CHP'Lİ VEKİLDEN BODRUM DSİ İHALESİNDE YOLSUZLUK İDDİASI!..

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Bodrum'un içme suyu ihtiyacını karşılamak...

CHP'Lİ VEKİLDEN BODRUM DSİ İHALESİNDE YOLSUZLUK İDDİASI!..
CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Bodrum'un içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla 2009 yılında DSİ tarafından yapılan 'Bodrum Yarımadası İçme Suyu İsale Hattı' ihalesinde usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığını iddia etti. Geyik Barajı'ndan Bodrum'a içme suyu sağlamak üzere döşenen ancak faaliyete geçtiğinden beri yaklaşık 600 kez patlayarak yerel ve ulusal basının gündeminden düşmeyen konuyla ilgili TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Pekşen Orman ve Su İşleri Bakanlığını eleştirdi.

Pekşen, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden bir heyetin konuyu incelediğini ve Bodrum içme suyunda kullanılan boruların suyu taşıyacak nitelikte olmadığını ve açılan kanalların öngörülen projeye uygun yapılmadığını tespit ederek, raporlaştırdığını öne sürdü. Pekşen, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında şöyle dedi:

"2009 yılında yapılmış olan Bodrum içme suyu ihalesi. 2009 yılında Bodrum'un içme suyunu karşılayacak olan ihale yapılmış, ihaleyi bir yüklenici firma üstlenmiş, o tarihte öngörülen bütçe yaklaşık 160 milyon lira ve ihale yapılmış.

İş sözüm ona yapılmış, tamamlanmış, bugün de kullanıma açılmış gibi duruyor ama Bodrum'da yaşanan ardı adına suya ilişkin büyük problemler sonrasında bir bakılmış ki sözleşmede kararlaştırılmış olan ihale konusu olan işle yapılmış olan iş arasında çok büyük farklar var. İşin geçici kabulünden sonra yaklaşık 600 kez Bodrum’un içme suyu hattı patlamış yani neredeyse her iki günde bir Bodrum’da içme suyu hattı patlıyor ve insanlara su verilemiyor.

Projede öngörülenin tamamıyla yapılan işin arasında çok büyük fark var. Ne projede kararlaştırılan borular işin kararlaştırılan boruları ne de açılan kanallar projede öngörülen ihale şartnamesinde öngörülen şartlara uymuyor.

Yani 160 milyon liralık işin neresinden tutarsanız tutun, hepsinde bir hile var, hepsinde bir yolsuzluk var. Ne olmuş peki bu yolsuzluk; 2016 yılında Devlet Su İşlerinden bir heyet olay yerine gidiyor ve diyorlar ki Bodrum içme suyunda kullanılan borular bu suyu taşıyacak nitelikte değildir. Yani devletin resmi kurumu yolsuzluğu bizzat yerinde rapora bağlamış, peki sonra ne olmuş, hiçbir şey olmamış. Şimdi hattın tamamı çökmüş, bu çöken hattı yeniden tadilat ve tamirat bahanesiyle yeniden vatandaşın vergileriyle o aynı firmaya yaptırmanın yollarını arıyorlar. Bu Orman Su İşleri Bakanı'nın bugüne kadar Türkiye'de yapmış olduğu ihalelerin tamamında şaibe olduğunu düşünüyorum" dedi.