Bütçeye 228 Milyon Ek Getirildi

Bodrum Belediyesi’nin 2022 Mali yılı bütçesine 228 milyon 500 bin TL ek ödenek konulması hususu belediye meclisinde kabul edildi. Toplantıda konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras mevcut ekonomik koşullar ve artan maliyetlere dikkati çekerek “Birimlerimizin taleplerini istedikleri kadar veremedik. Toplamda 427 milyonluk bir talep oluştu. Biz 228 milyona kadar çıkarabildik.” dedi.

Bütçeye 228 Milyon Ek Getirildi

2022 yılı Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı Herodot Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirildi. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın başkanlık ettiği toplantının başında gündemin 13’üncü maddesi oybirliği ile geri çekildi.

İki oturum halinde yapılan toplantının arasında komisyonlara gönderilen bazı gündem maddeleri, komisyonlar tarafından ele alındıktan sonra ikinci oturumda karara bağlandı.

Toplantının ilk gündem maddesi “Eskiçeşme Mahallesi, 866 ada 2 parsel numaralı taşınmaza yönelik onaylı Koruma Amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığının yazısı doğrultusunda hazırlanan 48942924 (PİN) plan işlem numaralı 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği teklifinin görüşülmesi” idi. Madde komisyona havale edildi.

Yeniköy Mahallesi, Göktepe Mevkiinde Bodrum Koruma Amaçlı Revizyon ve İlave Nazım İmar Planı Değişikliği teklifi imar komisyonuna havale edildi. Verilen arada komisyon toplanarak kararını verdi. Komisyonun uygun bulunmuştur kararı mecliste oybirliği ile kabul edildi.

Üçüncü gündem maddesi olan “Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığının yazısı ve eki Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararı doğrultusunda hazırlanan, Sazköy Mahallesi, Kızılören Mevkii, 118 ada 25,30,31,32 parsel numarasında kayıtlı taşınmazlara ilişkin “Ekoturizm/Kırsal Turizm Tesis Alanı Amaçlı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifi” oyçokluğu plan bütçe komisyonuna havale edildi.

4’üncü gündem maddesinde “2022 ve 2023 yıllarını kapsayan yıllara sari iş olarak yapılması planlanan “Dijital Arşiv, Sayısallaştırma ve Plan Yönetme” işinin yıllara yaygın hizmet yüklenmesi ihalesinin yapılması” teklifi oybirliği ile kabul edildi.

5’nci gündem maddesinde “Belediye sorumluluk sahası içerisinde Fen İşleri Müdürlüğünce yapılması gereken “Bodrum İlçe Sınırları dahilinde Bitümlü Sıcak Karışım Asfalt Kaplama Yapılması” işinin %10’u 2022 yılı, %90’ı 2023 yılı bütçe ödeneğinden karşılanmak üzere yıllara yaygın hizmet yüklenmesi ihalesinin yapılması” teklifi oybirliği ile kabul edildi.

6’ncı gündem maddesinde “Zabıta Müdürlüğüne ait ücret tarifesi kısmında ölçü ve tartı aletlerinden alınan harç miktarlarının, 24 Aralık 2021 tarih ve 31699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Ölçü ve Ölçü Aletlerinden Alınacak Muayene ve Damgalama Ücret Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik çerçevesinde yeniden düzenlenmesi” plan bütçe komisyonuna havale edildi.

7’nci gündem maddesinde “Kültür Merkezlerinde yapılacak olan tiyatro vb. kültürel ve sanatsal etkinliklerin 2 saatlik kullanım ücretinin 500 TL+KDV” ibaresinin eklenmesi, ayrıca not kısmında yer alan “Yukarıdaki ücretlere %18 KDV eklenecektir” ibaresinin “Yukarıdaki ücretlere güncel KDV oranında KDV eklenecektir” ibaresi ile değiştirilmesi teklifi plan bütçe komisyonuna havale edildi. Toplantıya verilen arada toplanan komisyonun aldığı uygun görülmüştür kararı oybirliği ile kabul edildi.
 
8’inci gündem maddesinde “Bodrum Belediyesi 2022 Mali Yılı Vergi ve Harçlar İle Ücret Tarifesinde yer alan, İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne ait ücret tarifesinde Mimari Proje Ön İnceleme Ücreti kısmında yer alan “Tekrarlayan her başvuruda %50 si olarak uygulanır” ibaresinin “Sadece 1 defaya mahsus olmak üzere ruhsat harç ve ücreti kesilirken alınır” ibaresi ile değiştirilmesi komisyona havale edildi.

