Bugün Dünya Kalp Günü!..

Bodrum İlçe Sağlık Müdürlüğü 29 Eylül Dünya Kalp Günü ve 1 Ekim Dünya Yaşlılar günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Bugün Dünya Kalp Günü!..

İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden Dünya Kalp Günü ile ilgili yapılan açıklamada tüm Dünya’da yılda 17 milyon kişi yaşamını kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerden kaybedildiği ifade edilerek şu sözlere yer verildi;

“Türkiye'deki toplam ölümlerin %86’sından Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar (BOH) sorumludur. Kalp ve damar hastalıkları (KDH), bir numaralı ölüm nedenidir. Bulaşıcı olmayan hastalıklarının %47'si KDH’dan kaynaklanmaktadır. Kardiyovasküler hastalıklar değiştirilebilir risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Dünya Sağlık Örgütü uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildirmektedir

Değiştirilebilir risk faktörleri; sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivitenin az olması, alkol kullanım, hipertansiyon, obezite, diyabet LDL yüksekliği/HDL düşüklüğü/trigliserit yüksekliği. 

Risk faktörlerinin bir arada görülmesi ise bireyin riskini katlayarak artırmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarından korunmada tek bir risk faktörünün değil, tüm risk faktörlerinin birlikte ele alınması ve müdahale edilmesi çok önemlidir.

Bu nedenle 40 yaş ve üstündeki bireyler aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kardiyovasküler risk değerlendirmesini yaptırabilirler. Risk değerlendirmesinde öncelikle yaş, cinsiyet, sigara kullanımı bilgileri alınmakta, kan basıncı ölçülerek ve total kolesterol değeri bakılarak 10 yıl içinde bazı kalp damar hastalıklarından ölüme ilişkin risk hesaplanmaktadır. Hesaplama sonrasında aile hekimi yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık vermekte, risk durumuna göre gerekli durumlarda sağlıklı hayat merkezlerinden destek alınmasını sağlamakta, daha ileri tetkik ve tedavi planı için ise uzman hekime yönlendirmektedir. 

Aile hekimlerimiz tarafından yapılan tarama ve izlemler ile; hastalık riski olan bireyler erken tespit edilmeleri, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık verilerek takip edilmeleri, kronik hastalığı olan bireylerin daha fazla sorun yaşamadan hayatlarını idame ettirmeleri ve yaşam kalitelerin arttırmaları hedeflenmektedir.”

İlçe Sağlık Müdürlüğünce 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada da “Sağlıklı yaşlanmanın sürdürülebilirliği; tanı ve tedavi hizmetlerinin uygun ve etkili sunumuyla eşzamanlı olarak bireylerin düzenli ve sağlıklı beslenmesi, uygun fiziksel egzersiz ve spor aktivitelerinde bulunması, yaşlıların ve aile bireylerinin sağlıklı yaşlanma konusunda farkındalık sahibi olmasıyla gerçekleşecektir. Yaşam kalitesini etkileyen faktörlere dair farkındalığın artırılması ve sağlığı koruyucu ve geliştirici davranışlar kazandırılarak yaşlılarımızın yaşam kalitesinin artırılması amaçlanmıştır. Fiziksel aktivite azlığı yaşlanma süreci ile oluşan fizyolojik değişiklikleri hızlandırır ve pek çok kronik hastalık sıklığını artırır. Fiziksel ve zihinsel sağlığın korunması, yaşam süresini ve yaşam kalitesinin artırılmasında fiziksel aktivitenin olumlu etkileri vardır. 

Fiziksel aktivitenin yaşlılık üzerine etkileri; olası ani ve sistemik hastalıklar nedeniyle ölüm riskini azaltması, kanser gelişim riskini azaltması, vücut direncinin artması ve enfeksiyonlara karşı koruma geliştirilmesi, kas-iskelet sistemini güçlü tutarak yaşlılıkta sık görülen düşmeler ve düşmelere bağlı kırık riskini azaltması, denge ve düzeltme reaksiyonlarının gelişmesi ile yaşlılıkta sık görülen düşmelerin önlenmesi, depresyon, anksiyete ile başa çıkma gücünü arttırması, bireylerin yaşamdan keyif almasını sağlaması, sağlıklı yaşlanmayı sağlaması, daha aktif yaşlı bireyler yaratması, sağlığı koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi gibi. 

Yaş almış büyüklerimize fiziksel aktivite olarak yürüme, bisiklete binme, bahçe işleri, balık tutma gibi aktiviteler önerilebilir. Günlük yaşamınıza hareket katın, sağlıklı kalın.”