ARICILIĞIN SÜRDÜRÜLEBİLMESİ İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR YAPTI

Yangın gibi doğal afetler ve insan faktörünün etkisiyle, arıların çam balı ürettiği...

ARICILIĞIN SÜRDÜRÜLEBİLMESİ İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR YAPTI
Yangın gibi doğal afetler ve insan faktörünün etkisiyle, arıların çam balı ürettiği bal ormanlarının günden güne yok olduğuna dikkat çeken Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği(MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, arıcılığın sürdürülebilirliği için aşılama yöntemiyle bal ormanı alanlarının genişletilmesi gerektiğini belirtti.

Türk arıcılığının ve bal sektörünün dünyayla rekabet edebilmesi için üniversitelerle işbirliği halinde önemli projelere imza atan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği(MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, arıcılığın sürdürülebilirliği adına doğal afetler ve insan faktörünün yıkıcı etkileri hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Dünya çam balı üretiminin yüzde 92’sini karşılayan Türkiye’de, bu üretimin yüzde 75’ini tek başına Muğla’nın temin ettiğini ifade eden Başkan Şahin, arıların ve bal üretimi alanlarının yangın gibi doğal afetler, yeraltı galerileri yerine ormanlar kesilerek açılan maden ocakları ve planlamadan yoksun yenilenebilir enerji yatırımları nedeniyle zarar gördüğüne dikkat çekti.

“ENERJİ YATIRIMLARINA KARŞI DEĞİLİZ”

Arıcılığı dolaylı veya direkt olarak tehdit edenin enerji yatırımlarından çok, enerji üretimi alanında kullanılan yanlış planlama ve yöntem olduğuna vurgu yapan Şahin, “Arıcılar, ülkemize girdi sağlayacak olan enerji yatırımlarına asla karşı değildir! Bizler bu yatırımların doğaya ve çevreye zarar vermeden yapılmasının mümkün olduğunu belirtmek istiyoruz. Mesela ormanların kesilmesine neden olan değerli madenler açık bir şekilde değil, yeraltı galerileriyle çıkarılabilir. Arı ölümlerine sebep veren güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji yatırımlar, doğal yaşamın en az zarar göreceği bilimsel araştırmalarla tespit edilen noktalara konuşlandırılabilir.” dedi.

“BASRALI ÇAM ORMAN ALANLARI GENİŞLETİLMELİ!”

“Her yıl büyük bir oranı ormanlarla kaplı olan Muğla’mızda, yine insan faktörü, ihmal ve diğer sebepler nedeniyle orman yangınları çıkıyor. Halkımızın ciğerlerimizi yakan bu yangınlar, ilimizdeki 75-80 bin hektar çam balı üretimi yapılan basralı çam ormanlarını ve kovanlarımızı da kül ediyor.” diyerek bal ormanlarına en büyük zarar veren afetlerin başında yangınların geldiğine dikkat çeken Şahin, çam balı üretimi yapılan basralı ormanların mutlak suretle korunması ve bu alanların genişletilmesi gerektiğini belirtti.

Her çam ormanından çam balı üretilemediğini ve arıcılık açısından verimli ormanların günden güne yok olduğunu ifade eden Şahin, Muğla’da arıcılığının sürdürülebilirliğinin sağlanmasının, Orman ve Su İşleri Bakanlığının da desteğiyle alanında uzmanlardan destek alınarak aşılama yöntemiyle basralı çam ormanı alanlarının genişletilmesiyle mümkün olduğunu söyledi.