Çocuk Sayısı Azaldıkça Otizm Sıklığı Artıyor!

Bodrum’da “Otizmden korunmak ve kurtulmak mümkün mü?” konulu bir seminer verildi. Seminerin konuşmacısı Dr. Barış Ekici, ailelerde çocuk sayısı azaldıkça otizm sıklığının arttığını söyledi. 

Çocuk Sayısı Azaldıkça Otizm Sıklığı Artıyor!

Bodrum’da “Otizmden korunmak ve kurtulmak mümkün mü?” konulu bir seminer verildi. Seminerin konuşmacısı Dr. Barış Ekici, ailelerde çocuk sayısı azaldıkça otizm sıklığının arttığını söyledi. 

“Uluslararası Uçurtma Festivali” kapsamında Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminerin konuşmacısı Dr. Barış Ekici idi. Dr. Barış Ekici etkinlikte, otizm sıklığı neden artıyor, buna yol açan riskler nedir, nasıl tanı konur, tanı koyduktan sonra tedavisi için neler yapmak gerekir gibi başlıklar hakkında izleyicilere bilgiler verdi.

Otizmin sıklığının son dönemlerde arttığını dile getiren Ekici, Kent Haber’e yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Bunun atmasının sebebi yaşam tarzımızdaki değişikliklerden kaynaklanıyor. Şehirleşme, kilo almamız, beslenmemiz. Gıdalarımızla ilişkili bir neden var. Bir de çocuk sayısının azalması, ailelerin çocuklara bakım şeklinin değişmesi gibi birçok faktörün birleşmesi nedeniyle sıklık giderek artıyor. Mesela ABD’de çok sık. Ne kadar şehirleşmiş bir toplumda yaşarsanız artıyor. İstanbul’da Bodrum’dan daha sık olduğunu düşünüyorum. Şehirleşme arttıkça hastalık da artıyor.”

AİLEDE ÇOCUK SAYISI AZALDIKÇA, OTİZM SIKLIĞI YÜKSELİYOR! 

Dr. Barış Ekici aile içerisinde çocuk sayısı azaldıkça otizmin neden arttığını da anlatarak “Çünkü geniş aileler çocukların birbirleriyle sosyal iletişime girmesine yardımcı oluyor. İstanbul’da tek çocuk veya iki çocuk var. Tek çocuk olduğu zaman da çocuk oynayabilecek yaşıtları bulamıyor. Köy veya kasaba hayatında komşunun çocukları ile oynayabilir, kendi kardeşleri ile oynayabilir, akrabaları ile oynayabilir. Ama İstanbul’da genelde yalnız kalıyorlar. Riskli çocuklar yalnız kaldıkları zaman içe kapanıp otizm belirtileri gösterebiliyorlar. Geniş aileler onun için önemli. Tabi çocuklara çok çocuk yapın demiyoruz ama bizim de oyun gruplarımız var, parklar bahçeler var. Çocukları erken dönemde kreşe dahil etmek gerekiyor. Belki ekranlardan, televizyonlardan çocukları korumak gerekiyor. Anne ve babaların çocukla daha çok ilgilenmeleri gerekiyor” diye konuştu. 

Otizmin tedavisi ile ilgili de açıklamalar yapan Ekici, “Tedavi konusu aslında sıkıntılı bir durum. Tabi en başarılı tedavi yöntemleri erken dönemde yapılan müdahaleler. Çocuğun yaşına göre oyun veya özel eğitim sistemleriyle. Bazı ilaçlar var. Bizim bildiğimiz tarzda yerleşik bir tedavisi yok. Birçok farklı durum otizme yol açtığı için tıpta da tedavisini bulmakta zorlanıyoruz. Yardımcı olabildiğimiz hastalar var ama yardımcı olamadıklarımız da var. Ama şu an için en önemli şey erken farkına varıp, otizm iyice yerleşmedençocuğu değiştirebilmek” şeklinde konuştu. 

Seminer, yaklaşık bir saat sürdü.