BODRUM’DA KIRSAL TURİZM ÇALIŞMALARI

Delfi Otel sahibi Mehmet Dağoğlu'nun girişimleriyle Bodrum'a gelen Kırsal Turizm...

BODRUM’DA KIRSAL TURİZM ÇALIŞMALARI
Delfi Otel sahibi Mehmet Dağoğlu'nun girişimleriyle Bodrum'a gelen Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı iki gün boyunca bölgede incelemelerde bulundu.

Yapılan incelemeler neticesinde, Bodrum'un kırsal turizm için son derece müsait olduğuna ve bir an önce gerekli girişimlere başlanmasına karar verildi. Bu yolda atılan ilk adım ise Kırsal Turizm Derneğinin Bodrum Temsilciğinin kurulması oldu.

Deniz turizmi ile ön plana çıkan Bodrum'un, kurum ve kuruluşlarla gerekli görüşmeler ve işbirliğinin sağlanarak kırsal turizm ile çiftçinin kazanç sağlaması hedefleniyor. Konuyu bir basın açıklaması ile duyuran Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı, Türkiye’de yöresel zenginliği bulunan kırsal destinasyonlar sayıca fazla olduğu halde, kırsal turizmin yaygınlaşmış bir olgu olmadığını söyledi. Zurnacı, Kırsal Turizm Derneği'nin kuruluş amacını şu sözlerle açıkladı;

"Köylerde ve kasabalarda kültürel mirasımızın, geleneksel el sanatlarının, doğal güzelliklerin ve tarihi eserlerin korunarak kullanılması, eko turizm, tarım turizmi, çiftlik turizmi ve köy turizmini kapsayan kırsal turizmin geliştirilmesi, tarım ürünlerinin sağlıklı üretimi, ambalajlanması ve pazarlanması konusunda yerel halkı bilgilendirerek iş ve gelir imkanlarının artırılması amacı ile kurulmuştur" dedi.

Kırsal Turizm Derneğinin Bodrum Temsilciliği görevini üstlenen Mehmet Dağoğlu, TEMA Vakfı Bodrum Gönüllüsü Haluk Ortaç ve Bodrum Fotoğraf Kulübü Halkla İlişkiler Sorumlusu Hakan Çağlar'ın da hazır bulunduğu toplantıda, Nedim Zurnacı tarafından kırsal turizm tanımı şu şekilde yapıldı;

"Temel olarak küçük çiftlikler olmak üzere, çiftçilere ek gelir sağlamak amacıyla bağ, bahçe, tarla, ahır, ağıl, kümes, balık çiftliği, arı yetiştiriciliği gibi tarımsal üretim alanları ile küçük ölçekli ve geleneksel gıda işleme tesisleri gibi faaliyet alanlarını ziyaret etmek, günlük işlerine katılmak, çiftlik evinde gecelemek, gezinmek, eğlenmek, alış veriş yapmak ve bazen de eğitim almak gibi aktivitelerin bir veya birkaçını kapsayan bir turizm türüdür."

Dernek Başkanı tarafından, Mumcular beldesi, Mazı köyü ve Çömlekçi köylerinde yapılan incelemeler neticesinde; kırsal turizm potansiyeli olarak kullanılabilecek tarımsal ürün çeşitliliği, doğal güzelliklerin görülebileceği yürüyüş parkurlarının oluşturulması, yöresel kültürün sergilenebileceği köylerde yapılabilecek düzenlemelerle kırsalda ekonominin canlandırılabileceği görüşü ortaya çıktı.

Derneğin Bodrum Temsilciliği görevine getirilen Mehmet Dağoğlu kırsal turizm hakkında şunları söyledi;

"Bodrum'da gerek tarımsal gerekse oradaki bölgenin özelliğini içeren görülmesi gereken yerlerin biz otelciler tarafından teşvik edilmesi bir alternatifi doğuruyor" dedi.

Konu hakkındaki düşüncelerini kameralarla paylaşan TEMA Vakfı Bodrum Gönüllüsü Haluk Ortaç, dernek faaliyetleri çerçevesinde Bodrum'da yapılacaklara bir örnek verdi. Ortaç, "Kırsal turizmi canlı tutabilmek ve bunları Bodrum genelinde somutlamak gerektiğinde Bodrum bu konuda çok zengin. İlk etapta hiç zaman kaybedilmeden Bodrum'a özgü mandalina bahçelerinin ranta yenik düşmeden turizme açılması ve buradaki yetiştiricilere para kazandırılması sağlanabilir" dedi.

30 il, 4 ilçe, 1 kasaba ile 1 köyde temsilcilikleri bulunan derneğin çalışmalarına önümüzdeki günlerde aktif bir şekilde devam edeceği bildirildi.