BODRUM'UN İLK BİENALİ 2 EYLÜL'DE BAŞLIYOR

Türkiye'nin en gözde tatil ve turistik beldesi olan Bodrum kültür etkinliklerine...

BODRUM'UN İLK BİENALİ 2 EYLÜL'DE BAŞLIYOR
Türkiye'nin en gözde tatil ve turistik beldesi olan Bodrum kültür etkinliklerine bir yenisini daha ekledi.

02 Eylül 2013 tarihinde, Bodrum’un üç ayrı sanat merkezinde açılacak olan ilk Bienal, düzenlemesi, katılımcıları ve deneyimli tasarımcıları ile dünyanın sayılı etkin sanat Bienallerinden biri olma iddiası ile yola çıkıyor.

Bu proje, yıllardır Ekim Geçidi sanat projesini gerçekleştiren Modern Sanatlar Müzesi Derneği ile derneğin kurucusu ve onur başkanı Gülsün Erbil’in girişim ve gayretleri ile Bodrumlu sanatseverlerin beğenisine ve ilgisine sunuluyor.

Yerli ve yabancı toplam 50 sanatçının katılacağı Bienal Bodrum Kalesi, Şevket Sabancı Kültür Merkezi ve Osmanlı Tersanesi Art Gallery’ de iki ay devam edecek.

Bienalin küratörü Zürih Güzel Sanatlar Fakültesi Kultural Studies Bölümünün yüksek lisansini bitiren Banu Grote. Projenin düzenleyicisi ise yurt içinde ve yurt dışındaki disiplinli ve yaratıcı sanat çalışmaları ile sanat çevresinde isim yapmış olan sanatçı Gülsün Erbil yapıyor.

İlgililer 2 Eylül’de başlayacak ve iki ay sürecek olan Bienalin coğrafi, tarihi ve kültürel konumuyla, halen dünyanın çeşitli yerlerinde yapılmakta olan yaklaşık 200 Bienal arasında yer alacağına inanıyorlar. Bienal süresince konuyla ilgili yapılacak sempozyumlar da etkinliğe ayrı bir zenginlik katacak.

Düzenlenecek olan 1. Bodrum Bienali hakkında Kent habere bilgiler veren Gülsün Erbil, şunları söyledi:

"Ressamın, Mimar Sinan mezunuyum, 20 yıl İngiltere'de kaldım. 1977 yılından beri mistisizm ile ilgileniyorum. Mevlana'nın mistik felsefesinden kavramsal soyut işler yapıyorum. Bu bienali düşüneli çok oldu. İstanbul bienalinde 1972'de İskenderiye bienaline Türkiye'yi temsilen gittiğimde düşünmüştüm. Onu yeni ilimler sergileriyle gerçekleştirdik bir kaçını sonra İngiliz bursuyla İngiltere'ye gittim ve dönmedim. 10 yıldan beride ''Ekim geçitleri'' diye Cumhuriyete ve Atatürk'e saygı sergileri yapıyorum. O sergilerin bienallere dönüşmesidir bu. İlk defa Sivas için düşünmüştüm kısmet Bodrum'daymış. Ondan sonra Çanakkale, Bursa toplam 20 ile endeksli Cumhuriyet Bayramı sergileri açıyoruz hepsi bienale dönüştürülecek" dedi.

2 Eylül günü Bodrum Kalesinde açılışları olduğunu belirten Erbil, "2 Eylül günü saat 11.00 da, 50 sanatçıyla Turgutreis Şevket Sabancı Kültür Merkezinde biraraya geleceğiz" diye konuştu.

Etkinliğe destek veren Ender Güzey ise, 1. Bodrum Sanat Bienalinin, Bodrum'un imajını, Bodrum'un profilini çok olumlu şekilde etkileyeceğini düşündüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Bunun için gönül isterdiki bütün Bodrum kuruluşları ve kurumları destek versinler. Ancak bundan sonraki etkinlikte öyle olacağına inanıyorum. Uluslararası çok önemli sanatçılar Banu Grote tarafından bir araya getirildi. Uluslararası seviyedeki bienali 2 Eylül'den itibaren Bodrum'a yaşatacağız" dedi.

1. Bodrum Sanat Bienalinin küratörü olan Banu Grote ise şu ifadelere yer verdi:

"15 yabancı 35 Türk sanatçısı var. Maalesef çok destek alamadık. Dünyada yapılan ilk parasız bienal olarak tarihe geçeceğiz. Sadece sanatçıların özverisi, inanışı bizim manevi desteğimiz güzel ama materyal desteğimizde olsaydı bizim boyutlarımız daha da gelişecekti" dedi.