Bitkin Halde Bulundu...

Bodrum’da bitkin halde bulunan yalıçapkını, koruma altına alındı. Kuşun, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer aldığı bildirildi.

Bitkin Halde Bulundu...

Sabah saatlerinde Çarşı Mahallesi Cumhuriyet Caddesi Mahfel Kafe’de bitkin halde bir kuş olduğu görüldü. Renkleri ve parlaklığı ile dikkati çeken ve yalıçapkını olduğu anlaşılan kuş, dikkatli şekilde yakalandı. 

Muhafaza altına alınan kuş, daha sonra bir doğa gönüllüsü tarafından veterinere götürüldü. Veterinerde ilk kontrolü yapılan yalıçapkını, daha sonra Tuzla Sulak Alanı'na salındı. 

Yalıçapkını, çoğunlukla tropik bölgelerde, göl ve deniz kenarlarında yaşayan bir kuş türüdür. Bu tür tüm dünyada yayılış alanı göstermektedir. Yerel adının çapkın olmasının nedeni, durup etrafı izlemeleridir. Yalıçapkının başları büyük, boyunları kısa ve gagaları uzun, kuvvetlidir. Sırtı mavimtırak yeşil renkte, karnı pas renginde ve 17 cm uzunluğunda bir kuştur. Balık ve böcekleri yiyerek beslenirler. Kuyruğu kısa, kanatları yuvarlak, bacakları kısa ve zayıftır. Yalıçapkını eşleri, birbirlerinden hemen ayrılmayıp beraber avlanırlar ve beraber bölgelerini savunurlar. Nehir kenarında, toprakta kazdıkları oyuk yuvalarda yaşarlar. Genellikle sesiyle kendini fark ettiren, aynı zamanda havada asılı kalabilen bir kuş türüdür. Göz alıcı renklere sahiptirler. Erkeklerin renkleri dişilere göre daha parlaktır. Dişi yalıçapkınları ortalama olarak 7 yumurta yumurtlarlar.