BÜYÜKŞEHİR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı “Büyükşehir Bilgilendirme” toplantılarının...

BÜYÜKŞEHİR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı “Büyükşehir Bilgilendirme” toplantılarının üçüncüsü Bodrum’da gerçekleştirildi. Daha önce Milas ve Yatağan’da halkla buluşan Büyükşehir bürokratları bu kez Nurol Kültür Merkezi’nde Bodrumluların karşısına çıktı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün yönetimindeki toplantıda, daire başkanları, genel sekreter yardımcıları ve büyükşehir danışmanları katılımcılara kendilerini tanıtarak, görev ve sorumluluk alanları hakkında bilgi verdiler. Büyükşehir bürokratları, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından geçen 7 aylık süre içinde gerek il geneli, gerekse Bodrum ilçe sınırlarında gerçekleştirdikleri projeler hakkında da birer sunum yaptılar.

Toplantı, her daire başkanının sunumunun ardından soru-cevap bölümüyle devam etti. Büyükşehir bilgilendirme toplantısını izlemeye gelen Bodrumlular, özellikle ulaşım, su ve kanalizasyon hizmetleri konusunda bürokratlara adeta soğuk ter döktürdüler.

Toplantının açılış konuşmasını Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon yaptı. Büyükşehir Yasası ile birlikte ilçe belediyeleri ve Muğla Büyükşehir Belediyesi arasında yetki ve sorumluluk karmaşası yaşandığını ve kamuoyunun bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirten Başkan Kocadon, "Amacımız, birlik ve beraberlik içinde büyükşehirle el ele yürüyerek hizmet vermek. Ben değil, biz diyerek Bodrum’u ve Muğla’yı daha üst seviyelere çıkarmak istiyoruz” dedi.

Bodrum’da seçimlerin ardından başlattıkları çalışmaları kısaca özetleyen Kocadon, bu çerçevede 20 müdürlük kurduklarını, eğitim, sağlık ve spor hizmetlerini aksatmadan sürdürdüklerini ve imar konusunda da radikal bir çalışma başlattıklarını anlattı. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, geleceğin Bodrum’unu büyükşehrin desteği ve sivil toplumun katkısıyla planladıklarını belirterek şunları söyledi;

“Biz artık etle tırnak gibiyiz. Bu dönemde hatalar, eksikler olabilir. Biz her türlü eleştiriyi kabul ettik. Ancak sabır gösterilmiyorsa, burada art niyet vardır. Topu taca atma gibi bir sorunumuz asla yok. Kapımızı çalan hiç kimseye, ‘bu büyükşehrin görevi’ demedik. Bu süreçte önemli olan hataları düzeltip üzerini sarabilmektir" dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'de yaptığı konuşmada 30 Mart seçimlerinin ardından geçen 7 aylık süre içinde gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Büyükşehrin kuruluş mekanizmasının oluşturulduğunu ve bu kapsamda yeni daire birimlerinin hayata geçirildiğini anlatan Gürün, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"7 ay sonunda, birimlerimizi tümüyle oluşturup ana iskeleti tamamlamayı başardık. Şimdi sıra büyükşehir ne olduğunu, yetki ve sorumluluk alanlarını kamuoyuna anlatmaya geldi. Bu konuda yaygın bir bilgi eksikli olduğu aşikar. Hem Büyükşehir belediyesinin hem de ilçe belediyelerinin genişleyen bir hizmet alanı ve artan bir hizmet yükü var. Bu anlamda bütçenin ise yeterli olmadığını sürekli dile getiriyoruz. Bu demek değildir ki hiç hizmet etmeyeceğiz. Burası ağlama sızlama makamı değil elbette. Biz sadece dükkanı nasıl aldığımızı bilmenizi istiyoruz. Bunu geçtiğimiz günlerde Muğla’ya gelen Gümrük Bakanı Sayın Nurettin Canikli’ye de anlattım. Nüfusun yüzde 83’ü belediyelerin hudutları içinde yaşıyor. Ancak buna rağmen, belediyelerin merkezi bütçeden aldıkları genel pay, sadece yüzde 6. Vergi gelirlerinin içinden ÖTV gelirleri de çıkarıldıktan sonra, fiili olarak bu pay yüzde 4.5’a düşmüş durumdadır. Bunu kendileri de çok iyi biliyorlar. Büyükşehir, Muğla genelindeki vergi gelirinin de yüzde 6’sını alıyor. Belediyenin borçları ise 1.8 katrilyon lirayı bulmuş durumda. Bu anlamda, Muğla Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin en borçlu dördüncü belediyesidir. Bunu saklamaya gerek yok! Aile içinde bir tespit yapıyoruz."

