Amatör Pilot Eğitimleri Başlıyor...

Bodrum’da kurulan Bodrum Uçuş Akademisi çatısı altında amatör pilot eğitimleri verilmeye başlıyor. 6 hafta teorik, 45 saat pratik eğitimleri içeren süreç sonunda amatör pilot olunabilecek.

Amatör Pilot Eğitimleri Başlıyor...

Türk Sivil Havacılığını Geliştirme Vakfı (HAVAK) ile Bodrum’da kurulan Bodrum Havacılık Kulübü (BOHAK) tarafından amatör, sportif ve genel havacılık faaliyetlerini desteklemek amacıyla amatör pilot eğitimlerine başlanıyor. 

TEORİK EĞİTİM SONRASI 45 SAAT UÇUŞ

Konacık Mahallesi’ndeki Kale İş Merkezi’nde simülasyon ile verilecek teorik eğitimler sonrası Milas– Bodrum Havalimanı’ndaki uçakla 45 saat uçuş yapılacak. Eğitimi tamamlayanlar amatör pilotluk lisansı alacak. SHGM den ruhsatlandırma ve Milas havalimanından yer ve uçuş izni alınması sürecinin devam ettiği uçuş faaliyetlerinin, izinler alındıktan sonra Bodrum– Milas Havalimanı ile Eskişehir Sivrihisar Havacılık Merkezi’nde yapılması planlanıyor. Ruhsatlandırma ve izin süreci tamamlanıncaya kadar eğitimlerin anlaşma yapılmış, SHGM’den onaylı diğer eğitim merkezlerinden verileceği belirtildi.
    
Bodrum Kent Haber ekibi, Türk Sivil Havacılığını Geliştirme Vakfı’nın(HAVAK) Genel Başkanı ve 2013 yılında ABD den Türkiye'ye tek piston motorlu uçakla (SEP) ve yanlız başına yaptığı uçuş ile Atlantik okyanusunu bu sınıf uçak ile geçmiş ilk Türk, ayrıca yine bu sınıf uçaklarda en çok uluslararası uçuş saati bulunan Türk pilotu Oben Oğultarhan’ın pilotluğunu yaptığı tek motorlu, 4 koltuklu uluslararası uçuş yapabilen uçakla bölgesel gezi uçuşu yaptı. C sınıfı bir araba fiyatına alınabilen, HAVAK üyesi bir işinsanına ait uçak, uluslararası uçuş yapabiliyor. 


    
1993 yılında kurulan Türk Sivil Havacılığını Geliştirme Vakfı’nın (HAVAK) Genel Başkanı öğretmen pilot Oben Oğultarhan, Kent Haber’e yaptığı açıklamada 1989 yılında Türk Hava Kurumu’nda pilot olduğunu ve halen aktif olarak uçtuğunu söyledi. 

BODRUM VE ÇEVRESİNDEKİ HAVACILIK MERAKLILARINI BEKLİYORUZ

Vakfın, genel havacılığa yönelik amatör uçuş eğitimleri ve yetkisini kazandırmak amacıyla faaliyetlerinin devam ettiğini de sözlerine ekleyen Oğultarhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu çerçevede Bodrum’da bir havacılık kulübü, BOHAK’ın kurulmasına ön ayak olduk. Bu kulüp HAVAK’ın yapacağı eğitim faaliyetleri altında uçuş eğitimleri vereceğiz. Bizim amacımız ülkemizde geri kalmış amatör, sportif ve genel havacılık faaliyetleri çerçevesinde eğitimler vermek ve pilotlar yetiştirmek. Bodrum ve çevresindeki havacılık meraklılarını Bodrum Uçuş Akademisi çatısı altına bekliyoruz. Sivil havacılık mevzuatına uygun şekilde eğitim yetkisi verilmiş organizasyonda yer derslerini başlatıyoruz. Bu teorik eğitimler tamamlandıktan sonra uçuş eğitimleri faaliyetlerine başlayacağız. Burada ticari bir maksat yok. Amatör, sportif ve genel havacılık faaliyetlerini desteklemeyi hedefliyoruz.”

ÜST SEGMENT ARABA FİYATINA UÇAK ALABİLİYORSUNUZ

Ülkemizin amatör ve genel havacılık konusunda birçok ülkeden oldukça geride olduğunu sözlerine ekleyen Oben Oğultarhan, şunları dile getirdi:

“Gökyüzünde uçan uçakların en az yüzde 60 civarının genel havacılık adını verdiğimiz kategoriye girdiğini görüyoruz. Genel havacılık, ticari olmayan bütün havacılık faaliyetleri demek. Para karşılığı yolcu taşımacılığı olmaksızın yürütülen havacılık faaliyeti. Bu, bizim ülkemizde maalesef çok düşük. Nüfusu 12 milyon civarındaki Yunanistan’da 800 civarında küçük uçak var. Polonya’ya baktığınızda 9 bin civarında, Macaristan’a baktığınızda 3 bin civarında, Çek Cumhuriyeti’nde 25 bin civarında, Almanya’ya baktığınızda 60 bin civarında genel havacılık kategorisine giren küçük uçaklar görebilirken maalesef 85 milyon nüfuslu ülkemizde küçük uçak sayısı, eğitim uçakları, Türk Hava Kurumu uçakları, ticari faaliyet yapan küçük uçaklar da dahil 400’den daha az. Bunu sadece ekonomik sebeplerle açıklamak mümkün değil. Bu uçaklar üst segment araba fiyatına uçak alabiliyorsunuz. 50 bin dolara uçak alabilirsiniz. Buradaki rakam 5 milyon 10 milyonlara kadar gider. Uçak sektörü tıpkı araba sektörü gibidir. Buradaki sebep, ülkemizde havacılığın bir ihtiyaç gibi görülmemesi, havacılığın bir lüks, zengin uğraşısı gibi görülmesidir. Halbuki gelişmiş ülkelerde insanlar bisiklete biner gibi motosiklete, arabaya, tekneye biner gibi uçağa binebilmektedir. Ülkemizin de bu seviyeye geldiğini görmeyi çok arzu ediyoruz.”

AMATÖR PİLOT OLMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

Amatör pilot olmak için ne gibi gereklilikler olduğundan da bahseden Oben Oğultarhan, sözlerini şöyle noktaladı:

“Asgari 17 yaşını bitirmiş olmanız gerekiyor. Sağlıklı olmanız gerekiyor. İkinci sınıf havacılık sağlık raporu alabilir yeterlilikte sağlıklı olmanız gerekiyor. Amatör pilot lisansı için İngilizce bilmek gerekliliği yok. Bir yaş sınırlaması da yok. Sağlık raporunuzu alabildiğiniz sürece amatör pilotluğunuza devam edebiliyorsunuz. Ayrıca amatör pilotluk lisansı havacılığın giriş lisansıdır. Amatör pilot lisansı almış genç arkadaşlar bunun üzerine 3-4 tane daha lisans koyarak havayolu pilotluğuna kadar da devam edebilirler.”

Oğultarhan, amatör ve genel havacılıkla ilgili bilgi almak isteyenlerin HAVAK’ın [email protected] adresine sorularını gönderebileceğini, ayrıca "0544 412 64 27" numaralı telefondan ulaşılabileceğini ifade etti. 

Haber – Kamera; Hamdi Yörür – Efe Erdem