Toplantının Konuğu Özgentürk Oldu

BESİAD toplantısında yeni projelerini anlatan gazeteci, yazar ve belgesel yönetmeni Nebil Özgentürk, Zülfü Livaneli ve Kuvayı Milliye belgeseli yaptıklarını söyledi.

Toplantının Konuğu Özgentürk Oldu

Bodrum Esnaf Sanayici ve İşinsanları Derneği’nin (BESİAD) geleneksel üye buluşması Müsgebi Mahallesi’ndeki Eşraf Bar & Grill isimli mekanda yapıldı. Ünlü sunucu Metin Uca ve çok sayıda BESİAD üyesinin katıldığı ve Özgentürk’ün Nazım Hikmet belgeselinin izlendiği toplantıda konuşan derneğin yönetim kurulu başkanı Neslihan Nazlıoğlu, Bodrum’un pandemi ile beraber çok göç aldığını ifade ederek “Türkiye’nin değil, Dünya’nın en büyük cazibe merkezlerinden birisi. Bugün Bodrum’da 2030 yılı konuşuluyor, 2030 yılı planlamaları yapılıyor. Tabi ki bu hızlı büyümenin birçok sorunu da barındırdığını biliyoruz. Çözümü için de herkes canla başla çalışıyor. Bu nitelikli göçün sancılı olacağının farkındayız. Bütün odalarımız, mecliste grubu bulunan partilerin başkanları, STK’lar bu farkındalıkla çözümler üretmeye çalışıyoruz.” dedi. 

“BENİM DÖNEMİMİN MEDYASI DAHA ÖZGÜRDÜ”

Gazeteci, yazar ve belgesel yönetmeni Nebil Özgentürk, “Hayattan ve Sanattan Hatıralar, Memleketten Anılar” söyleşisinde mesleki deneyimlerini ve belgeselini yaptığı Nazım Hikmet Ran, Atilla İlhan gibi isimlerin hatıralarını anlattı. Bir soru üzerine belgesel yapmaya başladığı dönemdeki medya ile şu anki medya arasında kıyaslama yapan Özgentürk, şunları söyledi:

“O dönem medya bugünden daha iyiydi. Bugün medya deyince sadece sosyal medya var. Daha özgür bir alan. Herkesin elinde, cebinde medya var. Şu anda hepiniz medya mensubusunuz. Şu anda isterseniz ‘Nebil Özgentürk çok kötü konuştu’ diye paylaşım yapabilirsiniz. Medya bu. Bence böyle olmalı. Bütün medyayı havuza çevirdiler. Bunu böyle söylemek zorundayım. Ben gazeteci kökenliyim, 6 yıldır gazete okumuyorum. Karşıma çıkan o kanalları da izlemiyorum. Dijital platformlarda kendime göre yol buluyorum. Bu alan çok güzel ama benim dönemimin medyası daha özgürdü. Benim genel müdürüm, yaptığımız belgeselleri evinde izlerdi. Gece 12.00’da arar ‘Nebil, eline sağlık’ derdi. Şimdi yapın bakayım. Bir söze takılıp ‘Kardeşim ben bunu yayınlayamam’ diyor. ‘Ben bunu bırak yayınlamayı yaptıramam’ diyor. Daha yaparken engelliyor. Bugünün medyası bu. O dönemin medyası çok güzeldi demiyorum, çok tuhaflıklar, yanlışlıklar vardı. Bizim medyamız bir türlü sınavı geçemedi ama bugünkü kadar da rezil olmadı.”

ZÜLFÜ LİVANELİ VE KUVAYI MİLLİYE BELGESELİ YAPIYORUZ

Yeni çalışmalarından da bahseden Özgentürk, Zülfü Livaneli ve Kuvayı Milliye belgeseli yaptıklarını ifade ederek şöyle dedi:

“Daha önce Zülfü Livaneli belgeseli yaptım, 1998 yılında. Fakat şimdi daha evrensel olsun istiyorum. Moskova ve Kos adasında çekimler yaptık. Tekne Zülfü Livaneli ve beni Kos’a götürdü. Müthiş çekimler yaptık. Deli serseri, barış adamı Yorgo Papandreu ile de çekimler yaptık. Zülfü ağabeyin değişik dönemlerini anlatan, canlandırması da olan, Mert Fırat’ın da gençliğini oynayacağı bir belgesel yapıyoruz. Bir buçuk yıl sürecek, anlatılmamış hikayeleri anlatmaya çalışacağız. Bir de Kuvayı Milliye’nin Sivil Tarihi isimli belgesel yapıyoruz. Çekimleri bir ay önce başladı. Savaş tarihi değil sivil tarihi. Sizin dedeleriniz 1919 ile 1923 arasında ne yaptı. İnebolu’da, Sakarya’da, Trabzon’da ne yaptı? Cephede savaş varken anneannelerimiz ne yaptı? Ülke emperyalistler tarafından işgal edilmiş, zafere doğru giderken arkada ne oluyordu? Böyle bir öğretmen hikayesi, sivil hikaye arıyoruz.”

Toplantı sonunda Nebil Özgentürk’e Bodrum Sağlık Vakfı öğrencilerinin yaptığı plaket takdim edildi. Ayrıca derneğin yeni üyelerine de rozetleri takılıp plaketleri verildi.