Başkan Gürün, daha sonra sözü büyükşehir bürokratlarına verdi. Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapan 16 daire başkanı ile üç genel sekreter yardımcısı, iki danışman, Teftiş Kurulu Başkanı, Hukuk Müşaviri ve MUSKİ Genel Müdürü tek tek kürsüye gelerek kendilerini tanıttılar ve görev alanları ile ilgili birer sunum yaptılar.

İnteraktif bir ortamda gerçekleştirilen toplantıda, özellikle MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen’in sunumu dikkat çekti. Büyükşehir sınırları içindeki içme ve kullanma suyu temin-dağıtım, atık su toplanması ve bertarafı gibi sorumlulukları olan MUSKİ’nin Bodrum Yarımadası’ndaki çalışmalarını özetleyen Ülgen, "Bodrum’da toplam 12 atıksu arıtma tesisi, 2 içmesuyu arıtma tesisi, 36 atıksu terfi istasyonu ve 1 atıksu arıtma tesisi olduğunu ancak bunlardan sadece 3 tanesinin ‘sorunsuz’ çalıştığını söyledi.

Yarımadanın 340 bin metreküplük bir arıtma tesisine ihtiyaç duyduğunu anlatan Ülgen, bu amaçla; Turgutreis’te ilk etapta 100 bin metreküp-gün kapasiteli bir arıtma tesisi projesi için düğmeye bastıklarını belirtti. Ülgen, projenin yer tespiti çalışmalarının başladığını kaydederek, “Tesis yaşama geçirildikten sonra şebekelerin yenilenmesi gündeme gelecek. Ardından bütçe doğrultusunda birkaç tesis daha yapılacak” dedi.

MUSKİ Genel Müdürünün sunumunun ardından söz alan Bodrumlular, özellikle Konacık, Torba ve Yalıkavak’taki arıtma ile ilgili şikayetlerini dile getirerek sorunlarının ne zaman çözüme kavuşturulacağını sordular.

Yarımada genelindeki su sıkıntısı ve geri dönüşüm konusundaki sorulara da yanıt veren MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, “Muğla’da deşarj suyunun yüzde 60’ı yeşil alanların sulanmasında kullanılıyor. Su fakiri olan Bodrum’da da mutlaka bu şekilde bir uygulama gerçekleştirilecek” diye konuştu.

Büyükşehir Bilgilendirme toplantısında en hararetli tartışmalar ise ulaşım konusunda yaşandı. Bodrum yarımadasının kanayan yarası haline gelen toplu taşıma hizmetleri, toplantının en fazla tartışılan konusu oldu. Gümüşlük Forumu üyeleri ellerindeki pankartlarla Bodrum yarımadasının toplu taşıma sorununa dikkat çektiler.

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’nın sunumunun ardından söz alan Bodrumlular, özellikle astronomik dolmuş ücretleri ve minibüs saatleri ile ilgili sıkıntılarını dile getirdiler. Bodrum yarımadasında ring seferlerinin ve ucuz toplu taşıma alternatiflerinin bir an önce yaşama geçirilmesini isteyen vatandaşlar, Bodrumluların dolmuş lobisine teslim edildiğini ileri sürerek büyükşehir konuya çözüm getirmesini talep ettiler.

Konuyla ilgili söz alan TÜRSAB Bodrum Temsilcisi Sevinç Gökbel de hem bir vatandaş, hem de bir meslek odası temsilcisi olarak ulaşım konusundaki taleplerini dile getirdi. Gökbel, şunları söyledi:

"Bir vatandaş olarak yarımada genelinde istediğim noktadan dolmuşa binip, istediğim noktada ceza ödemeden inmek istiyorum. Bu benim en doğal hakkım. Aynı şekilde bir turizmci olarak sektörümün bu dönemde büyük mağduriyetler yaşadığını ifade etmek isterim. Bunun en büyük nedeni ise ulaşım konusunda turizmcilerin görüşleri alınmadan kararlar verilmesidir" dedi.

Başkan Gürün ise bu konunun iki şekilde çözülebileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda yeni otobüs alıp ringe koyabiliriz. İkinci olarak da özel halk araçları ile oluşturacağımız bir sistemi mevcut sistemin yerine ikame ederiz. Amacımız esnafı sıkıntıya sokmak değil elbette. Ama onların da kamu görevi yaptıklarını hatırlamaları gerekiyor" dedi.