BİTEZ GÜLÜMSER MEHMET DANACI ORTAOKULU’NDA BİLİM FUARI AÇILDI

Bitez Gülümser Mehmet Danacı Ortaokulu’nda düzenlenen bilim fuarında öğrenciler...

BİTEZ GÜLÜMSER MEHMET DANACI ORTAOKULU’NDA BİLİM FUARI AÇILDI
Bitez Gülümser Mehmet Danacı Ortaokulu’nda düzenlenen bilim fuarında öğrenciler hayal güçlerini bilimle birleştirdi.

Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu(TUBİTAK) ve Bitez Gülümser Methmet Danacı Ortaokulu arasında yapılan sözleşme kapsamında okula hibe edilen Beş Bin Türk Lirası ile öğrenciler, hem derslerde kullanabilecekleri materyaller hazırladılar, hem de kendi fikirlerinden yeni projeler ürettiler.

Okulun bahçesinde açılan TUBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nın açılışına Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Geçin, Öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından fuar açılışı nedeniyle okul bahçesinde halk oyunları gösterisi düzenlenirken, açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından ilçe Milli Eğitim Müdürü Emin Geçin projeler hazırlayan öğrencileri tek tek dolaşarak projeler hakkında bilgi aldı. Okulun fen ve bilim teknoloji öğretmeni Pınar Bayburt, TUBİTAK 4006 Bilim Fuarı hakkında şunları söyledi;

“TUBİTAK’la bir sözleşme imzaladık. TUBİTAK bize beş bin lira kadar bir para hibe etti. O parayla da bu projeleri öğrencilerimizle birlikte yaptık. Fuarda öğrencilerimizin ders materyalleri olarak kullanabilecekleri projeler var. Bunun dışında öğrencilerin kendi fikirleri olan projeler var. Bilim sokağımız var, merdivenleri gezerseniz orayı da bilim sokağı yaptık. Yine İngilizce matematik formüllerine yazdık merdivenlere, öğrencilerimiz gördükçe daha iyi anlasınlar diye” dedi.

Projesinin isminin ‘Modern Çöp Konteynırı’ olduğunu söyleyen Zehra Kılıç projesini şu şekilde anlattı;

“Çöp konteynırları yol kenarında çok kötü görüntü oluşturuyorlar. Bundan dolayı bende çöp konteynırlarını kaldırımın altına taşıdım. İki tane kapağımız var, büyük kapak ve küçük kapak olmak üzere. Küçük kapağımızdan mahalle sakinlerimiz çöplerini atıyorlar. Attıkları zaman belediye işçileri gelip hidrolik ayaklarını çalıştırıyorlar. Kumandaya basıyorlar ve hidrolik ayaklar devreye girerek çöp konteynırı yol seviyesine geliyor. Aynı mekanizmayla çöpleri çöp arabasına boşaltıyorlar. Tekrar kumandaya basarak hidrolik ayaklar aşağı inerek çöp konteynırımız yerini almış oluyor” dedi.

Öğrencilerden Burak Bedir ise projesinin isminin “Elektrik Üreten Perde” olduğunu, perdeyle birleştirilen güneş paneliyle birlikte 30 watt elektrik ürettiğini söyledi.
Önder Öztürk ve Mustafa Can Akyüz ise ‘Kalp Pompası’ projesi ürettiklerini söylerken, Akyüz projelerini şu şekilde anlattı;

“Bu kalp, bunlar damarlar, buda kalp pompası. Gördüğünüz gibi basıldığında kanın damarlar içerisinde nasıl dolaştığını görebilirsiniz. Yani kalbin içindeki kanın dolaştığını görebiliyorsunuz kan pompasına bastığınızda. Bunun amacı kanın vücutta nasıl dolaştığını öğrenmek amacıyla yapılmış bir proje” diye konuştu.

TUBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nı okul öğrenci ve öğretmenlerinin dışında diğer okullardan gelen öğrenci ve öğretmenlerde ziyaret etti.