BÜYÜKŞEHİR YAPILANMASINDA BODRUM PANELİ

Bodrum’da “Muğla Büyükşehir Yapılanmasında Bodrum” adlı bir panel düzenlendi. Bodrum...

BÜYÜKŞEHİR YAPILANMASINDA BODRUM PANELİ
Bodrum’da “Muğla Büyükşehir Yapılanmasında Bodrum” adlı bir panel düzenlendi.

Bodrum Kent Konseyi tarafından, Nurol Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıyı, Gazeteci Can Pulak yönetti. Panele konuşmacı olarak Radikal Gazetesi Yazarı ve Araştırmacı Tarhan Erdem ve Yiğit Gülöksüz katıldı.

Bodrum kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçu gazetecilere yaptığı açıklamada, Muğla’da yeni bir oluşumun söz konusu olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Konumuz biliyorsunuz Muğla Büyükşehir yapılanmasında Bodrum. Yeni bir oluşum söz konusu, bu oluşuma bağlı olarak Bodrum' da belirli sorunlar ile karşılaşacaktır. Bu sorunların neler olduğunu anlayabilmek için konunun uzmanları ile burada buluştuk. Bu günü bir bayram havasında geçirmek istiyorduk ama elde olmayan sebeplerden dolayı bu mümkün olmadı ama Bodrum büyük bir kent bunlarında geçici olduğuna inanıyorum'' dedi.

Düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Radikal Gazetesi Yazarı ve araştırmacı Tarhan Erdem ise, şunları aktardı:

"Muğla'nın büyükşehir olmasıyla ilgili bende üzgün olduğumu belirtmek isterim. Bu olayın çıkmasının sebeplerinden biri, aslında sorunun özetidir. Türkiye'de yönetim meselesini konuşmamaktayız. Bunun nedeni de çok önemli bir yönetim sorunu vardır, çünkü Kürt meselesi vardır. Doğru adımlar atamadığımız için bu işler başımıza geliyor. Hayatlarımızı değiştirerek, bizleri büyükşehirlerde topluyorlar. Bazı endişeler, bizlerde korku haline geldiği için, yerel yönetimden de korkuyoruz. Bodrum'a tavsiye edeceğim şey, 'yönetime katılma hakkı istiyorum' demektir. Zannediyorum ki Türkiye'de birçok insan yönetime katkı sağlamak istiyor. Oturduğunuz herhangi bir mahallede size ne yapılacağı ile ilgili bir şey sorulmuyor. Bu en büyük eksikliğimiz" dedi.

Yiğit Gülöksüz ise Bodrum'un büyüyen kent anlamında büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Gülöksüz konuşmasında şunları söyledi:

"Bodrum da yeni yerleşim yerine ihtiyacımız olmadığını karşımızdakilere hissettirmemiz lazım. Şuana kadar onaylanmış planlarda direnerek onları kabul ettirmemiz lazım. Bodrum kötü bir düzenin içerisine giriyor. Büyükşehir olan 13 il içerisindeki Muğla il sınırları, belediye alanı olmuş oluyor. Bodrum ilçe sınırı da Bodrum Belediyesi'nin sınırları oluyor. Diğer belediyeler ise yasaya göre, mahalle olarak katılacak. En hayati sorun, afet riski alanları altındaki yerlerin belirlenmesi gerekmektedir. Belirlenen yerlerin iyileştirme çalışmasına geçilmesi gerekir. Türkiye'nin yıllar geçtikçe, büyükşehirleriyle birlikte, büyük sorunları da artmaya devam ediyor" dedi.