Belediye 873 Haciz İşlemi Başlattı!

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, belediyeye ait mülkler ile ilgili şimdiye kadar 873 haciz işlemi başlattıklarını açıkladı!..

Belediye 873 Haciz İşlemi Başlattı!

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, belediye mülkleri ile ilgili konuşarak “Buradan açık bir şekilde söylüyorum, hiç kimseye belediye dükkanını bin liraya kiralayıp 10 bin liraya başkasına kiralamasına da izin vermeyeceğiz” diye konuştu. Aras, belediyeye ait mülkler ile ilgili 873 haciz işlemi başlattıklarını da sözlerine ekledi. 

Bodrum Belediyesi Meclis Toplantısında belediye mülkleri ve kiracıları ile ilgili konu yine gündeme geldi. Toplantının başında belediye mülkleri ile ilgili yaptıkları çalışmalardan bahseden Aras, kira sözleşmesi sona eren işyerlerine tebligat gönderilmeye başladığını ve bundan sonra kiralamanın 2886 sayılı ihale kanununa göre ihale ile yapılacağını söyledi. 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, sözlerine şöyle başladı:

“Belediye mülklerimizin hepsinin üzerinde çalışıyoruz. Bu mülklerimizin 2886 sayılı ihale kanununa göre ihale edilmesi gerekiyor. Çünkü bazıların encümen kararı ile uzatılıyordu, bazıları hala işgaliyede duruyordu, bazılarının süresi bitmişti. Ancak Sayıştay’ın bulgusuna göre ve yasal mevzuatın gerektirdiğine göre bunlar ihale edilecek. O yüzden biz belediye mülklerinde bu şartları şu anda gösteren vatandaşlarımıza, dükkan sahiplerimize tahliye yazısı yazıyoruz. Bu, hemen tahliye edin demek değildir. Bu, biz burayı ihaleye çıkacağız demektir. İçinde olan vatandaşlarımızdan bir taahhütname alacağız, eğer ihaleyi kaybedersem çıkacağım diye, o şekilde ihaleye çıkacağız. Ama tabiî  ki bunları kesinlikle çantacılara, rantçılara kurban etmeyeceğiz. Orada bir ihale yapılırken o dükkan 50 yıldır kuyumcu ise yine kuyumcu olarak ihaleye çıkılacak. 10 yıldır, 20 yıldır esnaf odasına kayıtlı, mesleği kuyumcu, sertifikası var, bu şekilde çıkılacak. Biz gelip de orada ihalecilere oraları yedirmeyiz. Buradan açık bir şekilde söylüyorum ama hiç kimsenin de belediye dükkanını bin liraya kiralayıp 10 bin liraya başkasına kiralamasına da izin vermeyeceğiz. Bu çalışmalar bunun için yapılıyor. Bir sürü alt kiracı tespit ettik. Şeffaflık komisyonumuz zaten bu konuda çalışıyor. Arkadaşlarımıza gerekli brifingler her zaman veriliyor. Biz bunların önüne geçeceğiz. O yüzden bu çalışmaları yapıyoruz ama bazı mülkleri de belediye olara biz tasarrufumuza alacağız. Oraları halka açacağız. 

244 İŞLETME KİRA BORCUNU ÖDEMİYOR!

Şu an itibariyle kira borcunu ödemediği tespit edilen toplam 244 işletme bulunduğunu ve bu işletmelerden tahsil edilmesi gereken toplam kira bedelinin 15 milyon 926 bin 88 lira olduğunu ifade eden Ahmet Aras, “Düşünün, bu bir kamu kaynağıdır. Biz şu anda bu kamu kaynağını kullanamıyoruz. İşte biz bunun için bunları yapıyoruz. İşler sonuçlandığında sizlere bilgilendirme yapacağız. Şu anda Bodrum Belediyesi’nin mali disiplinin oluşturuyoruz.”

873 HACİZ İŞLEMİ BAŞLATTIK

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “873 haciz işlemi başlaştık. Bunlarda da 17 milyonluk bir haciz söz konusu. Cari Yıl Tahsilat Tahakkuk Oranını %28’den %73,70’e çıkarttık. Biz geldiğimizde 350 bin TL olan tahsilat oranı şu anda 1,5-2 milyon liralara ulaştı. Biz bu sayede maaşları gününde ödeyebiliyoruz, yatırım yapabiliyoruz ve belediyenin borç yükünü azaltabiliyoruz” dedi. 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, çarşılar ile ilgili çalışmalarının da olduğundan bahsederek “Bodrum Çarşısı’nı eski güzel günlerine döndürmek için projelerimiz hazır. Bodrum merkezden başlamak üzere tüm mahallelerde meydan, sahil ve çarşı düzenlemeleri yapacağız. Bu sene hazırlamaya başladığımız projeler. Yalıkavak’ta Pazaryeri ve sahil düzenleme projesi. Turgutreis Pazaryeri, kreş ve Turgutreis Sabancı Caddesi- Kadikalesi Meydan Sahil Düzenleme Projesi. Bodrum Merkez ve Konacık kreş projesi için yer tahsisleri yapılıyor. Bodrum Merkez Gıda Çarşısı ile ilgili Düzenleme projemizi hazırladık.Bodrum Çarşısı Gölgelendirme Projesi. Yalıkavak Sahil Düzenleme Projesi” dedi. 

