Bağlama Ücreti Tartışmaları Sürüyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin özel teknelere limanlarda yüksek bağlama ücretleri uyguladığı ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Bodrum Profesyonel Yatçılar Derneği Başkanı Eyüp Özbelen, konu ile ilgili açıklama yaparak çeşitli önerilerde bulundu.

Bağlama Ücreti Tartışmaları Sürüyor

Özbelen, Muğla Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunan Bodrum Limanı ve Gümbet İskelelerinin bağlama ücretlerinde yapılan güncellemenin toplumda çeşitli görüş ayrılıklarına sebep olduğunu vurgulayarak başladığı açıklamada şu sözlere yer verdi;

“Bağlama fiyatlarının güncellenmesi, liman ve çevresinde daha iyi hizmet verebilmek adına, özellikle mevcut ekonomik koşullar açısından da bakıldığında gayet doğal, uygulanması gereken bir prosedürdür. Ancak yapılan güncellemenin detaylara inildiğinde bazı dezavantajlı uygulamaları beraberinde getirdiği göze çarpmaktadır. Fiyatlandırmada uygulanan metrekare/boy oranlarının metrekare bazında daha küçük teknelere negatif etki etmesi ve özel teknelerin ticari teknelere göre güncelleme oranlarının çok daha yukarıda olması gibi. Limanın fiziki şartlarına göre mevcut bağlama envanterine uygun şekilde efektif kullanılamaması.”

Dernek Başkanı Özbelen, açıklamasının devamında çeşitli önerilerde de bulunarak şunları dile getirdi:

“Profesyonel olarak hizmet veren denizcilerden kurulu olan kurumumuz denizlerin medeniyete açılan yegâne kapı olduğunu her fırsatta dile getirmiştir. Bu bakımdan, profesyonel denizciliğin yanı sıra, amatör ve hobi amaçlı denizcilik de kültürümüz, bağlarımız ve genel denizcilik gelişimimiz açısından çok önemlidir. Bodrum Limanı’nın ticari faaliyette bulunan yatlar bakımından kullanılmak istenmesi anlaşılır bir durumdur. Bu durumda, ticari faaliyette bulunan yat işletmelerinin işlerinin doğası gereği amatör denizcilere göre daha fazla mali sorumluluk almaları en doğal olanıdır. Sebepleri arasında yetersiz bağlama kapasitesinin de olduğu bu durum, özel teknelere alternatif – ağırlıklı bağlama alanı yaratılmasıyla geçici de olsa bir süre için çözülebilir. Örneğin, Gümbet bağlama alanında Bodrum Limanı’na tezat olarak belli bir oranda özel teknelere öncelik verilmesi gibi. Bağlama ücretlerinin hesaplanmasında var olan makasın daraltılması küçük teknelerin mağduriyetini giderecektir. Örneğin; 26-99 metrekare olan sınıfın kat sayı anlamında tekrar gözden geçirilerek en az 3 ayrı sınıfa bölünmesi. Yukarıdaki madde ile paralel olarak limanın fiziki şartları göz önünde bulundurarak liman bağlama planlarının maksimum bağlama kapasitesi ve doğru metraj/draft motivasyonu ile hazırlanarak bağlama ücretlerinin tekrar hesaplanması. Yukarıda belirttiğimiz ya da benzer uygulamaların gündeme gelmemesi halinde öngörümüz, birçok özel teknenin ticari sınıfa geçmek için başvuruda bulunacağı ve bu durumun aşırı rekabet ortamında gelir kaybı ve hizmet kalitesinin düşmesi gibi negatif sonuçlara yol açacağıdır. PROYAD olarak alanımız içinde kalan konularda pozitif çözümler üretmek adına gerekli katkıyı görev bilinci ile vereceğimizi tüm kurum ve kuruluşlarımıza saygılarımızla arz ederiz.”