Bodrum'a Yakışmayan Gerginlik!..

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı (AKADEMİA) yöneticilerinin, vakıf işleri için kullandıkları binaya girmelerinin engellenmeye çalışılması krize sebep oldu. Vakıf ile Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu arasında yaşanan kriz, Bodrum Kaymakamlığı’na intikal etti. 

Bodrum'a Yakışmayan Gerginlik!..

Akdeniz ülkelerinden ve Türkiye’den bilim adamları, teknisyenler, politikacılar ve iş adamları tarafından 1993 yılında kurulan AKADEMİA Vakfı ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu arasında bina krizi yaşanıyor. AKADEMİA Vakfı yetkilileri Atatürk Caddesi Adliye Sokak’taki 3 yıldan beri toplantı yaptıkları ve resmi olarak kullanım haklarının olduğu binaya alınmamaya çalışıldı. 

Sabah saatlerinde Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin Tutkun ve Emel Çakaloğlu ile yapacakları toplantı için vakfın bir süreden beri kullandığı binaya gelen AKADEMİA Başkanı Özay Kartal ve Yönetim Kurulu üyeleri, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu bünyesinde çalışan güvenlik görevlisi tarafından içeri alınmak istenmedi. Güvenlik görevlisi, üstlerinden aldığı talimat gereği yönetim kurulu üyelerini içeri alamayacağını, gerekmesi durumunda da polis çağırma emri aldığını ifade etti. 

Yaşanan tatsız anlar cep telefonu ile görüntülenirken, AKADEMİA Vakfı Başkanı Özay Kartal şöyle dedi:

“Rektörlüğün verdiği yasal izne rağmen, Denizcilik Meslek Yüksekokulu yetkilisi, Prof. Dr. Tuncay Kuleli’nin verdiği talimat gereği AKADEMİA Vakfı yetkilileri Bodrum Belediye Başkanı ile yapacağı toplantı için, kullanmakta yetkili olduğu binaya alınmıyor. 3 yıldır bu binada toplantı yapmamıza rağmen nedense bugün Belediye Başkanı ile yağacağımız toplantıya kasten alınmıyoruz. Yetkili şu an içeride, kapı kilitli. Biz kendi anahtarımızla açıp girmek durumunda kalıyoruz” dedi.

Kartal ve beraberindekiler, güvenlik görevlisi ile yaşadıkları tartışmanın ardından kendilerinde bulunan anahtarla kapıyı açıp binaya girdiler. Vakıf yöneticileri, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin Tutkun ve Emel Çakaloğlu ile toplantı gerçekleştirdiler. 

Yaşanan krizin Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz'a aksettirilmesinin ardından, Bodrum Kaymakamlığı'nda tarafların katılımı ile toplantı yapıldı. Öte yandan yaşanması muhtemel daha büyük bir skandalı Bodrum Kaymakamı da Bekir Yılmaz'ın önlediği ortaya çıktı. Binadaki güvenlik görevlisinin aldığı emir gereği polisi aradığı, Yılmaz'ın daha önceden emniyet yetkilileri ile görüşmesi nedeniyle Bodrum Belediye Başkanı Aras ile toplantı sırasında polisin binaya gelmediği öğrenildi.

Konu ile ilgili Kent Haber’e açıklama yapan AKADEMİA Vakfı Başkanı Özay Kartal, “Vakıf 93’te kuruldu ve devletten bu binanın tahsisini aldı. 2005 yılında 120 bin dolar harcayarak restore etti. Vakıf 2012 senesine kadar bu binayı kullandı. Daha sonra içine düştüğü maddi sıkıntılar gereği, bina tahsis hakkından Muğla Üniversitesi’ne devredilmek üzere vazgeçiyor. Fakat vazgeçerken de bir oda ve bir depo kullanım hakkını saklı tutuyor. Daha sonra vakıf 2017 senesinde binasını geri almak için resmi başvurularda bulunuyor. Üniversite hakkından vazgeçmiyor. Fakat binanın üst kat kullanım hakkını AKADEMİA Vakfı’na veriyor. O tarihten bu yana vakıf bu izne istinaden kullanıyor. Bugün olan ise daha önceden bize hiçbir tebligat ve bildirim yapılmadan binaya sokulmuyoruz. Hangi resmi karar gereği bizi binaya almadığını açıklaması lazım. 2017 senesinde resmi olarak tahsis edildi. Bizim orayı resmi olarak kullanma hakkımız var. Durum şu; baba oğluna bir baü bağışlamış, oğlu babaya bir salkım üzüm çok görmüş” diye konuştu.

Kent Haber'in konuyla ilgili görüşlerini almak üzere telefonla ulaştığı Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli ise, hukuki tespitleri rektörlüğün ilgili birimlerinin yaptığını, durum netleştikten sonra resmi açıklamanın yapılacağını söyledi. Kuleli, binanın 2009 yılında beri Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi‘ne kesin tahsisi yapılmış bir bina olduğunu söyledi.