BESİAD'DAN YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SEMİNERİ

Bodrum Esnaf, Sanayici ve İş adamları Derneği tarafından Yeni Türk Ticaret Kanunu'yla...

BESİAD'DAN YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SEMİNERİ
Bodrum Esnaf, Sanayici ve İş adamları Derneği tarafından Yeni Türk Ticaret Kanunu'yla ilgili bir seminer düzenlendi. Nurol Kültür Merkezinde düzenlenen seminerde Galatasaray Üniversitesi Ticaret Hukuku Kürsü Başkanı Prof. Dr. Hamdi Yasaman, konuyla ilgili bilgiler verdi.

Yarım saatlik gecikmeyle başlayan seminerde açılış konuşmasını yapan BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Engin Ali Kaplan, BESİAD'ın kurulduğu günden bugüne birçok projeyi hayat geçirdiğini söyledi.

Kaplan " Bodrum Mavisi projesi BESİAD'a aittir. Sanıyorum bugün itibariyle başlamış projedir. Bodrum CV BESİAD'ın insan kaynakları projesidir. Bodrumlu iş adamlarının Kos ve Rodos ile ticaretin geliştirilmesine yönelik bir projemiz yakın zamanda başladı. Türk Ticaret Kanunuyla ilgilide, bir bilinmeyen olarak önümüzde duruyor. Bodrum'da daha önce bu konuda bilgilendirmeler yapıldı. Bizde bir başka boşluğu doldurmayı amaçladık" dedi.

Yaklaşık bir yıldır, değerlendirmelerin ve yorumların yapıldığı, değişecek olan Türk Ticaret Kanunuyla ilgili düzenlenen seminerde BESİAD'ın, kanunun tebliğ tarihinin yaklaşması, muhtemel değişikliklerin gerçekleşmesi, netleşmesi için tebliğ tarihi olan Temmuz ayına yakın bir tarihte bu toplantıyı gerçekleştirdi kaydedildi.

Yaklaşık 250 kişinin katıldığı seminerde Galatasaray Üniversitesi Ticaret Hukuku Kürsü Başkanı ve aynı zamanda T.C. Adalet Bakanlığı Yeni TTK hazırlık komisyonunda da görev alan Prof. Dr. Hamdi Yasaman "6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunun Getirdiği Yenilikler" başlığıyla bir sunum gerçekleştirdi.
Bodrum Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası ve Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesinin de destek verdiği seminerde Prof. Dr. Hamdi Yasaman "Ticaret Kanunu'nda değişiklik yapılması zarureti hâsıl oldu. Çünkü 1956’da yapılan ve 1957'de yürürlüğe giren, şuanda yürürlükteki Ticaret Kanunu artık eskimiş bir kanundur ve ticaretin bu kadar gelişmesi sebebiyle bu kanunun değiştirilmesi zarureti ortaya çıkmıştır" dedi.

Konuşmasında, hazırlanan yeni ticaret kanunuyla ilgili, "Esasında çok büyük yenilikler ve reformlar taşıyan bir kanundur” diyen Prof. Dr. Yasaman, şunları söyledi:

“Tabi bu kadar çok yenilik taşıdığı, yenilik getirdiği için buna adapte olmak bu kadar kolay değil. Ama biz Türkiye olarak ekonomimizdeki bu gelişme, potansiyelimiz gibi, ticaretteki bu gelişme dünyada ve ki globalleşme sebebiyle dünya ticaretine uyum sağlamak zorundayız. Dünya ticaretinin kurallarına uyamazsak o zaman onun oyuncusu olmamız mümkün değil. Mesela birçok yabancı sermaye Türkiye'ye geliyor, yatırım yapmak istiyor veya Türk şirketleriyle bazı ortaklıklar, birleşme yapmak istiyorlar veya yeni şirket kurmak istiyorlar. Fakat hukuki alt yapımız, kanunlarımız ve uygulamalarımız bu dünya ticaretindeki kurallara uygun değil” dedi.