9’uncu gündem maddesinde” İstanbul İli Beşiktaş İlçe Belediyesi ile kardeş şehir olunması talebi” oyçokluğu ile kabul edildi.

10’uncu gündem maddesinde Bodrum’un da içinde bulunduğu bölge olan Karya Bölgesi’nin kentlerini kentsel, kültürel, doğal miras (ortak miras) vb. anlayışla bir araya getirmek amacıyla, 5393 sayılı Belediye Kanununun 18. maddesinin (o) bendine istinaden kurulan Karya Belediyeler Birliğine ait tüzük oybirliği ile kabul edildi.

11’inci gündem maddesinde “Bodrum Belediye Başkanlığı Bilgi İşlem Müdürlüğü Görev, Yetki ve Sorumlulukları İle Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik” ile organizasyon şeması oybirliği ile kabul edildi.

12’nci gündem maddesinde Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğünün yeniden revize edilen çalışma yönetmeliği oybirliği ile kabul edildi.

14’üncü maddede Kumbahçe Mahallesinde Erol Ağan ve Hissedarları tarafından 12.02.1991 tarih ve 222 sayılı Belediye Encümen kararı doğrultusunda “Park Alanı" olarak terk edilen alanın, Kumbahçe Mahallesi İçmeler Mevkii Revizyon Uygulama İmar Planında "Ticaret Alanı" olarak kullanım amacının  değiştirilmesi sonucu  mülkiyet  hakkının ihlali  durumu oluştuğu gerekçesiyle, Kumbahçe Mahallesi 667 Ada 6 Parselin Ağanlar Tersanesi Pazarlama Ticaret ve Sanayi AŞ.'ye bedelsiz olarak iade edilmesi talebi” hukuki görüş alınmak üzere imar komisyonuna havale edildi.

BÜTÇE TOPLAMDA 946 MİLYON TL OLDU

15’inci gündem maddesinde “Belediye 2022 Mali yılı bütçesinde ödenek ihtiyacı olacağı anlaşılan harcama birimlerinin bütçesine ek ödenek konulması hususu” plan bütçe komisyonuna havale edildi. Plan bütçe komisyonunun 228 milyon 500 bin TL ek ödenek kararı oyçokluğu ile kabul edildi. Böylece Bodrum Belediyesi’nin 2022 yılı bütçesi  946 milyon TL oldu.

EK BİR BÜTÇE YAPMAK ZORUNDA KALDIK

Madde görüşülürken bir konuşma yapan Başkan Ahmet Aras, mevcut ekonomik koşulların Bodrum Belediyesi’ni de çok zorladığını ifade ederek “Mevcut ekonomik koşullar dolayısıyla bazı kalemlerde ihaleye çıkacak büyüklüğümüz bile kalmadı. Şu anda toplumun tüm kesimlerinde aynı sıkıntı yaşanmakta. Akaryakıt fiyatlarının iki katından daha fazla artmış olması, enerji fiyatlarının neredeyse 3 katına çıkmış olması, personel giderlerinin yeni belirlenen asgari ücret ve bizim onun üzerine yaptığımız toplu sözleşmeler, yine tedarik faaliyetlerinde demir, çelik fiyatlarının artması. Yolla ilgili asfalt, bakım, çimento, beton ihtiyaçları ile ilgili faaliyetler iki kattan daha fazla arttığı için ek bir bütçe yapmak zorunda kaldık. Uzun bir çalışma oldu. Tabi ki birimlerimizin taleplerini istedikleri kadar veremedik. Toplamda 427 milyonluk bir talep oluştu. 718 milyonluk bütçe ile yapılan işleri yapabilmek için ekstra 427 milyon daha koymamız gerekiyordu. Ama biz tabi ki karşılığında gelir göstermek durumundayız. Bunu 228 milyona kadar çıkarabildik.”

16’ncı gündem maddesinde “2022 yılına ait Bodrum Evsel Katı Atık Tarife Raporunun ve Tarife Ücretlerinin görüşülmesi” oybirliği ile plan bütçe komisyonuna havale edildi. Verilen arada toplanan komisyonun hazırladığı tarife mecliste oylanarak kabul edildi.

Muhabir: Hamdi Yörür