BİNLERCE YAVRU CARETTA DENİZLE BULUŞTU

Muğla'da yavru Caretta Carettalar denizle buluştu. Muğla’nın Ortaca ilçesindeki...

BİNLERCE YAVRU CARETTA DENİZLE BULUŞTU
Muğla'da yavru Caretta Carettalar denizle buluştu.

Muğla’nın Ortaca ilçesindeki İztuzu Kumsalı’ndaki yuvalarından 2 aylık kuluçka döneminin ardından çıkan yavru caretta carettalar denize ulaşmaya başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında Caretta Carettaların en önemli üreme alanlarından Dalyan İztuzu kumsalı ve Fethiye’de 2013'te 30 bin 577 yavru caretta caretta denizle buluştu. Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) verilerine göre, 2013'te Fethiye ve Dalyan beldesindeki İztuzu sahiline bin 597 carettanın yuva yaparak yumurta bıraktığı tespit edildi. Fethiye’de 5 bin 553, İztuzu kumsalında ise 25 bin 24 yavrunun denizle buluştuğu ve yavru çıkış başarısının yüzde 84,49 olduğu da ifade edildi.

DEKAMER Genel Koordinatörü Ahmet Yavuz Candan, Nisan-Mayıs aylarında başlayan kuluçka dönemini tamamlayan ilk yavruların İztuzu Kumsalı’ndan denize ulaşmaya başladığını söyledi. Yerli ve yabancı gönüllü öğrencilerden oluşan bir ekibin Dalyan İztuzu’nda çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Kaska, şöyle konuştu:

“45-50 gün sonra yavruların çıkışı için düzenli kontroller yapılıyor yuvaların daha sonra zamanı gelen yuvalardan çıkışları tek tek kontrol ediyoruz. Yavru carettaların, tilki, kuş, yengeç gibi diğer avcılardan durumu daha az zararla atlatacak şekilde denize ulaşmalarını sağlıyoruz. Her yuvadan yaklaşık 70-80 yavru çıkış yapıyor ve yuvayı terk ediyor" dedi.

Candan, yuvadan çıkan yavruların en büyük düşmanının her zaman tilki ve yengeç olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

“Gece yuvadan çıkan yavruların denize yolculuklarından en büyük yol göstericisi ay ve herhangi bir deniz içinde ekstradan bir ışık görürlerse özellikle kuvvetli bir ışık görürlerse tamamen yollarını o rotaya çevirip yollarını kaybederler. Yat gezisi yapan arkadaşların ışıklarını minimumdan ziyade neredeyse tamamen kapalı düzeyde kullanmaları veya çok düşük fazlı ışıklar kullanmalarını istiyoruz çünkü: ayın etkisini azaltmamaları gerekiyor. Aynı şekilde çevredeki şehir ışıklarının da minimum düzeyde tutulması lazım. İztuzu kumsalına gelen tatilcilerimizin de bütün uyarı levhalarını kat'iyen uymalarını istiyoruz ki onları sağ salim denize ulaştırabilelim”

DEKAMER Genel Koordinatörü Ahmet Yavuz Candan , carettaların yumurtalarını İztuzu sahiline bırakma gerekçelerini ise şöyle açıkladı:

“1980 yılından beri burası en iyi kurulan kumsal olduğu için her yıl tekrar gelmeyi tercih ediyorlar. Normalde Türkiye’de 24 tane bilinen yuvalama kumsalı var ama çeşitli sebeplerden dolayı, oteller ve turizm hareketlerinden kaynaklı sahiller hayvanlara değil de insanların kullanımına açıldığından dolayı burası son bakir kalan kumsallarımızdan, bu en çok burayı tercih etmelerinin sebebi." dedi

Candan, Saat 20:00’den sabah 08:00’e kadar sahilin tamamen ziyaretçilere kapalı olduğuna işaret ederek, "Burası özel bir koruma alanı. 1980’den beri yapılan asıl çalışma bu yani hayvanlarla insanların ortak saygı çerçevesinde korunan çok nadir kumsallardan. Şu an itibari ile yuva sayımızı oranlarsak yaklaşık 120 ile 150 arası dişi bireyin yani annenin çıktığını söyleyebiliriz İztuzu kumsalına" dedi.

Deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanlarının başında gelen Ortaca’daki İztuzu Plajı’na yumurtlamaya gelen Caretta carettaları gönüllü öğrenciler koruyor. İngiltere, Amerika, Afrika, Ürdün ve Fransa gibi dünyanın birçok ülkesinden gönüllü öğrenciler, akşam sahil kapandıktan sonra saha çalışmalarının başladığını ve gece boyunca anaç kaplumbağaların, yuvaların tespit edilmesi gibi görevleri yapmaktan mutlu olduklarını ifade ettiler.