ARABULUCU AVUKATLAR DERNEKLEŞTİ...

Hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk uygulaması konusunda arabulucu olmaya hak kazanan...

ARABULUCU AVUKATLAR DERNEKLEŞTİ...
Hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk uygulaması konusunda arabulucu olmaya hak kazanan 20 avukat, Bodrum’da bir dernek kurdu.

Bodrum Arabulucular Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, Bodrum Adliye binasında düzenledikleri basın toplantısında derneği kurmalarındaki amaçlarını ve arabuluculuk uygulamasının yargı üzerindeki yükün kalkmasına sağladığı kolaylıklarla ilgili bilgiler verdiler.

Bodrum Arabulucular Derneği Yönetim Kurulu başkanı ve Muğla Barosu Temsilcisi Avukat Cavidan Özyiğit, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk yönteminin yeni bir kavram olduğunu ve vatandaşlar tarafından yeterinde bilinmediğini dile getirdi. Derneğin de bu amaçla kurulduğunu kaydeden avukat Cavidan Özyiğit, konuşmasına şöyle başladı;

"Bu bilinen bir kanun olmadığı için biz diğer illerdeki Arabuluculuk dernekleri ve daire başkanlığı ile iş birliği içinde bu işi yürütmek adına bu derneği kurmaya karar verdik. Türkiye’de ilk defa bir ilçede Arabuluculuk Derneği kuruldu. Şu anda 20 tane üyesi olan bir derneğiz. Bu üyelerin 14’ü Bodrum’dan arkadaşlarımız, diğer 6 tanesi ise Fethiye, Marmaris, Merkez, Milas ve Ortaca’dan" dedi.

Cavidan Özyiğit, bu sistemin vatandaşlara anlatılması için ilk faaliyet olarak 19 Aralık Cumartesi günü bir seminer düzenleyeceklerini, bundan sonra basının da desteği ile diğer dernekler ve daire başkanlığı ile organize olarak arabuluculuğun vatandaşa duyurulması gerektiğine inandıklarını ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti;

"Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar Cuma günü Bodrum’da olacak ve Bodrum Ticaret Odası ile Bodrum Esnaf, Sanayici ve İş Adamaları Derneği’ni ziyaret ederek arabuluculuğun zorunlu hale geleceğini ve bunu için konunun taraflarını seminer öncesi bilgilendirerek seminere katlımın yüksek olmasını sağlamaya çalışacağız" dedi.

"Arabuluculuk Yargıyı Bitirmeyecek, Aksine İş Yükünü Hafifletecek…"

Hükumet programı içinde yer aldığı şekliyle, Haziran ayına kadar arabuluculuk müessesinin zorunlu hale geleceğini belirten Özyiğit, sözlerine şöyle devam etti;

"Öncelikle iş kanununda zorunlu hale gelecek, işe iade davalarını da kapsayacak şekilde. Daha sonra şu anda tavan 13 bin Lira gibi bir rakam icra takibinden sonra dosyalar muhakkak arabulucuya gidecek. Bu rakamın daha da yükseltilmesi ve bunun da 400- 500 bin dosyanın iş yükünün kaldırılması hedefleniyor. Arabuluculukla çözülebilecek başka uzlaşma konusu davalarında zorunlu hale gelmesini bekliyoruz, bunun için çalışıyoruz. Bu adli yargı yükünü azaltacak. Daha az masrafla, daha kısa sürede insanlar çözüme kavuşmuş olacaklar. Bu yanlış anlamalara neden olmasın, yargıyı bitirecek ve avukatlığı ortadan kaldıracak gibi. Şuanda bu yargıyla yaşanan bir rekabet değil. Yargı yükünün azalarak, yargının daha kısa sürede hallolması ve arabuluculuğa sevk edilmesi. Arabuluculuk zorunlu hale gelince vatandaşlarımızın bu yolu tercih ederek, daha kısa sürede sorunlarının çözümünü sağlayacaklarını düşünüyorum. Adliye içindeki merkezimiz bu açıdan çok önemli. Bir ön büromuz olacak. Mahkeme sırasında dava arabuluculuğa sevk edildiği zaman, ön büro aracılığı ile görüşmeler sağlanacak. Bunda bir zorunluluğu diye bir şey yok. Taraflar anlaşamadıkları takdirde tekrar davalar ve yargı devam edecek" dedi.

Gizlilik ilkesinin bu çözüm yolunun cazibesini arttırdığını anlatan avukat Cavidan Özyiğit sözlerine şöyle devam etti;

"Mahkemelerce yürütülen yargılamalarda duruşmalar ve dava dosyalarının içerikleri (mahkemece gizlilik kararı alınmamış ise) herkese açık iken, arabuluculuk görüşmeleri gizlilik içerisinde yürütülür. Gizlilik ilkesi bu çözüm yolunun cazibesini artırmaktadır. Gizlilik prensibi ile kişiler, özel hayatlarını, aile, akraba ve komşu ilişkilerinin mahremiyetini koruyabilecek; şirketler, işletme ve uygulama prensiplerinin mahremiyetlerini koruyabilecektir. Dava başında peşin olarak ödenmesi gerekli harç ve yargılama giderleri, arabuluculuk yolunda söz konusu olmayacaktır. Yargı sürecinde verilen kararların her iki tarafı aynı anda ve aynı oranda tatmin etmesi mümkün değildir. Oysa arabuluculuk yönteminde, taraflar arabulucunun yönettiği oturumlarda varacakları sonucu kendileri belirlediklerinden sonuçtan duyulan tatmin çok daha yüksek olacaktır. 

Biz iki tarafa bir şey önermiyoruz arabuluculukta. Biz tarafların kendi aralarında bulacağı çözümde bir nevi ev sahipliği yapıyoruz. Aldığımız eğitimlerde öğrendiğimiz müzakere yöntemleri ile tarafları birbirine yaklaştırıp, empati yapmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Çünkü biz sadece arabuluculuk eğitimi almadık. Psikoloji eğitimi ve müzakere teknikleri eğitimi aldık. Yani bir bakıma biz psikolog olarak da onlara katkı sağlıyoruz. İnsanların bir egosu vardır, ben bilirim, ben yaparım gibi. Ben ödemem, ben isterim gibi. Taraflar anlaşmazlıklarını, uyuşmazlıklarını aynı masa etrafında bu uygulamayla kısa sürede çözebilirler" dedi.

Dernek üyesi avukatların toplumsal barışa katkı sağlamak için gönüllü olduklarını söyleyen avukat Cavidan Özyiğit, bunun için arabuluculuk mesleğinin toplumca doğru algılanması gerektiğine dikkat çekerek konuşmasını şöyle tamamladı;

"Bodrum Arabulucular Derneği olarak işbirliği içinde çalışarak, mesleğin tanıtımını yaparak, toplumdaki algıyı değiştirerek, vatandaşları arabuluculuğa sevk etmek konusunda çalışmalarda bulunacağız. Okullarda bile akran arabuluculuk diye bir sistem işletilmesi söz konusu. Okullarda yaşanan uyuşmazlıklarda dahi akran arabuluculukla çözülmesi gündeme geldi ve bunun içi bir çalışma yapıldı."