ARTIK KONUTLARDA ELEKTRİK ÜRETMEK EKONOMİK

“Sahil Kentlerinde Çatı Üstü Kurulumlar” projesi kapsamında “Çatı Üstü Güneş Enerjisi...

ARTIK KONUTLARDA ELEKTRİK ÜRETMEK EKONOMİK
“Sahil Kentlerinde Çatı Üstü Kurulumlar” projesi kapsamında “Çatı Üstü Güneş Enerjisi Sistemleri ve Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Bilgilendirme Semineri” Bodrum’da düzenlendi.

Geçtiğimiz Ekim ayında Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve GÜNDER (Uluslararası Güneş Enerji Topluluğu -Türkiye Şubesi) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli tarafından imzalanan protokolle; yenilenebilir enerji kaynaklarından uygulama maliyeti en düşük olan güneş enerjisi kullanımının önemini ve uygulama örneklerini konu alan, toplum bilincini artırıcı, güneş enerjisi kullanımını teşvik etmeye yönelik çalışmaların yapılması planlanmıştı.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, proje ile ilgili bugün Herodot Kültür Merkezi’nde yaklaşık 200 kişinin katılımıyla bir bilgilendirme semineri düzenlendi. Programın açılış konuşmasını yapan Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, Sahil Kentlerinde Çatı Üstü Kurulumlar” projesi ile Avrupa Birliği Hibe programından hibe almaya hak kazandıklarını anımsatarak şöyle dedi:

“Bu proje ile güneş enerjisi kullanımı konusunda toplum bilincini arttırmayı hedefliyoruz. Bu projenin güneş ilçemizde güneş enerjisini kullanımının yaygınlaşmasına önemli katkılar yapacağına eminiz. Bodrum’un konumuna uygun, kentsel kinliğine zarar vermeyecek, doğru konumlandırılmış tüm projeleri sonuna kadar destekliyoruz. Proje kapsamında örnek olması sebebiyle Bodrum Belediyesi Konacık Zabıta Müdürlüğü hizmet binamızda 3 Kw’lık çatı sistem uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Böylece binamızın elektrik ihtiyacını karşılamış olacağız. Bu uygulamaları hizmet binalarımızda da kullanımını hedefliyoruz. Kendi öz kaynaklarımız ile finanse edeceğimiz, Ortakent İmar ve Şehircilik Müdürlüğü çatısına 50 KW’lık, Bitez Pazaryeri çatısına da 100 Kw’lık güneş enerjileri projelendirilmiş olup 90 günlük süre içerisinde de başkanılacaktır. Asfalt şantiyemizin ihtiyacını buradan karşılamayı planlıyoruz.”

Panele GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, proje koordinatörü Meltem Haykır, Solimpeks Güneş Enerji Sistemleri Genel Müdürü Gazi Çelebi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Gümrük ve Ticaret Uzmanı Gülsüm Gözde Ayanoğlu, konuşmacı olarak katıldı.

Proje koordinatörü Meltem Haykır, GÜNDER’in kuruluşu hakkında bilgiler vererek, faaliyetlerini anlattı. GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu ise güneş panellerinin son yıllarda verimliliğinin çok arttığını, fakat maliyetlerinin düştüğünü söyledi.

Telemcioğlu, “Bugün kömürden elektrik üretiminin kilovat başına maliyetini düşünürsek yaklaşık 6.5 cent civarında ama güneşte bu 1.5. Artık güneş enerjisi ülkemizdeki ve Dünyadaki tüm enerji kaynaklarından daha ucuz elektrik üretebilmekte. Bu 30 yıl önce belki ekonomik değildi ama şu anda ekonomik. Dünyada güneş enerjisi kullanımız gittikçe artmakta, özellikle sanayileşmeye önem veren ülkeler bu elektrik tüketimini güneşten karşılama yolunu seçiyorlar” diye konuştu

Konutlar için 10 Kilovata kadar elektrik üretimine izin verildiğini de sözlerine ekleyen GÜNDER Genel Sekreteri Faruk Telemcioğlu, konutlar için başvuru işleminin ise çok basit olduğunu söyledi. Telemcioğlu, “Hiçbir evrak istenmiyor, sadece nüfus cüzdanınızla beraber, tapu veya kira kontratınızla başvuru yapabiliyorsunuz. Torba yasa da bir madde var, henüz mecliste görüşülmedi. Burada konutlar için bir madde var; siz elektriği üretip sattığınız zaman bundan gelir vergisi alınmayacak ve fatura kesme zorunluluğunuz da olmayacak. Bu da çok önemli bir avantaj” ifadelerini kullandı.

Panel, yaklaşık 3 saat sürdü.