ARABULUCULUK SİSTEMİ PANELİ YAPILDI

Bodrum’da “Dava Şartı Arabuluculuk” konulu panel gerçekleştirildi. 1 Ocak 2018 tarihinden...

ARABULUCULUK SİSTEMİ PANELİ YAPILDI
Bodrum’da “Dava Şartı Arabuluculuk” konulu panel gerçekleştirildi.

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren iş hukuku uyuşmazlıklarında, 01 Ocak 2019 tarihinden itibaren ise tüm ticari davalarda “dava şartı” adı altında zorunlu hale gelen arabuluculuk sisteminin usul ve esasları hakkında kapsamlı bilgiler verildiği panel Bodrum Ticaret Odası (BODTO)’nda gerçekleştirildi.

T.O.B.B. Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Kırca moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Yargıtay 15. Hukuk Dairesi Üyesi Adem Albayrak, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi Başkanı İlker Koçyiğit konuşmacı olarak katıldı.

Panele ayrıca Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) Üyesi Yaşar Şimşek, Muğla Başsavcısı İlyas Yavuz, Bodrum Cumhuriyet Başsavcı Vekili Tolga Yamalı, Bodrum Adliyesi’nde görevli savcı ve hakimler, Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Av. Cavidan Karaöz Özyiğit ile avukatlar katıldı.

Panel öncesi bir konuşma yapan HSK Üyesi Yaşar Şimşek, arabuluculuğun Türk yargı sistemine kazandırıldığı günden bu yana büyük mesafe alındığını ifade ederek şöyle dedi;

“Avrupa’daki uygulamaların tam tersine bizde çok hızlı bir ivme kaydetti ve bu aşamalara geldi. 2018 sonu itibariyle ilk derece hukuk mahkemelerine açılan toplam dosya sayısı 1 milyon 887 bin civarında Yargıtayımızın iş kapasitesi tüm Dünya Yargıtaylarından daha fazla. Ama son dönemde alternatif uyuşmazlık çözümlerinin devreye girmesiyle dava yükü azalıyor. Biz arabuluculuk, tahkim, hükmün açıklanmasının geri bırakılması, davaların ertelenmesi gibi bu sisteme katkı veren şeyleri çok önemsiyoruz.”

Panelin başlamasının ardından konuşan Prof. Dr. Çiğdem Kırca ise “Arabuluculukta önemli olan tarafların kendi iradeleri ile sonuca ulaşması. Kabul edilebilir ve Dünyada bu kadar yaygın olmasının sebebi dostane bir çözüm yolu olması, ucuz olması, zaman açısından çok daha kısa sürede bitmesi. Önemli olan uyuşmazlık taraflarının kendi iradeleri ile bir araya gelmesidir. Dava şartı olarak kabul edilmesinin sebebi ise insanlara bu kültürü alıştırmaktır. Taraflar uzlaşma kültürüne ulaşsın diyedir” dedi.

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar da “Arabuluculuk yargının bir alternatifi değil. Yargı her zaman duracak, mahkemelerimiz her zaman duracak. Mesele sorunlarımızı daha barışçıl şekilde ve kısa zamanda çözebilmeliyiz” diye konuştu.

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi Üyesi Adem Albayrak, kendisinin Türkiye’de arabuluculuğa ilk inananlardan olduğunu ifade ederek, “Bu kurumu ve bilmiyordum. Önce tanıdım, sonra inandım, sonra çok sevdim. Ciddi emek verdim. Günümüzde uyuşmazlıklar eskiye göre daha çetrefilli hale geldi. Bu uyuşmazlıkları çözmede sadece Türk yargı sistemi değil, Dünyadaki tüm yargı sistemleri sıkıntıya girdi. Bu sıkıntının ardından insanlar alternatif çözüm yolları aramı. Türkiye Dünyada arabuluculuğu kabul eden 161. ülke. Bizden önce 160 ülke bu sistemi kabul etmiş” ifadelerini kullandı.

Panel, yaklaşık 4 saat sürdü.