Denizci Mutfağı Atölyeleri Başladı

Bodrum Deniz Müzesi, "Denizcilik Buluşmaları" kapsamında yepyeni bir atölye çalışmasıyla deniz tutkunlarını bir araya getiriyor. “Denizci Mutfağı: Girit Gemici Yemekleri” konulu yemek atölyelerinin ilkinde sübye, sübyeli pilav, Girit usulü fava ve ballı mizitropites tatlısı yapıldı.

Denizci Mutfağı Atölyeleri Başladı

4 Gün, 4 Sofra Yemek adlı atölye çalışmalarının ilki, Midtown Mas Mutfak’ta gerçekleştirildi. Unutulmaya yüz tutan yerel denizci yemek kültürünün yaşatılıp gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla yapılan atölye çalışmalarına Bodrum Belediyesi Başkan Vekili Tamer Mandalinci ile ev hanımı, iş insanı, öğrenci gibi farklı ilgi alanlardan yaklaşık 15 kişi katıldı. 

Yemek atölyelerinde eğitimleri veren Girit ve Yunanistan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Zehra Levent Denizaslanı, Kent Haber’e yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Bugün sübye, sübyeli pilav, Girit usulü fava ve mizitropites tatlısı yapıyoruz. Bu projeyi Deniz Müzesi ile hayata geçirmek büyük keyif veriyor. Yeni bir çalışma başlattık. İnşallah her şey güzel olacak. Çünkü bu kültürün ölmemesi gerekiyor. Önemli olan bu kültürü yaşatmak, kültürümüz adına güzel şeyler yapmak, gelecek nesillere bunları aktarabilmek. Biz sübyeyi eskiden kendimiz temizlerdik, şimdi daha kolay oluyor. Şimdi balıkçılar temizleyip veriyor ama zaman alan yemekler. Başında durmak gerekiyor. Aslında her yemek zaman alır. Her yemeği lezzetli olabilmesi için kısık ateşte pişirmelisiniz. Yüksek ısıda pişen yemekler lezzetli olmuyor. Kıvam alması gerekiyor. Başında durmanız gerekiyor. Her yemek emek istiyor.”

Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu ise etkinliklerle ilgili şu bilgileri aktardı:

“Biliyorsunuz, Deniz Müzesi’nin Denizcilik Buluşmaları adında bir programı var. Bu Denizcilik Buluşmaları kapsamında denizcilik kültürü ile ilgili bir takım çalışmalar yapıyoruz. Bu sefer gemici yemekleri ile ilgili bit atölye başlattık. Burada amacımız unutulmaya yüz tutmuş gemici yemek kültürünü hatırlatmak. Bu yemekleri uygulamalı olarak yaparken bu işini kültürel tarafını da insanlara aktarıyoruz. Bu anlamda çok güzel geri dönüşler aldık. Şimdiden 4 atölyenin kontenjanları dolmuş gibi duruyor. Zehra Levent Denizaslanı da bu konuda hem bu işin mutfağında yetişmiş, hem de bir Girit göçmeni olduğu için sağ olsun bizlere destek verdi.”

Eğitimler tüm katılımcılara özel tahsis edilmiş pişirme alanlarında yapıldı. Müze projelerine destek veren Mas Mutfak sponsorluğunda gerçekleşen atölyelerin tüm geliri müzeye aktarılıyor.