Doğalgaza Karşı Çıktılar!..

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın, “Bodrum’a doğalgaz müjdesi” açıklamasına bir grup çevreciden tepki geldi. Isınma ihtiyacının büyük ölçüde elektrikle çalışan cihazlar ile karşılandığı Bodrum'a doğalgaz gelmesine karşı olduklarını açıklayan grup, projenin çevreye zarar vereceğini savundu.

Doğalgaza Karşı Çıktılar!..

Kış aylarındaki ısınma sorunu, Bodrum'da yaşayan vatandaşların önemli sorunlarından biri. Konutların çoğunluğunun yaz koşullarına göre üretilmiş olması ve ısınmanın elektrikle çalışan aygıtlarla sağlanması, vatandaşların ısınma ihtiyaçlarını hem pahalı hem de yetersiz şekilde çözmelerine neden oluyor. 2013 yılından beri zaman zaman gündeme gelen doğalgaz projesi, vatandaşlar kadar 12 ay açık turizm tesisleri açısından da önem taşıyor. Başkan Aras, yaptığı açıklamada kendisinin bir süredir yürüttüğü temasların meyvesini verdiğini, Bodrum’un enerji ihtiyacını karşılayacak doğalgaz boru hattı çalışmalarının Enerji Bakanlığınca en kısa zamanda başlatılacağını aktarmıştı. 

Doğalgaz projesi ve Başkan Aras'ın bu duyurusuna, Muğla Çevre Platformu Bodrum Meclisi, 2017 Bodrum Yurttaş İnisiyatifi, Bodrum Savunması ve Gümüşlük Forumu üyelerinden oluşan 25-30 kişilik bir grup tepki gösterdi. Bugün belediye meydanında yapılan basın açıklamasını grup adına Umay Karabaş okudu. 'Doğal Gaz Projesini Dehşetle Karşıladık' cümlesiyle başlayan açıklamada, fosil yakıt kullanımına karşı olunduğu vurgulanıp, doğalgaz kullanımının ekolojik denge açısından ağır sonuçları olacağı iddia edilerek, Bodrum Belediyesi, imza attığı İklim İçin Kentler Deklarasyonu’na uygun davranmaya davet edildi. Açıklamada Bodrum Belediyesi'nce yanıtlanması istenen bazı sorular ise şöyle;

“Dünyanın her köşesinde iklim krizinin baş aktörlerinden biri olarak fosil yakıt tüketimi bilimsel ve somut olarak ortaya konup, bundan vazgeçilmesi yönünde planlar hazırlanıp yürürlüğe konurken; biz ülkemizdeki öncü belediyelerden biri olup ilgili çalışmaları yapacağımızın taahhüdünü 5 ay önce somut olarak vermişken, bir fosil yakıt olan doğal gazın Bodrum’a geleceğinin haberi nasıl bir müjdedir? Servis edilen haberde, ekolojik denge açısından ağır sonuçları olan bu projeye dair kamuoyu yeterince bilgilendirilmemiştir. Dolayısıyla aşağıdaki sorulara yanıt talep ediyoruz.

-Artan nüfusun ısınma ihtiyacı ve dolaylı olarak elektrik tüketimi düşünülerek önümüze gelen bu projenin gerçekten temiz, iklim ve doğa dostu alternatifleri değerlendirilmiş midir? Değerlendirilip, elenmiş midir? Bundan Bodrum’un haberi var mıdır? Değerlendirme ve karar süreçlerine Bodrumlular aktif ve şeffaf olarak katılmış mıdır? 

-Yılın en az 7 ayı süre ve açı olarak güneşin cömert olduğu bölgemizde fosil yakıta bağımlı hale gelmeyi düşünmek çağımızın hangi gerçekleriyle uyuşmaktadır?
 
-Bodrum’un “altının” kültür mirası açısından ne kadar zengin olduğunu daha evvelsi gün ortaya çıkarılan 2400 yıllık lahit ile bir kez daha görmüşken, bu bize yeni altyapı işlerine girişmeyi mi söyler? Yoksa kültür mirasını gözetip koruyarak üstyapıların değerlendirilmesini mi?

-Bodrum’un artan nüfusuna Milas’tan su, başka bir yerden doğal gaz, onlarca yeni yapı derken, bu yarımadanın ölmekte olduğunun farkında mıyız? Esas soruna bir çözüm bulma yoluna gitmeden, semptomatik tedavi gibi, yama gibi projelerle Bodrum yüzünden başka yerlere de zarar verdiğimizin bilincinde miyiz?

-Bodrum’a doğal gaz gelecek diye sevinen hemşerilerimize bunun tam olarak ne pahasına olduğunu da açıklamanın; bunun Bodrum’a sosyal, kültürel, ekolojik ve maddi maliyetinin ne olduğunun anlatılmasının da göreviniz olduğunu düşünüyoruz. Ne dersiniz? Bu boyutta projeler için ortak akılla hareket etme, kente birlikte sahip çıkma adına, seçim döneminizde de dediğiniz gibi sivil toplum ve meslek odaları ile görüşmeler yapmanın, katılımcılığı ve şeffaflığı sağlayarak kararlar almanızın hayati olduğu kanaatindeyiz. Ne dersiniz?"