Amatör Denizcilerden Zam Tepkisi

Muğla Büyükşehir Belediyesi kuruluşu MUTTAŞ tarafından işletilen limanlarda özel tekne bağlama ücretlerine yüzde 600’e varan zam yapıldığını dile getiren Bodrum’daki amatör denizciler, konuyu yargıya taşıma kararı aldılar.

Amatör Denizcilerden Zam Tepkisi

Muğla Büyükşehir Belediyesi kuruluşu olan Muğla Kent Hizmetleri İnşaat Turizm Taşımacılık Ticaret İşletmecilik İletişim Sanayi ve Ticaret A.Ş (MUTTAŞ)’nin işlettiği limanlarda özel teknelerin bağlama ücretlerine yüzde 600’e varan zam yapıldığını ifade eden amatör denizciler, zam miktarına tepki gösterdi.

Limanlarda aydınlatma, palamar, tuvalet, sosyal tesis, yeterli güvenlik önlemi gibi imkanların sunulmadığını dile getiren amatör denizciler ile Bodrum Amatör Denizciler Derneği üyeleri, bugün Gümbet İskelesi’nde bir araya geldi. Denizciler, yaptıkları toplantının ardından zam miktarını yargıya taşıma kararı aldılar. 

“HİÇBİR EKONOMİK VERİ İLE AÇIKLANAMAYACAK DERECEDE ZAM”

Dernek Başkanı Av. Ersin Uslu, tepkisini şu sözlerle dile getirdi;

“Geçen seneki ücretlere yüzde 600’e varan bir zam söz konusu. Geçmiş dönemlerde MUTTAŞ fahiş oranlarda zam yapmıştı. Yüzde 300, yüzde 500’e varan zam yapmıştı. Bunlar biz dava konusu yaptık ve davamız hala şu aşamada derdest. Bu seneye geldiğimizde de geçen seneki ücrete yüzde 600’e varan zam yapıldı. Hiçbir ekonomik veri ile açıklanamayacak derecede bir zamla karşı karşıyayız. Şimdi üyelerimizle karar alacağız, izleyeceğimiz demokratik yolları belirleyeceğiz.”

VAR OLAN SORUNDAN YARARLANMAYA ÇALIŞIYORLAR

Amatör Denizci Mehmet Özçiçek, bağlama ücretine istenen yıllık paranın tekne fiyatından daha fazla olduğunu ifade ederek şöyle konuştu;

“Buradaki amatör denizcilerin çok zengin olduğu zannediliyor ve inanılmaz paralar talep ediliyor. Buradaki teknelerin lüks tekne sınıfında olduğu düşünülüyor. Çok yüksek miktarda, ödenmeyecek miktarda rakamlar söyleniyor. Şuradaki ufak ufak, 4 metre, 5 metre, 7 metrelik teknelere 40 bin lira, 50 bin lira, 60 bin lira gibi rakamlar isteniyor ki normalde tekneleri satsanız fiyatının 4 katı, 5 katı isteniyor. Buradaki bu adaletsizlik için burada toplandık. Belediyelerin esas görevi olan iş, burada bir bağlama sorunu var. Bağlama sorununu çözeceklerine bağlama sorununu çözmüyorlar hiçbir şekilde. Var olan pozisyonlardan yararlanmaya çalışıyorlar. Kendi ayıplarını örteceklerine maalesef oradan, bu durumdan yararlanıp yüksek gelir elde etmeye çalışıyorlar.”

Köşe İbram lakaplı Amatör Denizci İbrahim Kocaoğlan da emeklilikte deniz keyfi yaşamak istediklerini kaydederek şunları söyledi;

“Biz para kazanmıyoruz, bir şey yapmıyoruz. Oradan bir zevkimiz var. Emekliyiz. Limanının içinden sürüle sürüle buralara geldik. Burada da rahat yok. Nereye gidelim yani.” dedi. 

“BU KADAR PARA İSTİYORSUNUZ DA KARŞILIĞINDA NE VERİYORSUNUZ?”

Amatör Denizci Haluk Erön de bağlama ücreti ödediklerini ancak kendilerine hiçbir hizmetin sunulmadığını dile getirerek, şu ifadelere yer verdi;

“Büyükşehir Belediyesi’nin bize sunmuş olduğu hiçbir şey olmamasına rağmen ben Büyükşehir Belediyesi’ne bir şey soruyorum. Bizden bu kadar para istiyorsunuz da karşılığında ne veriyorsunuz? Bakın, yolumuz mayın tarlası gibi. Bağlama, ne bir palamarı var, ne bir tuvaleti var, ne bir sosyal tesisi var. Hiçbir hizmet olmadan, bağlamayı ve çözmeyi de kendimiz yapmamız rağmen, bize hiçbir hizmet sunmadan, güvenlik diyorlar güvenlik yok. Işık diyorlar ışık yok. Yani hiçbir şeyin olmadığı bir yerde bu kadar büyük paranın istenmesine mantıken, bir ekonomist olarak hiç karar veremiyorum. Ben emekliyim, 70 yaşındayım. Bu yaşıma kadar bir deniz hevesim vardı. Ama bu şartlarda artık bunu da yapamaz oldum. Onun için yetkililerden bunu dikkatli ele alıp, biz emeklileri ve biz bu tekne sahiplerini mağdur etmeyecek kararlar vermelerini bekliyorum.”

Muhabir: Hamdi Yörür