AÇIK GÖRÜŞ YİNE EKRANA BAĞLADI

Önceki gün iki ayrı bölüm şeklinde yayınlanan Kent Tv'nin tartışma programı "Açık...

AÇIK GÖRÜŞ YİNE EKRANA BAĞLADI
Önceki gün iki ayrı bölüm şeklinde yayınlanan Kent Tv'nin tartışma programı "Açık Görüş"te Muğla'da istihdam yaratmada yapılan çalışmalar ve bu yıl ölümünün üzerinden 40 yıl geçen Halikarnas Balıkçısı konuşuldu.

Programın ilk bölümünde programa konuk olan Çalışma ve İş Kurumu Muğla İl Müdürü İlyas Sarıyerli kurumun çalışmaları ve önümüzdeki günlerde ilk kez düzenlenecek İstihdam Fuarı hakkında bilgiler verdi.

Türkiye'de işsizlik oranının %8.8 olduğu bir dönemde Muğla'da bu oranı %6.1'e indirerek istihdam sağlama konusunda Muğlayı en başarılı il yapan Sarıyerli, 2013'in ilk altı ayında %45 lik bir başarı sağladıklarını, istihdam teşvikleri ve işbaşı eğitim programlarının bunda önemli rolü olmasına karşın asıl önemli etkenin saha çalışması
olduğunun altını çizdi.

İş-Kur İl müdürü Sarıyerli, istihdam ve işsizlik sorunuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Biz çalışmalarımızda özel sektör mantalitesi uyguluyoruz. Takip olmadan sonuç alınmadığına inanıyoruz. Göreve geldiğim günden bu yana Muğla ilinde özel sektöre 9 bin 47 kişiyi yerleştirerek önemli bir istihdam olanağı sağladık.Bir yandan istihdam teşvikleri ve işbaşı eğitim programlarını sürdürürken, bir yandan da mevzuatları iş dünyasının lehine çevirmek için çaba gösteriyoruz.Çünkü biz inanıyoruz ki; mevzuat, önce yapılan, sonra tapılan bir şey değildir."

7-8 Kasım tarihlerinde Bodrum İsis Hotel'de "İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı" yapılacağını, bu fuarda işveren-işçi buluşmasını gerçekleştireceklerini söyleyen İlyas Sarıyerli, fuar süresince "sempozyumlar, konferans ve seminerler yaparak fuarın Bodrum turizminin gelişmesine de katkı sağlayacak bir organizasyona dönüştürmek istiyoruz" dedi.

Açık Görüş'ün ikinci bölümünde ise Bodrum’u dünyaya tanıtan, kendisini Bodrum’a adayan Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın(Halikarnas Balıkçısı) ölümünün 40. yılında bir dizi etkinlikler düzenleyen "Halikarnas Balıkçısı Forumu" temsilcileri Rüştü Tezcan ve Mehmet Atilla programa konuk oldular.

13 Ekim'de başlayıp 2 Kasım'a kadar sürecek etkinliklerle ilgili bilgiler veren konuklardan Rüştü Tezcan, Halikarnas Balıkçısını yeni nesle yeterince anlatılamadığını, kimi öğrencilerin onu sıradan bir balıkçı sandıklarını, daha da üzücü olanı ise bazı kişilerin bunu bir tekne adı olduğunu sandıklarını söyledi. Halikarnas Balıkçısını tüm yönleriyle Bodrumlulara tanıtabilmek için “Halikarnas Balıkçısı Forumu “ adıyla bir platform oluşturduklarını ifade eden Tezcan, bu tür organizasyonları bir yıla yayarak, Cevat Şakir’i ölümsüzleştirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Tezcan, bu yıl ilk kez balıkçının Bodrum'da yaşarken sıklıkla bulunduğu mekanlara plaket asacaklarını açıkladı.

Cevat Şakir’in aristokrat bir aileden geldiğini, 7 dil bildiğini ve yaşadığı döneme göre müthiş bir entelektüel birikime sahip olduğunu anlatarak sözlerine başlayan Mehmet Atilla ise Halikarnas Balıkçısının doğaya aşık olduğunu ama doğaya hakim olmak yerine doğal olmaya özen gösterdiğini ifade etti.

“Dünyanın birçok yerinde "Çağdaş Homeros" olarak anılan Cevat Şakir, sürgün olarak geldiği Bodrum'da özgürlüğü yaşadı” diyen Atilla konuşmasını şöyle sürdürdü;

“35 yaşında Bodruma gelen balıkçı, ancak 70 yaşında iken Mavi Sürgün kitabını yazdı. Bir düşün adamı, yazar olmanın ötesinde aynı zamanda bir turizm rehberi, araştırmacı, botanik uzmanı, felsefeci de olan Halikarnas Balıkçısına özellikle de Bodrumluların minnet borcu var. Okullarımızda öğretmenlerimizin çocuklara mutlaka onun kitaplarını okutmaları, bir coşku adamı Cevat Şakir’i gelecek kuşaklara en iyi şekilde taşımaları gerekir.”