BODRUM KALE ÇALIŞTAYI BAŞLADI

Bodrum Kalesi’nde Ekim ayından bu yana yürütülen ve tartışmalara neden olan “Bodrum...

BODRUM KALE ÇALIŞTAYI BAŞLADI
Bodrum Kalesi’nde Ekim ayından bu yana yürütülen ve tartışmalara neden olan “Bodrum Kalesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Teşhir, Tanzim ve Mühendislik Projesi”nin ele alındığı “Uluslararası Bodrum Kale Çalıştayı” Bardakçı Koyu’ndaki Azka Otel’de başladı.

Çalıştaya Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Restorasyon Dairesi Başkanı Bahadır Sabah, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Tayfun Selçuk, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği Başkanı Cevat Kalfa, kale projesinin müellifi Mimar Umut Bilgiç, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Çalıştaya yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda uzman da konuşmacı olarak katılıyor.

Bodrum Belediyesi'nin destekleri ile Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği ve Akdeniz Ülkeleri Akademisi (AKADEMİA) Vakfı işbirliğiyle 12-13 Aralık tarihlerinde düzenlenen "Uluslararası Bodrum Kale Çalıştayı"nın açılış konuşmasını yapan AKADEMİA Vakfı Başkanı Özay Kartal, Halikarnassos kentinin tarihi ve kültürel öneminde bahsetti. Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği Başkanı Cevat Kalfa ise "Bugün Türkiye ve çeşitli ülkelerden uzmanlar biraraya gelerek görüşlerini bildirecekler ve burada çıkan fikirlerle sonuç bildirgesi hazırlanıp kamuoyuna duyurulacaktır. Bu bildirgenin önümüze ışık olmasını diliyoruz" dedi.

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu da kalenin Bodrum için öneminden bahsederek şunları söyledi:

"Kalemizde geçtiğimiz aylarda bir restorasyon çalışması başlatılmıştır. Şunun bilinmesini isteriz; şu ana kadar Bodrum Kalesi’nin bu hale gelmesine emek veren herkese Bodrum halkı adına teşekkür ederiz. UNESCO tarafından korunması gereken dünya mirası listesine alınan Bodrum Kalesi’nin yenilenmesine Bodrum halkı karşı değil. Fakat bu çalışmalar yapılırken, yapılacak olan çalışmanın paylaşılmaması sıkıntı. Bodrum halkı kalesine bir başka bakar, kaleye sevdalıdır. Bu çalıştay keşke daha önce yapılabilseydi ama geç kalmış sayılmayız. Bu restorasyon çalışmasının olumsuz sonuçlarını önümüzdeki günlerde göreceğiz kalenin kapatılması olayı. Hem ülke hem de Bodrum turizmi için bu bizi çok büyük etkileyecek. Çünkü biz tanıtımlarımızda hep kalemizi ön plana çıkarmıştık.”

Yabancı uzmanların sunumlarının eşzamanlı çevirisinin yapıldığı ve ilk gün üç oturum halinde gerçekleştirilen çalıştayın arkeolog Ayşe Temiz başkanlığındaki sabah oturumunda arkeolog Aykut Özet Bodrum Kalesi’ndeki Sualtı Arkeoloji Müzesi, uzun yıllar Bodrum’da kazılar yapan Poul Pedersen 'Antikçağda Kale Yarımadası' ve Frederick van Doorninck de 'Yedinci Yüzyılda Yassıada Gemisi ve Tarihteki Yeri' isimli sunumları yaptılar.

İclal Dinçer başkanlığındaki ikinci oturumda ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Restorasyon Dairesi Başkanı Bahadır Sabah ve projenin müellifi Mimar Umut Bilgiç Bodrum Kalesi Projesi hakkında bilgiler verdi.

Üçüncü oturumda ise Günkut Akın, 'Bodrum Kalesi’ne Yapılması Önerilen Müdahaleler Üzerine Görüşler' ve Ahmet İğdirligil’in 'Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği Görüş ve Önerileri' adlı sunumu ile sona erdi.

YENİ BİR MÜZE YAPILMALI

“Bodrum Kalesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Teşhir, Tanzim ve Mühendislik Projesi” hakkında basın mensuplarına bilgiler veren projenin müellifi Mimar Umut Bilgiç, şunları söyledi:

"Bu tip projeler hep tartışılır. Biz aslında daha zor bir noktayı seçerek kalenin müze sorununu farklı bir yöntemle çözmeye çalıştık. Eski eser niteliğindeki yükü azaltarak bir miktar rahatlama sağladığımızı düşünüyorum. Önerdiğimiz proje kaledeki güncel depolama, sergi ve idari sorunlarının tamamını mimari program olarak çözüyoruz zaten. Fakat müzenin elbette ki gelişme şansı çok fazla yok. Kalede bir müze. Kesinlikle şu düşünülmeli; yeni bir müze nereye yapılmalı' Bu çok önemli. Bu müze böyle korunmalı. Hem Sualtı Arkeoloji Müzesi büyüyebilir, hem de kara kazılarından çıkan eserlerin olduğu arkeoloji müzesi yapılabilir. Bu kale bu kadar eseri artık kaldırmıyor. Biz projede kaldıracak şekilde sorunu çözdük ama bundan sonrası için uzun vadede müze planlaması kesinlikle yapılması gerekiyor. Biz kale kadar buradaki eserlerin de çok önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

KALEDE TAŞ ESER ENVANTERİ YOK

Proje sayesinde Bodrum Kalesi’nin gerçek bir eser envanterine kavuşacağını söyleyen Bilgiç, "Bugün kaledeki hiçbir taş eserin envanteri yok. Yeni bir envanter oluşturulacak, bu bile Bodrum için bir kazanımdır. Biz öyle düşünüyoruz" diye konuştu.

Mimar Umut Bilgiç "Bir dava süreci var. Mimarlar Odası Koruma Kurulu’nun kararlarının iptali için başvurdu. Dolayısıyla yeni yapılarla ilgili çalışmalar o dava sonuçlanana kadar beklemek zorunda. Ondan dolayı bu projenin ve uygulamanın yüzde 85’i özgün mekanlarının ve surlarının tekrar restorasyonu tutuyor. Yani burada inşa edilecek yeni yapılar yüzde 15 bile değil. Amaç zaten kaleyi korumak. Dolayısıyla bu proje alandan gelecek verilerden hem revize edilebilir, hem farklı yönlere gidebilir. Mesela bakanlık yeni bir şey düşünürse belki kale içindeki programda da bir miktar hafifleme yapabiliriz. Ben öyle düşünüyorum" diye konuştu.

Yarın da gün boyu devam edecek çalıştay sonunda bir sonuç bildirgesi yayınlanacak.