Dibeklihan'da 'Ağaç ve İnsan' Söyleşisi...

Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, 2019 Cenap Tezer Kültür Sezonu’nda Cenap Tezer’in de yakın arkadaşı olan Sedat Örsel bir söyleşi gerçekleştirdi. 

Dibeklihan'da 'Ağaç ve İnsan' Söyleşisi...

Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, 2019 Cenap Tezer Kültür Sezonu’nda Cenap Tezer’in de yakın arkadaşı olan Sedat Örsel bir söyleşi gerçekleştirdi. 

Orhan Kemal Meydanı’nda yapılan söyleşide Türk televizyon tarihinin duayeni olarak kabul edilen Sedat Örsel “Ağaç ve İnsan” temasıyla yaşama dair birçok konuya değindi. Doğa sevgisiyle, ağaçları ve köklerini insana benzeterek metaforlar üzerinden insana dair birçok konuyu ele alan Örsel, ağaç köklerinin davranışlarıyla insan davranışları arasındaki benzerliklere de değinerek insanların yaşantılarından çıkarabilecekleri dersler üzerine anlatımlarda bulundu. 

Söyleşi sonunda Kent Haber’e açıklamalarda bulunan Örsel, “Ağaç ve insanı bugünkü konferansımda konu aldım. Nietzsche ağaç ve insanın 2 aynı tür olduğunu söylüyor. İkisi de yükselmek için köklerini derine salmak zorundalar. Bugün burada 40 dakikalık bir konuşma yaptım ama çok iyi tepkiler aldım. Konuyu Cenap Tezer’e bağlamam gerekirse; Cenap yükselirken derine salmış. Yani konferanstaki konumun birebir örneği. Son derece derin kültürü, bilgisi, sevgisi olan, büyük bir vatan aşkı, Atatürk sevdası olan birisiydi. Ben Cenap’ı 3 sene önce tanıdım ama aynı kafada insanlarmışız, aynı yöne bakıyormuşuz. Dolayısıyla bana hiç yapmadığım şeyler yaptırdı. Mesela bana heykel sergisi açtırdı. Heykellerimiz Ankara’dan getirip burada bir buçuk ay sergiledi. Çünkü ben heykel satmıyorum. Vefatından önce de oğlu Uluç’a vasiyet olarak bırakmış. Bu sene tekrar heykel sergisi açılıyor. Bir de konuşma yapmamı istemiş. Birincisini bugün yerine getirdim. İkincisi de sağ olursam 4 Ağustos’ta retorik ve beden dili konusunda yapacağım. Ben Türkiye’nin her tarafını dolaşıp tek kuruş almadan konferans veriyorum. Bu 332’inci konferansım” ifadelerini kullandı. 

Sedat Örsel Kimdir?

Sedat Örsel; Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Okul yıllarında demirci ve karikatürist olarak çalıştı.

1967’de, Türkiye’de TV yayınlarını başlatan ilk TRT ekibinde prodüktör olarak dramalar yaptı.
İskoçya, Japonya ve BBC’de TV Yayıncılığı, İşletmeciliği ve Reji Öğretmenliği eğitimleri gördü.
TRT’de Yapımcılığın yanı sıra, Kültür Yayınları, Eğitim Merkezi, Dış Yapımlar, TRT-INT ve AVRASYA TV’nin kuruculuğunu ve yöneticiliğini yaptı. Dünyayı defalarca dolaşarak TRT yapımlarını Film ve TV Program Marketlerinde ilk kez sattı. Yabancı TV’lerle çok sayıda ortak yapıma imza attı.

1992’de 25 yıl aralıksız çalıştığı TRT’den, TV Daire Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı Vekili iken emekli oldu. 1992’de Alo Bilgi Grubu Genel Koordinatörü oldu. 1993’de KOÇ Holding’de, Time-Warner, Canale Plus Ortaklığı olan EKO TV’nin (şimdiki CNN TÜRK) kurucu Genel Müdürlüğü’nü yaptı. 1977’den itibaren TRT’nin yanı sıra, 40 yıl boyunca çeşitli Üniversitelerde ve kuruluşundan itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde medya derslerine ek olarak üniversite adına konferans ve seminerler veriyor. Çeşitli Kuruluşlara Telif Hakları, TV İşletmeciliği, Medya İlişkileri, Kriz Yönetimi, Retorik ve Beden Dili konularında danışmanlık yapıyor. TV Program Yapımcısı ve Yönetici olarak; Sedat SİMÂVİ başta olmak üzere 15 kez ödül aldı. 1992’de “Yılın Başarılı Kamu Görevlisi” seçildi. 2017'de "Meslekte 50.yıl Onur Ödülü", 2018'de "Cumhuriyet’e Sahip Çıkanlar Ödülü" verildi. Avrupa Konseyi ile Avrupa-Asya Yayın Birliklerinin çeşitli komisyonlarında TRT ve Türkiye’yi temsil etti. İngilizce ve Eski yazı biliyor.

Demir heykel yapıyor. Sürekli Basın Kartı sahibi.