AŞIK VEYSEL BODRUM’DA ANILDI

Türk Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 46. yıldönümünde düzenlenen etkinlikle...

AŞIK VEYSEL BODRUM’DA ANILDI
Türk Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 46. yıldönümünde düzenlenen etkinlikle anıldı.

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği’nce Oasis Nurol Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte Cumhuriyet Dönemi aşıklarından Aşık Veysel Şatıroğlu, Türküleriyle anıldı. Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği’nin Türk Halk Müziği Korosu’nun seslendirdiği eserlerin aralarında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Öğretim Üyesi Ali Abbas Çınar da Şatıroğlu’nun felsefesini anlattı.

Program öncesi Kent Haber’e bir açıklama yapan Dernek Başkanı Cem Yalçın, şunları söyledi:

“Biliyorsunuz büyük ozanımız Aşık Veysel, 21 Mart’ta hakka yürümüştü. Hakka yürüyüşünün ardından geçen bunca sene içerisinde onu hiç unutmadık. Onu her zaman eserleriyle yad ediyoruz. O güzel insanın anısına bugün bir gece tertip ettik. Sayın Ali Abbas hocam da onun felsefesini bize anlatacak. Bizim derneğimizdeki canlar da ona nefeslerle eşlik edecek. Bodrum halkıyla Aşık Veysel’i bir daha kucaklaştıracağız.”

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Öğretim Üyeliği yapan Ali Abbas Çınar ise “Aşık Veysel son dönem aşık edebiyatının en önemli temsilcilerinden. Cumhuriyet Dönemi aşıklarından. Kendisi, 1. ve 2. Dünya Savaşlarını görmüş bir isim. Dolayısıyla Cumhuriyetin kuruluşunu da görmüş bir isim. Biz aşığın şiirlerinde hem bu savaşları hem de Cumhuriyetin ilkelerini görüyoruz. Aşık Veysel bize şiirlerinde aşkı anlatıyor, dirliği ve birliği anlatıyor. Biliyorsunuz 21 Mart aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in ifade ettiği yasaya göre Irk Ayrımı İle Mücadele Günü. İşte Aşık Veysel böyle bir günde öldü. Aynı zamanda Aşık Veysel’in şiirlerinde ırk ayrımcılığına, ötekileştirmeye, adil olana vurgu vardır. Dolayısıyla onun şiirlerinde mezhep, din, millet ayrılığı nedir' Kardeşlik olsun, birlik olsun, barış olsun felsefesi vardır” dedi.

Aşık Veysel’in çağımızın sesi, sözü ve sazı olduğunu ifade eden Çınar, sözlerini şöyle tamamladı:

“Diğer yandan biz onun şiirlerinde tabiatı görürüz, yaylaları görürüz, çiçekleri görürüz. Doğanın kendisini görürüz. Toprağın sesini duyarız. Sazıyla dertleşmesini, sazına kendi yüreğini vermesini görürüz. Böyle olunca Aşık Veysel çağımızın sesidir, sözüdür, sazıdır. Biz buna 3 S diyoruz. Yani gönlünden gelen sırrı hem şiirler hem de tınılarıyla halka anlatan ve çağımızın güzelliklerini birlik içerisinde, dirlik içerisinde, kardeşlik içerisinde geleceğe ulaştıran sestir.”

Etkinlikte konser veren korunun şefi Nilgün Kösedağ, “Bugün ağırlıklı olarak Aşık Veysel’in eserlerini okuyacağız. 12 eser seslendireceğiz. Biz her yıl ozanımızı, Veysel Babamızı anmaktan gurur duyuyoruz. Felsefemizi Türkülerde yaşatan tüm ustalara, tüm ozanlara selam gönderiyoruz.” dedi.

Aşık Veysel Şatıroğlu'nun ölümünün 46. yıldönümünde düzenlenen etkinlik, katılımcıların beğenisini kazandı.