Büyüklük Artarsa Tsunami Riski Var

Deprem uzmanları Prof. Dr. Hasan Sözbilir ile Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Yunanistan’ın Girit Adası’nda meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremi yorumladı. Uzmanlar, o bölgedeki depremlerin büyüklüğünün artması durumunda güneybatı kıyılarımızda tsunami olabileceğini dile getirdi.

Büyüklük Artarsa Tsunami Riski Var

Dün Yunanistan'ın Girit Adası açıklarında saat 12:24'te 6.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem,  Muğla, Antalya ve  İzmir'de hissedildi. 

Bodrum’da bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Yunanistan’ın Girit Adası’nda meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremi yorumladı. 

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin meydana geldiği fayın çok büyük bir fay olduğuna işaret ederek “Bu fay tabi çok büyük ölçekli bir fay. Helen Yayı olarak geçiyor ya da Helen Dalma Batma Zonu olarak geçiyor. Bin 600 kilometre uzunluğunda bir fay ve Girit Adası’nın hemen güneyinden geçiyor. Bu fayın üzerindeki Ege Levhası dediğimiz bir levha var. O levhanın içindeki faylarda kırılmalar gerçekleşiyor. Geçenlerde 5’in üzerinde depremler gerçekleşti. O zaman da işte böyle bir deprem etkinliğinin süreceğinden bahsetmiştik. Şimdi 6.3. Eğer bu ana şoksa bunun da artçıları yaşanacaktır. Ya da öncü şok niteliği taşıyorsa ki bu durum da gerçekleşebilir. O zaman daha büyük bir deprem de bu bölgede beklenebilir. Tabi böyle bir depremin olması durumunda bizim özellikle güneybatı kıyılarımızda etkilenme söz konusu. Yani Bodrum, Marmaris, Antalya gibi bizim işte Kuşadası gibi bölgelerde belli bir etkilenme olabilir.”

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ ARTARSA KIYILARIMIZDA TSUNAMİ OLUR

Depremin büyüklüğünün artması durumunda kıyılarımızda tsunami tehlikesi olduğunu söyleyen Sözbilir, “Bu büyüklükte bir deprem olduğunda, şu anda zaten yaşadık 6.3 büyüklüğünde bir depremde, bizim ciddi bir şekilde etkilenmemiz söz konusu değil ama depremin büyüklüğü artarsa, 7 civarında bir sınıra gelirse o zaman bizim güneybatı kıyılarımızda tsunami tehlikesi oluşur. Bir de özellikle zayıf zeminlerin olduğu kesimlerde binalarda belli hasarlar gelişebilir.” diye konuştu. 

Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü - Prof. Dr. Çağlar Özkaymak ise meydana gelen depremi şu sözlerle yorumladı:

“Bu bölge aktif kıta kenarı diye tanımladığımız, yer birimlerinde depremsellik bakımından oldukça aktif bir bölge. Zaten tarihsel dönemde günümüze değin sürekli deprem üreten bir yer.  Hatta geçen aylarda da o bölgelerde depremler meydana geliyordu. Bu süreç devam ediyor. Burada bu tip depremlerin olması çok normal ki bu Helenik Yay dediğimiz dalma batma zonunun olduğu bölge. 7 -7.5 - 8 büyüklüğüne kadar çok büyük depremler potansiyeline sahip bir bölge. Bizim kıyılarımız, bulunduğumuz bölgeye baktığımızda en yakın ve en büyük deprem üretme potansiyeli olan alan olan bölge. Bugün ürettiği 6.3. Bin 600 kilometre uzunluğunda bir yapıya baktığımızda çok büyük bir deprem değil aslında. Orta şiddetli, şiddetli bir deprem. Ama o alanda 7-8 büyüklüğünde depremler meydana gelirse asıl o zaman bizim sahillerimizde tsunami riski, sıkıntılı zeminlerde yıkımlar tabi söz konusu olabilir.”

Muhabir: Hamdi Yörür