Bebek Sağlığı Anne Karnında Başlıyor

Vehbi Koç Vakfı Sağlık Kuruluşları çatısı altında hizmet veren Bodrum Amerikan Hastanesi sponsorluğunda devam eden Sağlıklı Yarınlar programımızın bu haftaki konukları Çocuk Sağlığı-Hastalıkları ve Neonatoloji uzmanı Prof. Dr. Berkan Gürakan ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Tuba Gezgin Akhan oldu. 11 Mayıs Salı günü yayınlanan Sağlıklı Yarınlar programında yenidoğan (neonatal) sağlığı ve bebek gelişimi hakkında önemli sağlık bilgileri paylaşıldı.

Bebek Sağlığı Anne Karnında Başlıyor

Yeni doğan bebeklerin sağlıklı olabilmesinin anne karnında başlayan bir süreç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Berkan Gürakan şunları söyledi:

"Çocuk sağlığı, bebek sağlığı dediğiniz zaman aslında hemen gebeliğe, anne karnına dönmek lazım, İntrauterin hayata. Şöyle bir senaryoyla karşı karşıya kalmak her çocuk hekiminin korkulu rüyasıdır. Beklemediğiniz bir anomali, beklemediğiniz bir sakatlık, yapısal bir sorun, kalp hastalığı, kuyruk sokumu, omurga, omurilik hastalıkları bunlar yaşam boyu sakatlık yaratabilecek hadiselerdir. Anne karnında daha izlemi yapılıp, bunlar saptandığı zaman öyle hastalıklar vardır ki sonlandırılması gerekir. Doğurtulmaması gerekir. Böyle bir salgın, pandemiyı insanlar çok sık yaşamıyor. 100 senede bir olan bir hadise. Biz de bu bilgiye, bu jenerasyon yaşayarak görüyoruz. Her gün bir yazı çıkıyor ve oradan öğreniyoruz. Gebelerde bazı problemlerin sıklığını artırdığı gösterilmiş ama bebeğe, anne karnındaki bebeğe bir zarar vermediği gösterilmiş bu bir. Covid’den bahsediyorum. Ama gebelikle ilgili bazı sorunları artırdığı gösterilmiş. Bebeğe hastalık yaptığı yok."
 
Sağlıklı çocuk izleminin ilk üç ayının çok önemli olduğunu, bebekleri aşılamanın doğum itibarıyla başladığını ve devam ettiğini söyleyen Dr. Tuba Gezgin Akhan şunları ifade etti:

"Sağlam çocuk izlemlerinde ne yapıyoruz? Hastalarımızı belirli sıklıklarla görüyoruz. Aslında bebeklerimizi, sağlam çocuklarımızı görüyoruz. Muayene ediyoruz. Büyüme, gelişmelerine bakıyoruz. Ölçümlerini yapıyoruz. Kilo, boy, baş çevresi ölçümlerini yapıyoruz. Aylarına göre, yaşına göre kazanmaları gereken nörolojik gelişimsel basamakları, baş tutması, oturması, emeklemesi, bunları ayına göre uygun zamanlarda yapıyorlar mı, bunları takip ediyoruz. Annelere babalara, ebeveynlere, bakım veren kişilere, rehber olmaya çalışıyoruz. Yapmaları gerekenleri anlatıyoruz. Kabaca şöyle bir göz atacak olursak, aşılar aslında doğumda başlıyor. Biz doğar doğmaz bebeklere Hepatit-B aşısı yapıyoruz. 0’ıncı ay aşısı. Birinci ayda Hepatit-B aşısının tekrar dozunu yapıyoruz. İkinci ayda aşı maratonu biraz hızlanıyor. Verem-Tüberküloz aşısı yapıyoruz. 5’li Karma dediğimiz bir aşımız var. Difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, hemoflis influenzaya karşı koruyuculuk sağlıyor. Zatürre aşısı diye bildiğimiz, son dönemlerde de bildiğiniz popüler oldu. Prevenal zatürre aşısı olarak bildiğimiz bir aşımız var. Onun dışında 4’üncü ayda bu aşıların tekrar dozları var. 5’li Karma ve Zatürrenin tekrarı. 6’ncı ayda Sağlık Bakanlığı’nda Oral Polio çocuk felci, Hepatit-B aşısının son dozu yapılıyor."
 
Toplumda bazı ebeveynlerin aşı karşıtı bir yaklaşım sergilediği konuşulan programda, çocukların geleceklerinde bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı olabilmelerinin aşılarının düzenli yapılmasına bağlı olduğu ve bunun hayati önemli taşıdığı ifade edildi.