BİN 216 YERE MADEN ARAMA İZNİ

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Muğla ve Aydın'da...

BİN 216 YERE MADEN ARAMA İZNİ
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Muğla ve Aydın'da 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 16. maddesi ve 5177 sayılı Maden Kanunu'na istinaden bugüne kadar bin 216 kurum ve kuruluşa maden arama izni verildi. Yetkililer, bu 2 ilde, 2 bin 181 hektarlık alanda maden arama çalışması yapıldığını kaydettiler.
Bölgede yapılan maden arama çalışmalarının, feldispat, krom, kömür, mika, kuvarsit, mermer, alüminyum, kalker, manganez ve kayrak taşı madenleri üzerinde yoğunlaştığı kaydedildi. Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nce ruhsat verilen sahalar için arama izni verdiklerini söyledi. Aydın, ''Biz, ruhsat sürecinin tamamlanmasından sonra, madenin işletilmesi iznini veriyoruz'' dedi.
İbrahim Aydın, Marmaris'in Osmaniye köyünde özel bir şirket tarafından yapılan manganez madeni arama çalışmasıyla ilgili, ''Bu bölgede herhangi bir ağaç katliamı söz konusu değil'' diye konuştu. Aydın, şunları kaydetti:
''Burada manganez madeni olduğu belirlenmiş. Özel bir şirket, Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden ruhsat almış. Biz, bu ruhsatlı alan içerisinde arama iznini verdik. Arama izni verdiğimiz sahaya ulaşmak için bin 960 metrelik bir yol açılması gerekiyor. Bu yol güzergahındaki ağaçların kesimi ise bizim tarafımızdan yapılıyor. Maden arama bölgesindeki ağaçlandırma bedelinin tamamını alıyoruz. Bu sahada yapılan tüm çalışmalar bizim kontrolümüzde yapılıyor.''
Maden arama çalışmaları sırasında olası bir yangın ihtimaline karşı her türlü tedbirin alındığını vurgulayan Aydın, ''Maden arama bölgesindeki çalışmaların bitmesinden sonra bu sahaları rehabilite ediyoruz. Maden arama çalışması tamamlanan sahalara fidan dikiyor, tohum desteği veriyoruz ve o sahaları rehabilite ederek eski haline kavuşturuyoruz'' diye konuştu.
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin ise Muğla'da bulunan bazı maden, mermer ve taş ocaklarının arı üreticilerinin kullandıkları bölgelere zarar verdiğini ve doğanın dengesini bozduğunu iddia etti.
Orta büyüklükte bir maden ocağı açılması için yaklaşık 800 çam ağacının kesildiğini öne süren Şahin, ''Maden çalışmalarının yapılacağı alandan çıkan toz bulutları ve atıklar da çam ağaçlarına zarar veriyor'' dedi.
Ziya Şahin, Türkiye'nin bal üretiminin yüzde 30'unu, çam balı üretiminin ise yüzde 80'ini karşılayan Muğla'da, bal üreticilerinin, kuraklık ve çam ağaçlarının kesilmesi nedeniyle ekonomik krizin eşiğinde olduğunu ileri sürdü.
Arıların bal yaptığı doğal çevrenin hızla yok edildiğini savunan Şahin, ''Muğla'da bulunan mermer ve taş ocakları, turizm atıkları ve termik santraller arıcılığımızı tehdit ediyor'' diye konuştu. Muğla'da yaklaşık 6 bin ailenin geçimini bal üretiminden sağladığına dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti:
''Arıcılık yapılan alanların koruma altına alınmasını istiyoruz. Yüzde 68'i ormanlarla kaplı Muğla'da sadece yüzde 14'lük bir alanda arıcılık yapılabiliyor. Arıcılık yapılan ormanlar da tehdit altında. Madencilik yapılacak alanlarla arıcılık yapılacak alanların net şekilde ayrılması lazım. Biz sektörlerin varlığından yanayız, ancak bir sektörün varlığı diğerinin sonu olmamalı. Muğla'da yaklaşık 1 milyon arı kovanı var. Bu kış, kovanların yüzde 40'ında arılar toplu halde öldü. Geçen yıl çam balı neredeyse yok denecek kadar azdı. Önlem alınmazsa çam balı üretimi artık hayal olacak.''