KARAOVA GÜNLÜK SÜT PROJESİ 14 EKİM’DE BAŞLIYOR

Karaova Günlük Süt projesininin de başlayacağını dile getiren Aras, “Mumcular’da kurduğumuz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü çatısı altında Karaova Günlük Süt projesini 14 Ekimde satışa sunmaya başlıyoruz. Karaova Süt Birliği Başkanı ile görüşmeler yaptık. Sütlerin pastorize edilmesi konusunda çalışacağız. Ardından üretici pazarlarında kiosklar kurulacak. Kooperatif marketleri ve tanzim satış üniteleri oluşturulacak. Veterinerlik İşleri Müdürlüğümüz tarafından hayata geçirilen Pet Ambulans’ımız, bugün itibariyle hizmete başladı. Petbulansımızda ilk müdahale teçhizatları, portatif sedye ve iki personel bulunacak. Özellikle trafik kazalarında yaralanan ve acil müdahale gerektiren durumlara anında müdahale edecek. Merkezi bir yerde pet kliniği oluşturmak için proje geliştiriyoruz."

KAÇAK YAPI İLE MÜCADELE

Kaçak yapılaşma ile mücadelenin sürdüğüne de işaret eden Ahmet Aras, “Bodrum’un geleceğini ilgilendiren en önemli konu kaçak yapılaşma ve kontrolsüz büyüme. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir irade ortaya koydu. Bu irade, bizim göreve geldiğimiz gün başlattığımız “Kaçak Yapılaşma İle Mücadele” seferberliğimize de güç verdi. Belediyenin imkanlarıyla bu mücadeleyi Güvercinlik’ten başlatmıştık. Ancak büyük yatırımlara müdahale etmek için fiziki imkanlarımız yeterli değildi. Bakanlığın bu adımı bizi rahatlattı. Bodrum’da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Bodrum Belediyesi’nin paralel olarak yürüttüğü “Kaçak Yapılaşma İle Mücadele” seferberliği iki koldan devam ediyor. Bunlardan biri; Bakanlığın koymuş olduğu irade doğrultusunda mühürlemesi yapılan yapılarla ilgili.Şu anda Bakanlık tarafından 19 projede 2 bin 100 adet bağımsız bölüm ile ilgili tespit yapıldı. 10 tanesinde yıkım işlemi Belediye ekiplerimizin gözetiminde devam ediyor. Yıkımları mülk sahipleri yapıyor.Buna paralel olarak Belediyemizin de kaçak yapılarla mücadele programı devam ediyor. İmara aykırı ve kaçak yapılar konusunda müdahalemiz kararlılıkla devam ediyor” diye konuştu. 

MAHALLELERDE KAÇAK YAPILARIN YIKIMI BAŞLIYOR

Yıkım kararları doğrultusunda yıkımlara başlanacağını ifade eden Aras, “Aldığımız yıkım kararları var. 1 Ocak 2020 tarihine kadar ekiplerimiz her hafta iki yıkım işlemi gerçekleştirmek üzere programını hazırladı. Tebligatlar yapıldı, yasal süreçler tamamlandı. Alınan encümen kararları doğrultusunda Ekim ayında, Gündoğan, Konacık, Kumbahçe ve Bahçelievler’de ve Türkkuyusu’nda,Kasım ayında Gündoğan, Küçükbük, Göltürkbükü ve Yahşi mahallelerinde, Aralık’ta, Bitez-Aktur, Güvercinlik, Yahşi ve Bitez’de olmak üzere üç ay içinde toplam 14 kaçak yapı uygulamasının yıkım işlemi gerçekleştirilecek. Eylül ayında Mazı, Gümbet ve Yalıkavak-Gökçebel’de yıkım kararı alınan 4 kaçak yapıya müdahale edildi. Bunlar arasında İmar Barışı’na uymayan, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış ancak sonrasında yapılmış gibi gösterilen, ilave kat çıkan, imar planına ve ruhsata aykırı yapılar mevcut. Bakanlık görevlileri, Belediyemiz İmar Müdürlüğü ile birlikte koordineli olarak çalışıyor.  Karadan, denizden ve havadan denetim ve tespit çalışması yapıyoruz. Güvercinlik’ten başladık. Burada direkleri ve ev basmanı yapılıp bekleyen yapılar var. 15 Ekim’den sonra, drone’la kaçak yapı tespit çalışmalarını tüm Bodrum genelinde havadan da başlatacağız” diye konuştu. 

YAPI DENETİM FİRMALARINA BU KONUDA ÇOK BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR

“Bodrum’da mevzuat dışında yapılaşmaya göz yummayacağız” diyen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Bakanlıklar tarafından turizm tesis alanı olarak ayrılan alanlarda, kat irtifakı ve kat mülkiyetine ilişin işlemler tesis edilemez. Bu alanlar konut amaçlı kullanılamaz. Tapu Müdürlüğümüzü bu konuda bilgilendirdik. Yapı denetim firmalarına bu konuda çok büyük sorumluluk düşüyor. Bu konularda geri adım atmayacağız. Bireylerin menfaati, kamu yararının önüne geçemez. Bu durum sadece Bodrum’un rant alanı olarak görülen arazilerinin işgaliyle sınırlı değil. Aynı durum kamuya, belediyemize, dolayısıyla Bodrum halkına ait bina ve yapılarda da geçerli” şeklinde konuştu.