ÇEVRE PLATFORMU MİLAS’TA TOPLANDI

Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) Milas buluşmasında çevre, imar, tarım alanları...

ÇEVRE PLATFORMU MİLAS’TA TOPLANDI
Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) Milas buluşmasında çevre, imar, tarım alanları konularında arka arkaya çıkarılan kararlar ve Okluk Koyu’nda yıkılan Cumhurbaşkanlığı Konutu tartışıldı.

Milas Nikah Dairesi’nde Pazar Günü Saat:14.00'de başlayan Muçep toplantısına yaklaşık yüz kişi katıldı. Akyaka’da başlayan, Marmaris’te devam eden toplantıların üçüncüsü olan Milas toplantısına, Muğla’nın çeşitli ilçelerinden gelen sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Beş saat süren toplantının ardından, bir de sonuç bildirgesi hazırlandı.

Toplantıya Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da katılarak, çevre duyarlılığında verdiği mücadele için Muçep bileşenlerine teşekkürlerini iletirken, Muğla Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Enver Tuna da yaptığı konuşmada, doğal sitlerle ilgili süreci aktararak, Muçep’in desteğinin önemine vurgu yaptı. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un Muçep’e destek mesajının ardından, doğal sitlere karşı duruş sergileyen Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer’e de Muçepliler Milas’tan selamlarını yolladılar.

“SİZDEN YARDIM İSTEMEYE GELDİM”

Muçep’in koordinasyonu ve yol haritasının tartışıldığı toplantının sonlarına doğru, Yatağan’ın Turgut Köyünden katılan Tayyibe Demirel adlı kadın güne damgasını vurdu. Demirel, Yatağan Termik Santralinin köyde kanser, astım, ve erken ölümlere neden olduğunu iddia ederken, bir başka tehlikenin de kapıda olduğunu anlatarak çevrecilerden yardım istemeye geldiğini söyledi. Demirel “sizler gibi eğitim alamadım ama elimden geldiğince köyüm için mücadele ediyorum. Çalmadığım kapı, mektupla başvurmadığım devlet yetkilileri kalmadı. Tek başıma imzalar da topladım. Ama hiçbir sonuç alamadım. Köyün altında kömür var diye, sürekli kazılar yapılıyor, ağaçlar kesiliyor. Zeytinlikler kesilecek, köy arkeolojik olarak da değerlere sahip. 700 yıllık cami var. Hiç biri önemsenmiyor. Bu gidişle köyümüz yok olacak. Sizin mücadelenizi bana anlattılar, ben de duydum ve size geldim” diyerek, yaşadıklarını aktardı.

MUÇEP SONUÇ BİLDİRGESİ

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), üçüncü genişletilmiş toplantısı sonunda alınan kararlar şöyle;

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Muğla 4 Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu” adı altında hazırlanan ve yerel yönetimin dışında, hiçbir sivil toplum örgütü ve yöre halkı ile paylaşılmayan bu çalışmanın, bu haliyle kabul edilemez olduğu bir kez daha vurgulanmıştır. Muğlayı ve Türkiye Genelinde tarım alanlarını, köyleri, koyları, sulak alanları, ormanları, özetle tüm doğal yaşam alanlarını tehdit eden bu projenin yanı sıra, ardı ardına başka kararlar da yayınlanmaktadır. Bunlar: Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonunun; Doğal Sit Alanlarında Rüzgâr Enerjisi Santralleri, Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları, Doğal Sit Alanlarında Güneş Enerjisi Santrali (GES) İlke Kararları, Koruma Amaçlı İmar Planlarına İlişkin Yönetmelik Değişikliği ve Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği, Tarıma Elverişli Durumdaki 141 Bölgenin Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlendiği Kararları. Bunlar takip etmeye çalıştığımız kararlardır. Son derece hızla gelişen bu süreç endişelerimizi daha da artırmakta olup ilgili kararları yakın takip etme ilkesi benimsenmiştir.

Bu endişemizi haklı çıkaran somut bir örnek de, Gökova’nın en güzel koylarından biri olan Okluk Koyu’nda mütevazi Cumhurbaşkanlığı Konutu’nun yıkılarak, yeni bir yapılaşmanın başlamasıdır. Yapılacak konut mudur, konutlar mıdır, tesisler midir, oteller midir, yollar mı yapılmaktadır' Öylesine endişe vericidir ki, karadan veya denizden inşaat çalışmalarını izlemek mümkün değildir, nöbetçiler kimsenin geçmesine izin vermemektedir. Yani şeffaflık yoktur. MUÇEP olarak, bu gelişmenin takipçisi olunacaktır.

Bütün bu gelişmelerden bilgi edinmek amacı ile, Muğla Çevre Şehircilik Müdürlüğü ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Marmaris Belediyesi ile görüşülecektir. Yerel yöneticiler, kamu yöneticileri, ayırımsız siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri ile platformun görüşleri doğrultusunda görüşmeler yapılacaktır.

Muğla’da eşsiz ormanların, bakir koyların denizlerin betonlaştırılmasına neden olacak bu “Muğla 4 Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu”nu hazırlayan profesörlere açık çağrıda bulunarak “Henüz vakit varken Türkiye’nin göreceği en büyük doğa tahribatı hazırlığından imzanızı çekin!” diyerek, internet ortamında bir imza kampanyası başlatılacaktır. Getirilen doğal sit derecelendirme değişikliği ile bakan düzeyinde imza konulmuş uluslararası sözleşmelerin, Bakanlar Kurulu kararı ile onanmış “Özel Çevre Koruma Bölgeleri” düzenlemelerinin fiilen aşılmaya çalışılmasına göz yummak, yarınlarımıza, çocuklarımıza ve tüm canlılara ihanet olacaktır.

MUÇEP, oluşturduğu komisyonlar aracılığı ile süreci takip etmeye devam etmekle kalmayarak; süreci toplumun, doğanın yararına yönlendirme anlamında her türlü çözümü üretmeye de devam edecektir” ifadeleri yer aldı.