Asemik Kaligrafi Sergisi Açıldı

Araştırma Görevlisi Almıla Yıldırım’ın “Asemik Kaligrafi” adlı sergisi açıldı.

Asemik Kaligrafi Sergisi Açıldı

Araştırma Görevlisi Almıla Yıldırım’ın “Asemik Kaligrafi” adlı sergisi açıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Araştırma Görevlisi Almıla Yıldırım, Batı Kaligrafi pratiğini, Uzak Doğu Kaligrafi geleneğinden etkilenimlerle, asemik yazı pratiği ve kaligrafik vuruşları deneyimlediği çalışmalarını sanatseverlerle buluşturdu. 

Serginin açılışı Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi’nde kokteylle yapıldı. 17 eserinin sergilendiği açılışta Kent Haber’e konuşan Almıla Yıldırım, şunları dile getirdi:

“Ben hem geleneksel hem deneysel kaligrafi eğitimi üzerine çalışan, bununla ilgili workshoplar yapıp doktorada bunun üzerine çalışan bir insanım. Bunu 21. Yüzyıldaki farklı disiplinlerden insanların performe ettiği şekliyle ben de serüven şeklinde buna devam ediyorum. Yurtdışından döndükten sonra da kaligrafinin en temeli olan Batı kaligrafisi üzerine eğitim alıyorum. Kaligrafiyi oluşturmada en temel kullandığınız vuruşları diye bunu Türkçe’ye çevirebiliriz. Burada çoğunlukla kullandığım fırça vuruşları. Esasında Batı kaligarisi metal uç üzerinedir ama artık bulunduğumuz çağda özellikle 20. Yüzyıldan itibaren diğer kaligrafi geleneklerinden de hatta batılı sanatçılardan çok fazla etkilenildiğini görüyorsunuz. Ben de o etkilenmeden nasibimi aldım. Ben Barselona’da kaldım. Özellikle Endülüs kültürünün de oradan aldığı bir eğitimle birleştirme gibi bir durum oldu esasında.”

Asemik yazıdan da bahseden Yıldırım, “Asemik tartışmalı bir kavram olabilir. Özellikle 1990 yılından sonra belli artistlerin yazı jestleri ile oluşturdukları kompozisyonlar. Dolayısıyla metinsel bir örüntü veya bir görüntü olsa dahi içerisinde anlamsal bir bütünlük yoktur. Bazı çalışmalar bakanı bir yazıymış gibi etkileyerek okumaya yönlendirirler. Ama orada aslında bizim alıştığımız bir okuma eylemi yoktur. Asemik derken bunu kastediyorlar. Benim de çalışmalarım çok derinlikli, farklı disiplinlere bir araya getirerek, farklı malzemeleri denemeler. Böyle bir çalışma” şeklinde konuştu. 

Sergi, 21 Ekim tarihine kadar gezilebilir.