Büyükşehir Bodrum'a Baraj İstiyor...

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, temel atma töreni öncesinde basın mensuplarına önemli açıklamalar yaptı.

Büyükşehir Bodrum'a Baraj İstiyor...

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Bodrum’da mutlak suretle yeni su kaynakları bulunması gerektiğinin altını çizerek, Bodrum’a yeni bir içme kullanma suyu barajı yapılması için proje hazırlayıp DSİ’ye sunduklarını dile getirdi. 

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, temel atma töreni öncesinde basın mensuplarına önemli açıklamalar yaptı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu’nun da katıldığı toplantıda Bodrum ve Muğla ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Gürün, Bodrum’a yapılacak katı atık tesisi ile ilgili önemli bir ilerleme kaydedildiğini belirterek “Tabi detayını paylaşmayacağım. En son nokta bittikten sonra yeri, şekli ve rakamını paylaşacağız. Muğla’da çöp deponi alanı olmayan tek yer Bodrum. İlk Bodrum’dan başlamış olmamıza rağmen çeşitli nedenlerle yapamadık” diye konuştu. 

Bodrum’da kangren haline gelen isale hattı patlakları hakkında da konuşan Gürün, sorunun çözümü için adımlar atıldığını kaydederek şunları söyledi;

“İsale hatlarımızda şimdiye kadar 1300 patlak oldu. hem HDPE borularda hem de CTP borularda. Biz bir yandan patlağı gideriyoruz, toparlıyoruz. Onun üstünü kapatmaya çalışırken 5 tane daha patlak oluyor. 5 yıldır yaptığımız çalışmalarla bakanlığımız şu anda, ben bunu Cumhurbaşkanlığımıza gittiğimde de oradaki konuşmamda makama da arz ettim. Bu 1300 patlağı duyunca bir şaşkınlık oldu. Şu anda HDPE borularla ilgili çalışmalar devam ediyor, yakında ihaleye çıkacak herhalde. CTP ile ilgili hukuki bir durum var. Onu aştıktan sonra o da ihaleye çıkınca yılardır uğraştığımız, ‘bunu değiştirin, yeniden isale hatları yapmamız lazım’ dediğimiz hadiseyi inşallah bu dönem içerisinde bitireceğiz.”

YENİ SU KAYNAKLARINA İHTİYACIMIZ VAR

Bodrum’da su sorununun büyük olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Osman Gürün, yeni bir baraja ihtiyaç duyulduğunun altını çizerek şunları dile getirdi:

“Su için 40 sene ihtiyacımızı karşılayacak deniliyor. Arkadaşlar, böyle bir şey değil. Gerçeği ifade etmiyor. Şu anda Bodrum’un su eksikliği var. Bizim mutlak suretle yeni su kaynakları bulmamız gerekiyor. Hazırladığımız projeyi DSİ’ye takdim ettik. Yeni bir baraj yapılarak bu barajın suyunun tamamen içme ve kullanma suyu olarak kullanılması, başka bir amaçla kullanılmaması için bir baraj projemizi sunduk. Eğer bunu yapabilirsek işte o zaman 25-30 yıllık bir süreci kurtarmış olacağız. Ama şu anda ucu ucuna yetişmeye çalışıyoruz. Uzun vadeli su kaynağına ihtiyacımız var. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda büyük bir ihtimalle DSİ’nin bu barajı yapması gerekiyor.”

SU PARASINDA HİÇBİR DEĞİŞİKLİK YOK

Su faturalarına yansıtılan ve son dönemlerde vatandaşın tepkisini çeken katı atık toplama bedeli ile ilgili de konuşan Başkan Gürün, şöyle konuştu;

“Su ücretlerinde herhangi bir düzenleme yapılmadı. Ama yıllardır verilen hizmet karşılığında alınması gereken ücretlerin, bakanlığın bu konuda yaptığı düzenlemelerinin tamamlanmaması nedeniyle, ilçeler 5 yıldır çöp parası alamıyordu. Son düzenleme ile bunu alabilir hale geldiler. Kanun şunu diyor; çöp paraları su faturalarına ilave edilip oradan alınıyor. Biz büyükşehir olarak tahsildarlığını yapıyoruz. Hiçbir kesinti olmadan, olduğu gibi ilçelerimize veriyoruz. Ama ilçelerimiz bununla ilgili çok daha fazla para harcadılar ve 5 yıldır karşılığını alamadılar. Gerçekten büyük bir ekonomik yüktü. Şu anda onu alıyorlar. Onu faturada ayırmaya çalıştık. Su parası, çöp parası diye ayırdık ama biz sonuçta ödeyeceğimiz paraya bakıyoruz. Vatandaş, ‘ben 2 ay önce başka türlü ödemiştim şimdi şu kadar olmuş’ diyor. Halbuki su parasında hiçbir değişiklik yok. Sadece çöp parası ile ilgili ilçelerimizin belirlediği ve büyükşehirin tasdik ettiği rakamlar üzerinden para alınıyor. Bu para su parası değil.”

Başkan Gürün, “Belediye bir zam yaptığı zaman hemen problem oluyor ama her gün sabah 3 tane zamla, akşam yatarken 5 tane zamla kapatıyoruz. Bunların hepsi girdi. Bunların maliyetlere etkisini düşüneceksiniz. Elektrik faturalarındaki artış suyun maliyetine etki ediyor” şeklinde konuştu. 

Muğla’nın merkezi kaynaklardan ödediği vergi kadar ödenek almadığını da sözlerine ekleyen Gürün, “Muğla’nın aktardığı vergi gelirlerinin acaba yüzde kaçı geri dönüyor. Bunu irdeleyip rakamlarla sormak gerekiyor” dedi.