BU İDDİALAR DOĞRUYSA “SKANDAL”YOLDA!

Bodrum Yarımadasına, Geyik Barajından su temini projesinde kullanılan CTB boruların...

BU İDDİALAR DOĞRUYSA “SKANDAL”YOLDA!
Bodrum Yarımadasına, Geyik Barajından su temini projesinde kullanılan CTB boruların geçtiğimiz Cuma gecesi patlaması sonrası, kullanılan boruların uygun olmadığı ve her an can kaybı yaşanabileceği iddia edildi. Su hattının
kullanımının tehlikeye girmesi durumunda Bodrum yarımada halkının önümüzdeki zamanlarda susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceği gündeme geldi.

Geçtiğimi cuma akşamı bir metre çapındaki boruların manşon denilen ek bağlantı yerinden patlaması sonucu borunun içindeki basınçlı su önündeki kaya ve taşları sürüklemiş, karayollarının istinat duvarını yıkmış ve 3 araba ile 7 konut ta büyük bir maddi hasar meydana gelmişti. Konutlarda oturanların neye uğradıklarını anlamadıkları olayda bazı vatandaşlarda kısa sürelide olsa mahsur kalmış, olayda şans eseri can kaybı yaşanmamıştı.

SORUMLULUĞU KİM ÜSTLENECEK'

Bodrum Yarımadası Belediyeler Birliği Başkan Vekili ve Yalıçiftlik Belediye başkanı olan İsmail Altındağ yaşanan olayın ardından yaptıkları inceleme ve araştırma sonunda, cam elyafından yapılan boruların hatalı bir tercih olduğunu öğrendiğini ifade ederek" bu borular ile Bodrum yarımadasına uzun süreli su vermenin sorumluluğunu kim üstlenecek" dedi.

Başkan Altındağ, Kurban Bayramı öncesi su sıkıntısı yaşanmaması için patlayan boru parçalarının yerine Düzce’den yenilerinin getirilerek takılacağını ifade ederken, cam elyafından yapılmış bu boruların tercih edilmesinin yanlış bir karar olduğunu iddia etti.

Altındağ, yaptığı araştırma sonunda CTP denen cam elyafından yapılmış boruların tarla, taban sulamalarında kullanıldığını, bu şekilde şehir suyu temininde yerleşim yerlerinden geçerek, Türkiye ve Dünya da kullanılmadığını ifade etti. İsmail Altındağ görüştüğü yüklenici firma yetkililerinin, DSİ yetkililerini bu boruların yerine çelik boru kullanılması gerektiği yönünde uyardıklarını öğrendiğini de hayretler içinde kalarak dinlediğini sözlerine ekledi.

Bodrum Belediyeler Birliği üyesi olan diğer Belediye Başkanları ile konuyu değerlendireceklerini anlatan Altındağ, bu içme suyu hattının ne zaman, nerede patlayacağını bilemediklerini, can kaybının da olabileceğini belirterek “bu
sorumluluğu kim üstlenecek” dedi.

"BÖYLE BİR İŞLETMEYİ BİZ UZUN SÜRE DEVREDE TUTAMAYIZ"

Birlik Başkan Vekili İsmail Altındağ açıklamasında devamla şunları söyledi;

" Ben bu işi yapan firma ile görüştüm. Onlar zaten bunun burada olamayacağını, karayolu güzergâhına paralel olarak giden güzergâhta ve yerleşim alanlarında bu tip boru kullanılmaması gerektiğini DSİ’ ye yazmışlar yazıyla. Buranın ancak çelik boru ile geçilmesi gerektiğini söylemişler. Yalnız aldıkları cevapta, bunlar hayır diye bu boruda ısrar etmişler, biraz daha ucuz olduğu için. Şimdi ben kendi gözlerimle gördüm, hakikaten bu boru çok sağlıklı bir boru değil. Hatta biz işletme sorumlusu arkadaşımızla bir toplantı yaptık. Bu su verilmesini durdurma gibi de bir pozisyona geldik. Çünkü yarın ileride herhangi bir can mal kaybına meydan verdiği zaman bu sorumluluğu kim üstlenecek. O zaman biz bir külfet altında kalmış olacağız, bunun cevabını kim verecek. Çünkü DSİ köklü bir kuruluş, tamam biliyoruz bundan daha iyi yapılacak imkanları yoktu. Burada bir hata var, hata da bu boruların burada kullanılmış olması. Bu konuda belediye başkanı arkadaşlarımızla bir toplantı yapacağız, gerekli kararlarımızı alacağız, DSİ ye bunu bildireceğiz. Çünkü yani böyle bir işletmeyi biz uzun süre devrede tutamayız. Bugün bu patladı, yarın bir başka yer patlayacak. Allah korusun yaz mevsimi olsaydı veya Güvercinliğin ana girişinde veya Bodrum'un herhangi bir yerinde patlasa, can kaybı olsa bunun hesabını kim verecek. Ben şahsen bu sorumluluğu üstlenmek istemiyorum. Onun içinde arkadaşlarla konuşup hızlı bir şekilde Bodrum'a bayram öncesi bu suyu verebilmek açısından Düzce den bu manşonların yapımına başlattık. Talimatı verdik herhalde yarın akşama kadar gelecek. Hızlı bir şekilde bunu takacağız, borulara su vermeye başlayacağız. Ancak yapacak olduğumuz toplantılardan sonra bir durum değerlendirmesi yapıp DSİ yetkililerini de en azından bilgilendireceğiz" dedi.

Öte yandan Bodrum Kaymakamlığı ve belediyelerin Güvercinlik’te zarar gören vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi amacıyla başlattığı çalışmalar da sürüyor.