Bankacılığı Bırakıp Çiftçi Oldu...

Milas İlçesinin Derince Mahallesinde yaşayan bankacı Enise Soykan, 10 yıldır yaptığı işini bırakıp, çiftçi oldu.

Bankacılığı Bırakıp Çiftçi Oldu...

Özel bir bankanın Tarımsal Krediler Departmanında çalışan Milaslı Enise Soykan, çiftçilere kredi verirken istifa ederek kendisi de çiftçilik yapmaya karar verdi. Yaptığı araştırmalar sonucunda Derince Mahallesinde bulduğu 4 dekarlık araziyi kiralayan Soykan, bunun 1 dekarlık kısmını salep üretimi için hazırladı ve bu hafta dikimlerini gerçekleştirdi.

Enise Soykan, genç ve beyaz yakalı bir kadın girişimci olarak hem yeni nesle örnek oluyor, hem üretim yaptığı mahallede yaşayan köylülere iş imkânı sağlayarak istihdam yaratıyor, hem de bölgedeki kadınlarla dayanışma içinde, omuz omuza gerçekleştiriyor. Aynı zamanda 7’den 70’e tarım gönüllüsü olan bir ailenin çocuğu olan Enise Soykan’ın anneannesi Fatma teyze bile salep üretiminin içinde yer alarak, hem boylama hem de tür seçimi yapıyor. Kiraladığı arazinin kalan 3 dekarlık kısmında da çilek üretimi yapmak için kolları sıvayan Soykan, tarlada hazırlıklarına toprak tahlili yaptırarak başladı. 

Soykan'ın bu girişimi ve salep üretimi hakkında Muğla İl Tarım Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, üretime devam eden her üreticinin, özellikle de genç kadın girişimcilerin daima yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz mesajı verilerek "Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce “Itri, Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında İl Müdürlüğümüz ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde, 2015 yılında ilimizde başlatılan salep üretimi, bugün itibariyle 60-65 dekar alana ulaştı. Katma değeri yüksek olması nedeniyle, genellikle ilimizde tohumluk olarak üretimi yapılan Salep’in kg’ı 300 ile 500 TL arasında alıcı buldu. İlimizde 4 çeşit salep üretimi yapılmakta olup, ağırlıklı olarak 2 çeşit üzerinde yoğun olarak üretim yapılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.