Belediyenin Desteği İle Eve Döndüler!

Çalışmak için Bodrum'a gelen, şantiyeleri kapanınca memleketlerine dönmek isteyen işçilerin yaşadığı sorun, devreye giren Bodrum Belediyesi'nin destekleriyle çözüldü. Ayarlanan 14 otobüs ile yaklaşık 300 işçi, gece saatlerinde evlerine doğru yola çıktı.

Belediyenin Desteği İle Eve Döndüler!

Yarımada genelindeki inşaat projelerinde çalışmak için Doğu ve Güneydoğu'nun çeşitli illerinden Bodrum'a gelen işçilerden bazıları, koronavirüs salgını nedeniyle şantiyelerinde çalışmalar durdurulunca memleketlerine dönmek istedi. Van'dan gelen bir grup işçi, şehirlerarası otobüs seferlerine kısıtlama getirildiği için Van’dan araç getirtti. Koronavirüs tedbirleri kapsamındaki belli sayıda yolcu taşımak zorunda olan araç sahipleri işçilerden gidiş için kişi başı 500 TL isteyince, işçiler Bodrum Sanayi Sitesi'nde toplandı. 

Çoğunluğunun çalışmaya yeni geldiği ve ceplerinde para olmadığı ifade edilen işçiler, yaşadıkları sorun nedeniyle yetkililerden yardım istedi. Akşam saatlerinde Kent Haber bülteninde de yer alan sorun için Bodrum Belediyesi ve Kaymakamlık harekete geçti. Başkan Ahmet Aras'ın talimatıyla, Bodrum'da kalan yaklaşık 300 işçinin çeşitli illere gönderilmesi için 14 otobüs ayarlandı. İşçiler normal yol ücretini kendi ceplerinden öderken, aradaki farkı ise Bodrum Belediyesi üstlendi. Belediye Başkanı Özel Kalem Müdürü Yaşar Çelikhan'ın koordine ettiği çalışmalar sonrası akşam yemeği ikram edilen işçiler; dezenfekte edilmiş, Yeşil Koltuk uygulaması kapsamındaki otobüslere alındı. İşçilerin otobüslere alınmadan önce sağlık kontrolleri yapıldı, ayrıca seyahat esnasında kullanmaları için maske, eldiven ve dezenfektan dağıtıldı.

Yolcu edilen işçiler sorunlarının çözümüne katkılarından dolayı Bodrum Belediyesi ve Kaymakamlığa teşekkür ederek hepberaber alkış tuttular.

PATRONLARIN YAPMASI GEREKENİ KAMU OTORİTESİ YAPTI!..

Öte yandan yaşanan sorun bir çarpıklığı da ortaya çıkardı. Yarımada genelindeki inşaat projelerinde Anadolu'nun çeşitli illerinden gelen binlerce işçinin çalıştığı ve koronavirüs salgını nedeniyle izolasyon hatta karantina tedbirlerinin artırılacağı düşünülürse, önümüzdeki günlerde çok sayıda işçinin daha memleketlerine dönmek istediklerinde benzer sorunlar yaşamaları ve benzer talepler içerisinde olacağını kestirmek zor değil. Yaşanan bu olağanüstü günlerde kısıtlı kaynaklarını salgın ile ilgili çalışmalar için harcamak durumunda olan kamu kuruluşlarının, milyarlık projeler yapan müteahhit firmaların yerine bu tür sosyal destekleri yapabilmesi ise sürdürülebilir ve adil gözükmüyor. Müteahhit firma patronlarının benzer durumlarda işçilerine sahip çıkmaları ve destek olmaları için bir takım girişimlerin yapılması gerektiği anlaşılıyor.