AFETLERE KARŞI ÖNLEM PROJESİ

Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, ''İstatistiklere...

AFETLERE KARŞI ÖNLEM PROJESİ
Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, ''İstatistiklere göre, Türkiye'de her 2 ayda bir 5 ila 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geliyor. Ancak son iki ayda bu büyüklükte bir deprem olmadı. Her an, bu şiddette bir deprem meydana gelmesi sürpriz olmaz'' dedi. Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türk Kızılayı ve Diyanet İşleri Başkanlığının ortaklaşa yürüttüğü ''Afet Zararlarını Azaltmada Toplum Liderlerinin Rolü'' projesi kapsamında Fethiye Merkez Yeni Camisi'nde, cuma namazı öncesi konuşma yaptı. Depremden korunmanın yolları, alınacak tedbirler ve deprem sırasında yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Işıkara, sinevizyon eşliğinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu belirtti.
Depremde can kaybının en aza indirilmesi için binaların sağlam yapılması gerektiğini vurgulayan Işıkara, ''Güvenli zemin yoktur. Güvenli bina vardır. Binaları, ehil olmayan kişilere değil, inşaat mühendislerine yaptırınız'' dedi. Deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenlere de değinen Prof. Dr. Işıkara, camideki bazı vatandaşlara deprem anında yapılması gerekenleri uygulattı. Konuşmasında Kur'an-ı Kerim'deki surelerden örnekler veren Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, şöyle konuştu:
''Allah, gönderdiği ayetlerde 'Kendinizi tehlikeye atmayın' diyor. Gerekli tedbirleri alınız. Burada anlattıklarımı eve varınca ailenizle paylaşın. Deprem öldürmez. Binalar öldürür. Önce bu bilincin yerleşmesi gerekiyor. Türkiye maalesef bir deprem ülkesi. Bu gerçekle yaşamalıyız. Tedbir alınırsa deprem, ölümcül olmaktan çıkar. Camilerimiz çok kapılı inşa edilmeli. Camide deprem olursa önce dizüstü çökün ve kapanın. Sonra da güvenli ve acele olarak camilerden tahliye olun. İstatistiklere göre, Türkiye'de 2 ayda bir 5 ila 5.9 şiddetinde deprem meydana geliyor. Ancak son iki ayda bu büyüklükte bir deprem olmadı. Türkiye'nin her yerinde, her an bu şiddette bir deprem meydana gelebilir.''
Camideki konuşmasından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Işıkara, Gemlik Körfezi'nde olabilecek bir depremin İstanbul'u etkileyeceğini belirtti. Olası bir depremden sonra Marmara ve Fethiye'de tsunami oluşacağı yönünde görüşler olduğunu bildiren Prof. Dr. Işıkara, ''Ben buna katılmıyorum. Marmara ve Fethiye'de tsunami olmaz. Tsunamiden çok kötü yapılmış binalardan korkalım. Fethiye'de yaşanan 1957 depreminde tsunami olmamıştı. Bu yüzden tsunami olacağını zannetmiyorum'' dedi.