BODRUM’DA YAŞAYAN GİRİTLİLER DERNEKLEŞTİ…

Bodrum’da yaşayan Giritliler kendi gelenek, görenek, kültürlerini yaşatmak ve yeni...

BODRUM’DA YAŞAYAN GİRİTLİLER DERNEKLEŞTİ…
Bodrum’da yaşayan Giritliler kendi gelenek, görenek, kültürlerini yaşatmak ve yeni kuşaklara aktarmak için dernek kurdular.

Bodrum Girit ve Yunanistan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği adıyla kurulan yeni derneğin kurucu yönetim kurulunda Bodrum’un ekonomik ve siyaset camiasınca tanınan isimleri yer aldı. Kurucu dernek başkanı olarak gazetecilere açıklamada bulunan Zehra Denizaslanı, Bodrum Girit ve Yunanistan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği çatısı altında bir araya gelerek yüz yılı aşkın bir süredir atalarının öğretisi, gelenek ve görenekleriyle Bodrum’da yaşadıklarını kaydetti.

"Girit’ten Bodrum’a Göçerken Kentli Kimliğimizi de Buraya Getirdik"…

1890’ların sonundan itibaren Girit’ten Bodrum yarımadasına başlayan göçlerin, özellikle mübadele yılları olan 1923-24’lerde en üst seviyesine çıktığına değinen dernek başkanı Zehra Denizaslanı “ 1927’deki ilk nüfus sayımına göre, o dönemde Girit ve Kos gibi diğer Yunan adalarından yaklaşık 700 Müslüman Bodrum’a göç ederek yerleşmek zorunda kalmıştı. Bu sayı o günkü Bodrum kazası nüfusunun yirmide biri kadardı. Ama bu gelenlerin neredeyse tamamı kent kökenli bir nüfustu. Bu sosyolojik durum Bodrum’da çeşitli değişikliklere öncülük etmiştir. Bilindiği üzere göçlerde sadece insanlar yer değiştirmez, yemeden içmeye, düğünden cenazeye kadar yaşam kültürlerini de beraberlerinde götürürler. Girit’ten göçen bizler de aynı şeyi yaptık, beraberimizde kültürümüzü de Bodrum’a getirdik” dedi.

"Kültürümüz Unutulmaya Yüz Tuttu"…

Fakat zaman geçtikçe buraya göçen ilk kuşaktan sonra kültürlerinin zamanla unutulmaya başladığını kaydeden Denizaslanı sözlerine şöyle devam etti "Bugün bu derneği kurmamızın da amacı da, esasen, unutulmaya yüz tutmuş olan kültürümüzü yaşatmak ve yeni kuşağa öğretmek olacaktır. Gençlerimiz kendi geçmişlerini öğrensinler ve onlar da çocuklarına öğretsinler istiyoruz."

"Yazın Bodrum’da Yunanca Kursu Açacağız"…

Önümüzdeki süreçte dernek olarak yapacakları işleri sıralayan Zehra Denizaslanı ilk olarak yeterli sayıda üye kaydettikten sonra seçimli genel kurula giderek kurucu olan yönetim kurulu üyelerinin görevlerini yeni yönetime devredeceklerini söyledi. Zehra Denizaslanı "Yaz dönemi için 2 aylık Yunanca kursu açmak da hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bir diğer hedefimiz ise buraya yerleşmiş Giritliler arasında önemli bir yer tutmuş denizcilik ve tekne yapımcılığı gibi meslekleri ilk çıktıkları halleriyle gençlere tanıtmak, bunları öğretmeye çalışmak olacaktır. Kültürel miras, bir çiçeğin toprağı gibidir. Bir çiçek ne kadar kendi toprağıyla korunursa, başka bir yere dikilse bile sonunda ilk geldiği yerdeki kadar güçlü ve verimli olacaktır. Biz bu toprağı korumak ve güçlendirmek istiyoruz ki, bu çiçek yeniden kök saldığı yeri zenginleştirsin, çok daha fazla katkıda bulunabilsin" dedi.

Bodrum Girit ve Yunanistan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği kurucu yönetim kurulu üyeleri sırasıyla şöyle :

Dernek Başkanı Zehra Denizaslanı
Başkan Yardımcısı Yunus Oktay Gözen
Sekreter Engin Arda
Sayman Mehmet Dağoğlu
Erman Aras
Mehmet Dinçberk Kurucu Üye
Erol Ağan Kurucu Üye
Yücel Ziylan Kurucu Üye
Ali Şengün Kurucu Üye