Bodrumlu Avukattan Kaynak Kitap...

Bodrum’da yaşayan Av. Akın Batmaz’ın “Yabancıların Mülk Edinimleri ve Gayrimenkul Alımı Yoluyla Vatandaşlık” konularını işleyen kitabı yayımlandı.

Bodrumlu Avukattan Kaynak Kitap...

Meslekte 24. yılını dolduran Akın Batmaz, 2005 yılından bu yana milletlerarası hukuk, yabancılar hukuku ve gayrimenkul hukuku alanlarında faaliyet gösteriyor. Batmaz, 2005-2007 yılları arasında İspanyol kökenli bir uluslararası hukuk firması ile yaptığı işbirliğinin ardından son 15 yıldır edindiği uygulama tecrübesini kitap haline getirdi. 

Av. Akın Batmaz’ın yüksek lisans tezinin revize hali olarak yayımlanan eser, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Ana Bilim Dalı akademisyenlerinden oluşan jüri önünde savunularak onay almış metne dayanıyor. Adalet Yayınevi tarafından Nisan 2020’de piyasaya sürülen eser, halen belli başlı birçok hukuk kitabevinden temin edilebiliyor. 

Kitabı hakkında Kent Haber’e açıklamalarda bulunan Av. Akın Batmaz, şu bilgileri aktardı:

“Bu kitabı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Ana Bilim Dalı nezdinde yürüttüğüm lisansüstü çalışması kapsamında yüksek lisans tezi olarak kaleme aldım. Kitabın başlığı ‘Yabancı Gerçek Kişilerin Türkiye’de Taşınmaz Edinimleri Mülahazalar ve Hukuki Sorunlar’ Alt başlık olarak da ‘Gayrimenkul Alımı Yoluyla Vatandaşlık’ konularına değindik. Yüksek lisans tezi olarak kaleme alındı. Adalet Yayınevi tarafından piyasaya sunulmuş bir kitap. Kitabın kapsadığı konular itibariyle Türkiye’de mülk edinen yabancı bireyler, gerçek kişilerle ilgili mülk alım prosedürü anlatılıyor. Ayrıca çeşitli yatırımlar yoluyla Türk vatandaşlığını istisnai yollardan kazanmak isteyen kişilere yol gösterebilecek bilgiler içeriyor. Özellikle avukatlar, hakimler, uygulayıcılar ve bu alanda görev yapan kamu personelinin yararlanabileceği bir eserdir.”

Neden bu kitabı kaleme aldığından da bahseden Batmaz, şu ifadeleri kullandı:

“2005-2007 yılları arasında Bodrum’da uluslararası bir hukuk firmasıyla 2 yıl süren bir işbirliği yaptık ve son 15 yıldır da mesleki faaliyetim yabancılar, gayrimenkul hukuku ve vatandaşlık konuları ile ilgiliydi. Bu çalışma sırasında uygulamada yabancıların pek çok güncel sorunla karşılaştıklarını gördüm. Bu güncel sorunların neler olduğunu bir akademik çalışma disiplini çerçevesinde ortaya koyabilmek için bu eseri kaleme aldım. Aynı zamanda ‘bu güncel sorunların arkasında yatan sebepler nelerdir?’ sorusu da çalışmanın ikinci temel sorusu olarak gündeme geldi ve buna yanıt arandı. Sadece bir sebebe kısaca değinmek gerekirse, 2005 yılında Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne aday ülke gösterilmesiyle yabancılar kalabalık gruplar halinde ülkemizi tercih etmeye başlamıştı. Zaman içerisinde bu sürecin ivmesinin azalmasıyla ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile uyum yasaları denilen yasalardaki ivmesinin azalmasına paralel bir biçimde bu kişilerin doğrudan yatırımlarında, yani bizim ilgi alanımız olan yazlık konut satın alımlarında düşüşler meydana gelmiştir” dedi.