DERNEKLER MASASINDAN STK’LARA BİLGİLENDİRME

Muğla Dernekler İl Müdürü Cengiz Demirci, Bodrum Ticaret Odası toplantı salonunda...

DERNEKLER MASASINDAN STK’LARA BİLGİLENDİRME
Muğla Dernekler İl Müdürü Cengiz Demirci, Bodrum Ticaret Odası toplantı salonunda düzenlenen toplantıda Bodrum'da faaliyet gösteren dernek yöneticilerine; Dernekler kanunu, Medeni Kanun ve yönetmeliklerle ilgili açıklamalar yaptı.

İçişleri Bakanlığı tarafından Sivil Toplum Kuruluşlarına yapılacak yardım yönergesi ve proje yapımıyla dernekler yönetmeliğiyle ilgili açıklamalar yapan Demirci gelen soruları da yanıtladı.

Derneklerin tüzüklerinde belirtilen hizmetleri yapmakla yükümlü olduklarına dikkat çeken İl Müdürü, ilgili defterlerin düzenli tutulması, yazışmalara zamanında yanıt verilmesinin önemine değindi.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı toplantıda Muğla Dernekler İl Müdürü Cengiz Demirci özetle şunları söyledi:

“Derneklerin tüzükteki amaçlarına uygun sosyal sorumluluk projelerine İçişleri Bakanlığı yardım kararı almıştır. Ancak bu yardımlardan yararlanabilmek için bakanlığın belirlediği alanlarda yapılacak çalışmalara ilişkin bir proje hazırlanması gerekmektedir. İl Müdürlüğü olarak talepte bulunan dernek yöneticilerine proje hazırlanması konusunda ayrıca seminer verilecektir. Proje aşamasında da her konuda derneklerimize yardımcı olmaya gayret edeceğiz. Sivil Toplumu güçlenmeyen bir ülkenin gelişmesi, kalkınması mümkün değildir. Tüm yöneticilerin gönüllülük esasına dayalı olarak fedakarca çaba gösterdikleri derneklerimizin yasa ve yönetmeliklere uygun olarak kurumsal çalışma yapabilmesi için bizler de elimizden geleni yapmaya hazırız.”

Muğla Dernekler İl Müdürü Cengiz Demirci, yardım yapılabilecek konuları ise şöyle sıraladı:

“Kamu yararına ilişkin olması, derneğin tüzüğündeki amaçlan ve çalışma konuları ile örtüşmesi, projenin başvuru rehberine uygun olarak hazırlanmış olması, öncelikle toplumun ihtiyaç ve sorunlarına çözüm sağlaması, toplumsal gelişmeye katkıda bulunulmasına yönelik olması, şartıyla, hangi konulardaki projelerin destekleneceği her bütçe yılında Bakanlık tarafından belirlenir ve bakanlık internet sitesinde yayımlanır. Bu Yönerge kapsamında yardım yapılabilmesi için; bakanlık bütçesinden bu amaçla ödenek ayrılmış olması, bakanlıkça belirlenen konularda proje hazırlanmış olması, değerlendirme sonucunda yardım yapılması uygun görülen projenin bakanlıkça onaylanmış olması, dernek ile valilik arasında protokol yapılmış olması gerekir.”

“Hangi konularda proje yapabiliriz'” diyerek konuşmasını sürdüren Demirci, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Aile ve toplum değerlerinin korunması geliştirilmesine yönelik projeler ve insan hakları ve demokrasi bilincinin yaşatılması ve etkin hale getirilmesine yönelik projeler. Karar alma mekanizmalarına katılım, kamu-sivil toplum diyaloğunun arttırılması ve aktif vatandaşlık konulu projeler. Toplumda huzur ve barışı temin etmek üzere farklı toplum kesimleri arasında uzlaşı, işbirliği ve etkileşim artırmaya yönelik projeler. Gençlerin, kadınların ve engellilerin girişimciliğini, liderlik vasıflarını ve istihdamını arttırmaya yönelik projeler. Çocuklar, gençler, kadınlar, engelliler, maddi durumu iyi olmayan ve sosyal risk altındaki gruplara yönelik projeler. Kültür, tarih ve medeniyet değerlerinin korunması, geliştirilmesi ve ihyasına yönelik projeler, Eğitim, kültür, sağlık, spor konulu projeler. Madde bağımlılığı ile mücadeleyi konu alan sosyal içerikli projeler, Şehit yakınları ve gaziler ile terör olaylarına maruz kalmış vatandaşlara yönelik sosyal, ekonomik ve kültürel faaliyetler içeren projeler, Toplumun ihtiyaç ve sorunlarına çözüm sağlamaya ve toplumsal gelişmeye katkıda bulunulmasına yönelik projeler.”

İçişleri Bakanlığının yardım yönergesi ve Dernekler yönetmeliğiyle ilgili katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Cengiz Demirci; 5253 sayılı Dernekler Kanunu gereği derneklerin genel kurullarını zamanında yapmaları ve 30 Nisan tarihine kadar da 2017 yılı beyannamelerinin hazırlanıp gönderilmesi konusunda katılımcıları uyardı.

Toplantı esnasında bir katılımcı söz alarak “Üyesi olduğum dernekle ilgili vahim iddialar var. Yaklaşık 6 yıl önce bu dernek iktisadi ortak aldı. Sahte kimlikle kurumları, buradaki 11 belediyeyi dolaşıyor. Bu derneğe bir engelli okulu yeri tahsisi ediliyor. Ortada dolandırıcılık olduğuna dair ciddi iddialar var. Şu anda dava da devam ediyor. En çok mağdur olanlardan biri benim. Derneklerimizden bu gibi olayların yaşanmaması için ne yapmamız gerekir” dedi.

Bunun üzerine Demirci, “Bu hukuki bir konu. Yargıya intikal etmiş. Biz bununla ilgili bir şeyler söylemeyiz” dedi. Demirci toplantının devamında derneklerde yolsuzluk olaylarının yaşanmaması için de şu tavsiyeleri verdi:

“Bir derneğin ne olduğunu niçin kurulduğunu, nasıl çalıştığını, organlarının neler olduğunu bilmemiz lazım. Derneğimizi bu hale düşürmemek için bunları iyi bilmemiz lazım. Yani organlarımızı çalıştırmamız lazım. Sadece başkanın yetkisine verilirse elbette bir şeyler yapacaktır. Eğer bu konular bir yönetim kurulu toplantısında tartışılırsa, yönetim kurulu da bunu genel kurula götürürse ve genel kurulda bir yetki alırsa bu hataya düşülmez.”