Denizden Çıkanlar Yine Şaşırtmadı

Bodrum’da dalgıçlarca yapılan deniz dibi temizliğinde deniz altından çok miktarda çöp çıktı. Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, sezon öncesi Muğla’da denizleri temizleyeceklerini söyledi.

Denizden Çıkanlar Yine Şaşırtmadı

Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Muğla Kültür Balıkçıları Derneği işbirliği ile Bodrum’un Torba Koyu’nda deniz dibi temizliği yapıldı. Etkinliğe, Bodrum İlçe Tarım Müdürü Durmuş Çakır, IMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu ve DenizTemiz Derneği (TURMEPA) Başkanı Orhan Dinç'in de aralarında olduğu yetkililer katıldı.

Denizin dibine dalan 16 dalgıç, 1 saat boyunca deniz dibinden çöp çıkardı. Deniz dibinden çıkanlar arasında şezlong, çöp kovası, cam ve pet şişeler, misinalar, poşetler, usturmaça gibi çeşit çeşit çöp vardı. Rıhtıma çıkarılan çöpler, burada bir süre sergilendi. Yaz sezonu öncesi Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde Bodrum ve Muğla denizlerinde deniz dibi temizlikleri gerçekleştireceği bildirildi. 

Ayrıca Bodrum ve Milas bölgesinde denizde balık üretimi yapan firmaların bölgedeki koyların temizliğinden sorumlu tutulacakları, koylarda kirlilik olması durumunda bahse konu firmalara yaptırım uygulanacağı ifade edildi. Muğla Tarım Orman Müdürü Barış Saylak, basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Buradaki amacımız su ürünleri yetiştiriciliğinin başkenti olan ilimiz Muğla’da ve o yetiştiriciliğin yapıldığı Mandalya, Bodrum bölgesindeki körfezlerimizde denizlerimizin temizliğinin çevresel kirletici faktörlerin önüne geçerek ve ne yazık ki insan kaynaklı yapılan kirletilmenin bıraktığı hasarların önüne geçmek. Bunun için Muğla Kültür Balıkçıları Derneği ile birlikte 17 Ağustos’ta imzaladığımız protokol çerçevesinde bugün 16 dalgıcımızla birlikte bu Torba’da deniz dibi temizliğimizi yaptık. Üzülerek söylüyorum çıkanlar bizi şaşırttı mı? Şaşırtmadı. İnsanlarımızı o anlamda bir miktar daha. Lütfen bu denizler bizim gelecek kuşaklara miras bırakacağımız güzellikler temiz deniz, temiz çevre, temiz toprak, sürdürülebilir tarım, güvenilir gıda üretimi. Bu anlamda herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

Etkinliğin amaçlarından da bahseden Saylak, şöyle devam etti:

“Bunu yapmanın bir tek nedeni var. Buradan atalarımızın bize miras bıraktığı bu güzellikleri gelecek kuşaklara miras bırakabilmek. Aynı zamanda burada yetiştiricilik yapan su ürünleri firmalarımızın da çevre temizliğine, sosyal sorumluluk projesi etrafında katkıda bulunmalarını sağlamak. Eksik olmasınlar protokolümüzle bölgemizde yetiştiricilik yapan tüm firmalara koyları zimmetledik Muğla Tarım Orman İl Müdürlüğü olarak. Önümüzdeki süreçte zimmetlenen koylarda görülen kirlilik bize ulaşan bir şey olursa ilgili firmalara gerekli yaptırımları kesinlikle uygulayacağız. Gözlerinin yaşına bakmadan. Bizim hedefimiz şudur; evet her şey sağlıklı bir şekilde üretiliyor. Su ürünleri yetiştiricilerimizin ürettiği balıklar Avrupa Birliği’nde, ABD’de Rusya’da, Ukrayna’da, Japonya’da, Kanada’da her tarafta ihracatı yapılıyor ama fiziksel, işte bazen halatlar yine günübirlik teknelerden kaynaklanan, avcılık teknelerinden kaynaklanan ağlar, bunların temizliği çok önemli. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde bu işin içerisine tüm Muğla’daki balıkçı barınaklarını su ürünleri kooperatiflerini de katarak Allah nasip ederse 20 Mart’ta tüm Muğla genelinde bu barınaklarda deniz dibi temizliği yapılacak. Arkasından bölgemizdeki sivil toplum kuruluşlarının dalgıçları, yine su ürünleri yetiştiricilerimizin firmalarının dalgıçları ve bölgemizde deniz patlıcanı avcılığı için bulunan balıkçı teknelerindeki dalgıçlarla birlikte Yarımada’nın dört bir tarafında Allah nasip ederse yine deniz dibi temizliği yapmaya devam edeceğiz. Hedefimiz sezona girmeden önce temiz denizleri, temiz sahilleri gelecek konuklarımıza temiz bir şekilde buraya gelip denizlerden yararlanmaları en büyük hedefimiz.”