Aç Kalmadan Zayıflamak Mümkün mü?

Uzman Diyetisyen Seçil Ünal Eşingen, “Aç Kalmadan Zayıfla” konulu bir sunum yaptı. 

Aç Kalmadan Zayıflamak Mümkün mü?

Oasis Alışveriş Kültür ve Eğlence Merkezi, ocak ayı boyunca alanında uzman kişilerin sunumu ile beslenme ve sağlık alanları kapsamında ‘Sağlıklı Beslenme ve Mutlu Yaşam Sohbetleri’ düzenliyor. Sohbetlerin ilk konuğu, Uzman Diyetisyen Seçil Ünal Eşingen idi. 

Oasis Küçük Toplantı Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte Kent Haber’e bir açıklamalar yapan Seçil Ünal Eşingen, sözlerine şöyle başladı:

“Bugünkü konumuz; diyet yaparken mutlu olmak için aç kalmadan zayıflayabilir miyiz, bunu konuşacağız. Aç kalmadan zayıflamak mümkün. Burada aslında çok bireysel davranmak gerekiyor. Biz diyeti hep kötü konumluyoruz ve etiketliyoruz maalesef. Hep acıkma, aç kalma, sevdiğimiz besinlerden mahrum kalmak gibi zannediyoruz ama aslında pratikte öyle değil. Sağlıklı beslenmeyi programlı yemek yemek gibi düşünün. Kendimize daha çok vakit ayırdığımız, sağlıklı tarifler geliştirerek, aslında tok kalarak da zayıflayabildiğimizi savunuyorum. Zaten 10 senedir de bunu görüyorum, gözlemliyorum. O yüzden rahatlıkla söyleyebilir ki; aç kalmadan da zayıflanabiliyor.”

Hangi sıklıklarla yemenin kişiye göre değiştiğine vurgu yapan Uzman Diyetisyen Seçil Ünal Eşingen, “Kişinin herhangi bir kronik hastalığı yoksa aç kalmak için 4 saat yeterli. Yaklaşık 1,5 saat kadar mide boşalma hızı vardır. Çok sık aralıklarla beslenmek isteyen biriyse 1,5- 2 saatten fazla acıkmadan beslenebilir. Yani 3 ana öğün şeklinde, aralarda ihtiyaç duyduğu anlarda takviye şeklinde de yapılabilir. Ama yapılan son araştırmalarda farklı diyet yöntemleri de var. 16 saat aralıkla oruç diyeti, 8 saat beslenme 16 saat beslenmeme. Bunlar işe yarıyor mu? Eskiden daha çok sık ara öğün tavsiye edilirken, şimdi daha farklı bir yaklaşım var deniyor. Ben bunlara bireysel yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum çünkü aralıklı oruç dediğimiz 16 saat açlıklı beslenme planı ile de çok iyi sonuç alabiliyoruz, sık aralıklarla minik öğünlerle beslenerek de sonuç alabiliyoruz. Burada kişinin tamamen kendi bedenini dinlemesi, fizyoloji olarak acıktığımızda bedenimize doğru besini sunmakla oluyor. Bu durumda sağlıklı beslenme planında hacimsel olarak yüksek, tatmin olarak doygun, doyurucu bir tabak ve farklı besin grupları bir arada tüketilirse daha doğru bir sonuç alıyorsunuz, doygunluk hissetmiş oluyorsunuz” dedi. 

Diyet yapmak isteyenlere önereceği yiyecekleri de sorduğumuz Uzman Diyetisyen Seçil Ünal Eşingen, şunları dile getirdi:

“Kesinlikle mevsiminde balık tavsiye ediyoruz. Bitkisel protein kaynaklarından baklagili çok tavsiye ediyorum. Ekmek kısmı biraz tartışmalı olmakla birlikte siyez unundan ekmeği çok tavsiye ediyorum. Kişi ekmek yemekten hoşlanmıyorsa bunun başka alternatifleri de uygulanabilir. Sebze meyve alternatiflerinde özellikle kış aylarında mandalina, portakal tüketilebilir. Günlük 2-3 tane mandalina yeterli olacaktır. Badem, ceviz fındık gibi faydalı yiyecekler de kesinlikle tavsiye ettiği besinler arasında.”

Sohbet programı, 11 Ocak Cumartesi saat 14.00’te, Dyt. Banu Belkıs Güner sunumu ile ‘Glutensiz Beslenme’, 18 Ocak Cumartesi saat 15.00’te, Foodrum Kurucusu, Eğitmen Şef Pelin Dumanlı sunumu ile ‘Gastronominin Yeni Trendi Raw Food’, 25 Ocak Cumartesi saat 14.00’te, Yoga Eğitmeni Serpil Samay sunumu ile ‘Yoga, Ayurvedik Beslenme ve Çakra İlişkisi’ konuları üzerinde devam edecek. 

Tüm sohbetlerin sonunda, katılımcı kişiler arasında yapılacak çekiliş ile ücretsiz vücut analizi, atölye katılımı ve çakra bilekliği gibi hediyeler verilecek.