BODRUM'DA DEPREM ÜSTÜNE DEPREM!

Kent Haber, Bodrum'da yaklaşık bir haftadan bu yana meydana gelen depremlerin nedenini...

BODRUM'DA DEPREM ÜSTÜNE DEPREM!
Kent Haber, Bodrum'da yaklaşık bir haftadan bu yana meydana gelen depremlerin nedenini Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Dr. Doğan Kalafat'a sordu. Kent Haber'in sorularını yanıtlayan Kalafat, 24 Mart'ta başlayan ve hala devam eden, özellikle Bodrum ve civarında gerçekleşen bir deprem fırtınasının yaşandığını açıkladı.

Bölgede başladığından bugüne 111 depremin kaydedildiğini ifade eden Kalafat, şunları söyledi:

"Bu etkinliğe baktığımızda 24 Mart 07.00'da başlayan 7 adet deprem var. 25 Mart'ta 10, 26 Mart'ta 17, 27 Mart'ta 43 deprem oluyor. 28 Mart 14 ve 29 Mart'ta 20 olarak devam ediyor. Toplam 6 gün içinde bölgede meydana gelen deprem sayısı 111. Bu depremlerin çözüm yapılan depremlerin büyüklüklerine baktığımızda da 1,4 ile 3.1 arasında yani çok hafif ve hafif şiddetinde depremler. Bunlar vatandaşlar tarafından biraz gürültülü, çok kısa hissedilen türde. Özellikle Bodrum'un körfeze doğru olan kısmında dağınık bir depremsellik var. Bunu diğer depremlerle de kıyasladığımızda bölgede 2004 yılında önemli bir deprem etkinliği vardı. O bölgenin Milas, Bodrum ve Gökova civarı bölgemizde yoğun aktivitenin olduğu bölge arasında. Bu bölgelerde ve Bodrum civarında küçük depremler olabiliyor. Bunları biz deprem fırtınası şeklinde adlandırabiliyoruz. Bu deprem fırtınaları aylarca veya yıllarca da sürebilir. Bu bölgede olan genel deprem etkinliği bu şekilde" dedi.

Bölgede daha önceki yıllarda da orta derecede depremlerin olduğunu anlatan Kalafat, sözlerine şöyle devam etti;

"Daha önce orta büyüklükte yani 5.0 arasında depremler de var. 1996 yılında, 2003 ve 2004 yılında yoğun olarak deprem etkinlikleri gözüküyor. Bu depremlerin nasıl devam edeceği konusunda kesin bir şey söylemek söz konusu değil ama umarız bu şekilde çok büyük şekilde deprem üretmeden bu etkinlik deprem fırtınası şeklinde çözümlenir. Bu coğrafyada yaşayan yurttaşların şunu unutmaması gerekir. Bu bölgenin depremselliği hiçbir zaman bitmez, sürekli deprem olur. Özellikle Datça Bodrum yarımadasında Denizli arasında yoğun depremler olur. Bu bölgelerde yaşayan vatandaşların mutlaka afete karşı bilinçli, hazırlıklı ve deprem yönetmeliklerine uygun olan binalarda oturmalarını her zaman öneriyoruz. Bu alınacak en iyi ve en son önlemdir" dedi.

Bodrum ve Gökova bölgesinin deprem açısından riskli bölgeler olduğuna dikkat çeken Kalafat, "Bu bölge Türkiye'nin deprem açısından en önemli, en riskli bölgelerinden bir tanesi. Her ne kadar karadaki gibi depremler üretmese de orta büyüklükte depremler üretecek aktif faylar var. Gökova körfezini oluşturan faylar var bunlar ağırlıklı olarak çalışan faylar" diye konuştu.

Kalafat, vatandaşlara ise şu uyarılarda bulundu:

"Değişlik akademisyenler, değişik bilim adamları farklı şekilde telaffuz edebilirler ama bu coğrafyada 8 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığı yok. Böyle bir şey söz konusu değil ama bu bölgede 5.0 ila 6.0 civarında deprem üretebilecek bir potansiyele sahip faylar var. Bu ne vatandaşları tedirgin edecek bir şeydir, nede tam tersi rahatlatacak bir söylemdir. Bizim burada temel almamız gereken Türkiye'nin neresine giderseniz gidin her üç kuşaktan birisi orta büyüklükte bir deprem yaşar, özellikle Bodrum Gökova körfezinin bulunduğu alan bizim Güney Batı ucumuzdur ve deprem etkinliğinin en yoğun olduğu yerdir. Vatandaşların bilinçli ve duyarlı olması gerekir" dedi.