daha az plastik kullanmak, geri dönüşüm gibi adımlarla suya, denize ulaşan oradan da hayvanların midesine kadar inen plastikleri ortadan kaldıramasak bile en aza indirebilmeliyiz.” dedi. 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut ve eşine Atatürk’ün Nutuk kitabı, nazar boncuğu ve deniz kabuğu hediye etti. Büyükelçi ve Başkan Aras öğrencilerle de çevre ve deniz temizliği konusunda sohbet etti.  

Muhabir: Hamdi Yörür