BODTO’da Zeytinyağı Toplantısı

Bodrum ve Milas bölgesinde yetişen zeytinlerin ve üretilen zeytinyağlarının yine bu bölgede faaliyet gösteren yeme-içme ve konaklama tesislerinde kullanılarak, bölgeye özgü yerel ürünlerimizin desteklenmesi için kampanya başlatıldı. Kampanya ile ilgili Bodrum’da bir toplantı düzenlendi.

BODTO’da Zeytinyağı Toplantısı

Bugün Bodrum Ticaret Odası(BODTO) Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Muğla il Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk ve Meclis Başkanı Uğur Özen ile Milas Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül katıldı. 

Toplantıda konuşan BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, bölgeye dışarıdan zeytinyağı getirilmesine gerek olmadığını ifade ederek, “Bu kadar kaliteli zeytinyağımız varken, Bodrum turizminde de bu kadar büyük tüketim varken ekonomik değerimizin burada kalması bizi mutlu edecektir. Bugün artık modern sıkım tesislerde kaliteli zeytinyağını elde etmekteyiz. Yağımız, Türkiye’nin en iyi yağlarından. Coğrafi işaretli yağlarımız da var. Biliyorsunuz Milas zeyitnyağı kısa zaman önce hem coğrafi işaret aldı hem de Avrupa çapında büyük başarıla sağladı” dedi. 

KOCADON’DAN ZİNCİR MARKETLERE ÇAĞRI

Ticaret Bakanlığı’nın aldığı bir kararla zincir marketlerin raflarının bir bölümünü yerel ve coğrafi işaretli ürünlere ayırmak zorunda olduğunu dile getiren Kocadon, “Türkiye’de sepet başına alışveriş en yüksek Bodrum’da yapılıyor. Ben Bodrum’da ciddi kazançlar sağlayan zincir marketlere Bodrum ve Milas zeytinyağını, Bodrum mandalinası ürünlerini raflarının en güzel yerine koysunlar. Çünkü Bodrum’da kazanıyorlar” şeklinde konuştu. 

Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl yaptığı konuşmada “Muğlamızda ne çıkıyorsa buradaki otellerimizde kullanmamızda büyük avantaj var. Tariş başkanım zeytinyağını toptan 20 TL’ye verdiklerini söyledi. Gerçekten uygun bir fiyat. Önce Muğla’nın öz malını kullanalım” dedi. 

MİLAS’TA 14 MİLYON ZEYTİN AĞACI VAR

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas’ta 14 milyona yakın zeytin ağacı olduğunu ifade ederek “Zeytinin başkenti Milas tabirini de kullanmak istiyorum. Çünkü biz oda olarak Milas’ın yağlı zeytini ve zeytinyağının Türk patenli coğrafi işaretini aldık. Arkasından Avrupa’da ilk ve tek olarak zeytinyağının coğrafi işaretini aldık. İnşallah sene sonunda yağlı zeytinin de Avrupa Birliği’nde coğrafi işaretini alacağız. Bu Milas Bodrum bölgesine çok ciddi değer katacak. Bugün Milas’ta 70’e yakın yağ fabrikamız var. Son zamanlarda modern tesisler açıldı. Şu an için Milas’ta 67 tane markalı zeytinyağımız var. Bu kadar turizm tesisimiz var. Neden yöremizin yağı tercih edilmesin? Yöresel ürünlerimize destek vermemiz gerekiyor” diye konuştu. 

Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk de pandeminin gıdanın önemini arttırdığına işaret ederek “Dolayısıyla bizim zeytinyağımız da bunun içinde ürettiğimiz ve tükettiğimiz bir ürün. Biz ‘yerel üretim, yerel tüketim’ sloganıyla bu işi destekliyoruz” dedi.

Muğla Ticaret Borsası Meclis Başkanı Uğur Özen, “Bizler Bodrumumuzda, otellerimizde, restoranlarımızda, yatlarımızda yani turizm sektörümüzde yerel üreticilerimizin ürettiği tarımsal ve hayvansal ürünleri tüketilmesini sağlamak amacıyla bir araya geldik. Çünkü otel ve restoranlarımızda kullandığımız her yerel ürün Bodrum ve Milas üreticilerinin yani kardeşimizin, kuzenimizin daha fazla kazanç elde etmesi, böylelikle ağacına, toprağına daha çok sahip çıkması belki de onları elden çıkarmamasını sağlayacaktır.” dedi. 

Muğla il Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak da yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Turizm kenti olarak bilinen Muğla aynı zamanda tarım kenti. Bu iki sektör birbirini destekleyen iki sektör. Bugün burada çok güzel, iyi niyetli bir çalışmanın temelleri atılıyor. Bu çalışmaların sonuca ulaşması için kararlı bir duruş sergilememiz gerekiyor. Gıda kontrol şubesindeki arkadaşlarımıza bir çalışma talimatı verdim. Buna en kısa zamanda başlayacağız. Belli kriterlere göre ‘yerel üreticilerden üretilmiştir, gıda güvenilirliği vardır’ şeklinde kendi etiketlerimizi, barkotlarımızı basacağız. Her tesise bunu belirten ‘burada yerel üreticilerin ürettiği sağlıklı iyi tarım uygulaması ürünü olan ürünler tüketilmektedir, kullanılmaktadır’ şeklinde ibareler koyacağız. Milas zeytinyağı müthiş başarı örneği gösterdi. Biz sonuna kadar yerel, sağlıklı gıda ürünlerinin satışı için her türlü yetkimizi kullanmaya hazırız. Bütün işletmeler üzerinde.”